wc-pumpa-szakszeru-hasznalata-dugulas-eseten

A toalett eldugulása – legyen akár kisebb, akár nagyobb a probléma – mindig rendkívül sok kellemetlenséggel jár együtt, hiszen a wc-t általában egy nap többször használjuk, ha tehát baj van, akkor ketyeg az a bizonyos óra azzal kapcsolatban, hogy mielőbb elháríthassuk a dugulást. Sokan éppen emiatt hajlamosak azonnal szakembert hívni, aki képes hamar megoldani a bajt, de a legtöbb esetben mi is sokat tehetünk azért, hogy minden olyan legyen, mint régen. Ehhez pedig a legtöbb esetben elegendő egy jobb minőségű wc pumpa, ami szakszerű használat esetén igencsak jó eredménnyel alkalmazható.

A wc pumpa és az idegen anyagok:

A pumpa kitűnően alkalmazható abban az esetben, ha például a dugulás kialakulásáért valamilyen idegen anyag vagy tárgy a felelős, de a még nem megkötött, iszapos, felszakítható dugulások során is kiváló lehet, pláne amennyiben a dugulás jelentős részét papír okozza. Természetesen vannak igazán speciális esetek ilyen helyzetekben is, ha például egy illatósító kosár esett a lefolyóba, az bizonyára nem fog visszajönni, és ha le sem akar menni, akkor kénytelenek leszünk szakemberhez folyamodni. Ugyanez lesz a helyzet akkor is, ha túl sok salakanyag halmozódott fel a lefolyóban, amit nehéz lesz egy wc pumpával feloldani, illetve átütni.

Ahhoz, hogy szakszerűen alkalmazzuk a wc pumpát, először ismernünk kell a működésének elvét. A wc pumpa lényege ugyanis az, hogy segítségével vákuumot hozzunk létre a toalett lefolyójában, ezáltal a megragadt dugulást megmozdítsuk, hogy az tovább tudja folytatni útját a lefolyóban. Ha szakszerűen akarjuk használni a wc pumpát, előbb meg kell bizonyosodnunk arról, hogy toalettünkhöz megfelelő szerszámot választottunk-e. Vannak ugyanis olyan wc pumpák, amelyek túl keskenyek és vékonyak, ezáltal lényegében elmerülnek a lefolyóban, és lehetetlenség velük megfelelő vákuumot létrehozni.

A wc pumpa fajták:

Vannak olyan pumpák, amelyek már a lefolyó tetején megtapadnak, és lenyomva, majd felhúzva őket akkora vákuumot hozhatunk létre, ami megmozdíthatja a dugulást. Ha keskenyebb a pumpa gumírozott része, ezáltal lényegében bele tudjuk nyomni a lefolyó részbe, az is hasznos lehet, hiszen azt lenyomva, majd vissza felhúzva szintén létrejön a vákuum, miközben húzzuk ki a csőből a szerszámot. Ha a dugulást fel lehet oldani, akkor 4-5 pumpálás elegendő ahhoz, hogy a kiváltó tényező eltűnjön és a toalett ismét szabadon átjárható legyen.

Amennyiben még ennél is hatásosabb megoldást szeretnénk a problémára, abban az esetben érdemes a wc pumpa használata előtt valamivel meglazítani a dugulás kiváltóját. Ehhez használhatunk különféle duguláselhárító vegyszereket, de természetesen házi módszereket is bevethetünk. Amennyiben utóbbi mellett döntünk, a pumpa használata előtt 20-30 perccel öntsünk a lefolyóba két deciliter forró ecetet, valamint adjunk hozzá egy pohárnyi szódabikarbónát.

