A WC pumpa szakszerű használata dugulás esetén

A WC pumpa szakszerű használata dugulás esetén

A toalett eldugulása – legyen akár kisebb, akár nagyobb a probléma – mindig rendkívül sok kellemetlenséggel jár együtt, hiszen a WC-t általában egy nap többször használjuk, ha tehát baj van, akkor ketyeg az a bizonyos óra azzal kapcsolatban, hogy mielőbb elháríthassuk a dugulást. Sokan éppen emiatt hajlamosak azonnal szakembert hívni, aki képes hamar megoldani a bajt, de a legtöbb esetben mi is sokat tehetünk azért, hogy minden olyan legyen, mint régen. Ehhez pedig a legtöbb esetben elegendő egy jobb minőségű WC pumpa, ami szakszerű használat esetén igencsak jó eredménnyel alkalmazható.

A WC pumpa és az idegen anyagok:

A pumpa kitűnően alkalmazható abban az esetben, ha például a dugulás kialakulásáért valamilyen idegen anyag vagy tárgy a felelős, de a még nem megkötött, iszapos, felszakítható dugulások során is kiváló lehet, pláne amennyiben a dugulás jelentős részét papír okozza. Természetesen vannak igazán speciális esetek ilyen helyzetekben is, ha például egy illatósító kosár esett a lefolyóba, az bizonyára nem fog visszajönni, és ha le sem akar menni, akkor kénytelenek leszünk szakemberhez folyamodni. Ugyanez lesz a helyzet akkor is, ha túl sok salakanyag halmozódott fel a lefolyóban, amit nehéz lesz egy WC pumpával feloldani, illetve átütni.

Ahhoz, hogy szakszerűen alkalmazzuk a WC pumpát, először ismernünk kell a működésének elvét. A WC pumpa lényege ugyanis az, hogy segítségével vákuumot hozzunk létre a toalett lefolyójában, ezáltal a megragadt dugulást megmozdítsuk, hogy az tovább tudja folytatni útját a lefolyóban. Ha szakszerűen akarjuk használni a WC pumpát, előbb meg kell bizonyosodnunk arról, hogy toalettünkhöz megfelelő szerszámot választottunk-e. Vannak ugyanis olyan WC pumpák, amelyek túl keskenyek és vékonyak, ezáltal lényegében elmerülnek a lefolyóban, és lehetetlenség velük megfelelő vákuumot létrehozni.

A wc pumpa fajták:

Vannak olyan pumpák, amelyek már a lefolyó tetején megtapadnak, és lenyomva, majd felhúzva őket akkora vákuumot hozhatunk létre, ami megmozdíthatja a dugulást. Ha keskenyebb a pumpa gumírozott része, ezáltal lényegében bele tudjuk nyomni a lefolyó részbe, az is hasznos lehet, hiszen azt lenyomva, majd vissza felhúzva szintén létrejön a vákuum, miközben húzzuk ki a csőből a szerszámot. Ha a dugulást fel lehet oldani, akkor 4-5 pumpálás elegendő ahhoz, hogy a kiváltó tényező eltűnjön és a toalett ismét szabadon átjárható legyen.

Amennyiben még ennél is hatásosabb megoldást szeretnénk a problémára, abban az esetben érdemes a WC pumpa használata előtt valamivel meglazítani a dugulás kiváltóját. Ehhez használhatunk különféle duguláselhárító vegyszereket, de természetesen házi módszereket is bevethetünk. Amennyiben utóbbi mellett döntünk, a pumpa használata előtt 20-30 perccel öntsünk a lefolyóba két deciliter forró ecetet, valamint adjunk hozzá egy pohárnyi szódabikarbónát.

Az elegy nagyon habzani fog, de ez csak azt jelenti, hogy dolgozik a duguláson. Ha a habzás csillapodott, és letelt a 20-30 perc, akkor a WC pumpával a fentebb említett módon vákuumot hozunk létre a lefolyóban. Ha a dugulás nem volt túl makacs, akkor már az első pumpálás után azt kell tapasztalnunk, hogy a víz sokkal könnyebben elfolyik majd a lefolyón át. Ilyenkor azonban még nem értünk el sikert, néhány alkalommal pumpáljuk meg a lefolyót, és öntsünk le rajta egy nagy edény forrásban lévő vizet, hogy ne csak átmenetileg, hanem tartósan megoldjuk a problémát, amivel kapcsolatban a legfontosabb ezt követően a következő dugulás megelőzése lesz.