A wc-papír kellemetlenséget is okozhat

Bár nagyon hasznos dolog a wc-papír, sok gondot is tud okozni. Erről legtöbbet természetesen a duguláselhárítók tudnának beszélni. Véleményük szerint a wc-k eldugulását legtöbb esetben a túlzott papírfogyasztás okozza. Sok esetben ugyanis túlságosan sok papír kerül a wc-be, amit egyszerre akarnak lehúzni. Ha kevés vízzel akarják ezt megoldani, akkor kudarcot vall a kísérlet.

A sok wc papír duguláshoz is vezethet

A boltok polcai roskadoznak a jobbnál jobb toalettpapírtól, hisz nem csak illatra, színre, hanem vastagságra is rengeteg féle kapható. Mindenki olyat választhat, amilyet megenged a pénztárcája. Felmérés szerint egy átlag magyar lakos évente 80 tekercs papírt használ el. Ha jól belegondolunk ennek nagy része a wc-ben végzi. Azért csak nagy része, hisz használjuk még orrfújásra, vagy ha nagyon megszorulunk, akkor papírtörlő helyett is.

Mint sok más papíralapú terméket, ezt is a kínaiaknak köszönhetjük:

A hatodik századi császári udvarban már használtak wc-papírt, de az igazi népszerűséget csak 1880-ban érte el. Függetlenül attól, hogy igen kedvelték az emberek, mégis szégyellték, hogy ilyesmit vásárolnak, ezért barna papírba csomagolták. Azóta nem változott túl sokat a papír, a gyártók inkább a kényelmi szempontokat tartották szem előtt. Belekerült a perforált csík a könnyebb szakítás végett, valamint megszínezték és illatanyagot is adtak hozzá, hogy még kellemesebb legyen a használata. Sőt, a legújabb technológiának köszönhetően már olyat is vásárolhatunk, amelyik balzsamot tartalmaz.

A wc-papírokat alapanyaguk alapján két csoportra oszthatjuk:

wc papír torony

Az egyik újrahasznosított papírból készül, ezt sokan nem kedvelik. A másik fából készül. Két típusú fát használnak fel a gyártás során: egy puhább, valamint egy keményebb fát. Átlagosan elmondhatjuk, hogy 70%-ban kemény valamint 30%-ban puha fát használnak fel erre a célra. Érdemes tudni, hogy a puhafa felhasználásától lesz a papír rugalmas, míg a hozzáadott keményfa adja meg a puhaságát valamint a selymességét.

Hosszú folyamaton megy végig a fa, mire a boltok polcaira kerül a késztermék. Az első, hogy a beérkezett fáról óvatosan lehántják a kérget, majd vékonyan felvágják. Ezek után még különböző szakaszokon megy keresztül: áztatással, főzéssel valamint víz hozzáadásával folyékony anyagot kapnak. Utána vegyi anyagokkal kifehérítik, majd magas hőmérsékleten kiszárítják, így kapva meg a wc-papír alapanyagát. A különböző gyártók ezt az alapot színezik vagy illatosítják.

Ezek után már mindenki tudja, hogy tulajdonképpen faanyagot dob a wc-be tehát nem csoda, hogy a sok papírtól nagyon hamar eldugul a wc. Legfőképp a gyerekekre érdemes tudatosan odafigyelni, és megmutatni nekik, hogy mennyi az a mennyiség, ami egy használatra elég, hisz ők azok, akik a legtöbbet használnak el.

WC papírok melyek dugulást is okozhatnak:

A szakemberek szerint a többrétegű papírok szokták a legnagyobb galibát okozni. Mivelhogy nagyon lassan oldódik a vízben, így a lefolyóban is nagyon sokáig ott tud maradni, ezzel okozván dugulást. Fontos, hogy ne csak arra figyeljen oda, hogy milyen minőséget választ, hanem arra is, hogy mennyit használ. Ha takarékos a víztartálya, akkor kevesebb papírt tud egyszerre lemosni, így kevesebbet is szabad használnia. Abban az esetben sem tanácsos nagyon sokat használni, ha normál tartállyal rendelkezik, hisz a papír egyik tulajdonsága, hogy a levegő könnyen megragad alatta, így még több víz hatására sem megy le olyan könnyen. Apró odafigyelések és egy kis óvatosság nem árt annak érdekében, hogy ne legyen dugulás.