Az elegy nagyon habzani fog, de ez csak azt jelenti, hogy dolgozik a duguláson. Ha a habzás csillapodott, és letelt a 20-30 perc, akkor a wc pumpával a fentebb említett módon vákuumot hozunk létre a lefolyóban. Ha a dugulás nem volt túl makacs, akkor már az első pumpálás után azt kell tapasztalnunk, hogy a víz sokkal könnyebben elfolyik majd a lefolyón át. Ilyenkor azonban még nem értünk el sikert, néhány alkalommal pumpáljuk meg a lefolyót, és öntsünk le rajta egy nagy edény forrásban lévő vizet, hogy ne csak átmenetileg, hanem tartósan megoldjuk a problémát, amivel kapcsolatban a legfontosabb ezt követően a következő dugulás megelőzése lesz.

Professzionális nyomó-szívó tisztítópumpa:

Profi vákuumpa
Profi vákuumpa

Ez az eljárás csak olyan esetben használható ha zárt rendszerről beszélünk vagy a dugulás előtt nincs más fogyasztó csatlakoztatva ugyanis a rendszerben csak így tudunk megfelelő vákumhatást képezni. Első hallásra a vákumpumpára azt hihetnénk hogy egy egyszerű wc pumpa. A készülék akkora nyomással képes dolgozni, hogy az ezáltal létrejött vákum megszüntetheti a dugulást. Nagy előnye hogy nem elektromos így bárhol könnyedén használható. A pumpa végén található kemény gumit úgy helyezzük a fajanszba hogy az elzárja a levegő és víz útját. Így képezve vákumot a rendszerben.

A szívó-nyomó tisztítópumpa leginkább a szifonok és lefolyók kisebb dugulásainak gyors elhárítására alkalmas. 1-1 db rövid ílletve hosszú adapterrel. Felhasználási cél:Konyhák, wc, fürdők, vizes blokkok, szifonok, ágvezetékek, lefolyóinál a dugulások hatékony, gyors, egyszerű elhárítása.

  • Kiválóan használható szerszám mosdókban, mosogatókban, csövekben, wc-ben, stb. keletkezett dugulások elhárításához.
  • Megfelelően illeszthető még a legnehezebben elérhető lefolyókhoz is az adapterek használatával.
  • Kiváló erőátvitel a forgatható, állítható markolatnak köszönhetően.
  • Optimálisan tömített rendszer még a legnagyobb szívó- és nyomóerőknél is az egybefröccsöntött alaptestnek és a dugattyú kétoldalas ajakos tömítésének köszönhetően.
  • Egyszerű használat a lefolyókhoz jól illeszthető adapterekkel, jó kezelhetőség, ergonómikus kialakítás.
Az a bizonyos wc pumpa ami minden háztartásban megtalálható:

Minden háztartásban megtalálható a wc dugulás elhárítás egyik házilagos eszköze a wc pumpa. A wc pumpát oly módon használjuk , hogy a wc kagylót tele engedjük vízzel, majd a lefolyónyílásra ráhelyezzük a pumpát. A lényeg , hogy vákuumot képezzünk a pumpával a kagylóban. Vagyis arra kell törekednünk, hogy ne áramoljon a levegő pumpálás közben a pumpa és a wc lefolyó nyílása között. Majd a pumpa ütemes fel-le mozgatásával igyekezzünk a dugulást megszüntetni. A folyamat során végig arra ügyeljünk, hogy a vákuum megmaradjon. Körülbelül 10-20 pumpálás szükséges a dugulás elhárításához. Abban az esetben ha a dugulás a wc kagyló közvetlen közelében van maga a wc kagyló van eldugulva.

Ha a dugulás mélyebb részen keletkezett a házilagos kézi pumpálás nem jelent megoldást , mert a pumpa által képzett vákuum nem hatol elég mélyre a lefolyó rendszerben. A sikertelen házilagos pumpálás után minél előbb duguláselhárító szakember segítségét kell kérni, mert a dugulás idővel fokozódik. A szakember speciális vákuum pumpával szünteti meg a problémát. Erről az eszközről azt lehet tudni, hogy hasonló elven működik mint a kézi pumpa, viszont sokkal nagyobb vákuumot képes létre hozni.