WC dugulás okai

Egy WC dugulása alighanem a legbosszantóbb dolgok között van a világon, hiszen az emberek többsége tehetetlennek érzi magát a dugulással szemben, de összességében sokkal nagyobb probléma, hogy bárhol is duguljon el a toalett, az roppant nagy kellemetlenségekkel jár, hiszen a mindennapokban ezt használják az emberek a legtöbbet. Ergo bármikor is következik be a dugulás, az biztosan a lehető legrosszabb pillanatban jön. Hogy mik a WC eldugulásának leggyakoribb okai? Sokan talán nem is gondolnák, de a legtipikusabb ok általában a figyelmetlenség, valamint a vízspórolás. Egyre divatosabbak például manapság az úgynevezett víztakarékos toalettek, amelyek arra hivatottak, hogy a lehető legkevesebb vizet használják fel ahhoz, hogy a WC tartalma eltűnjön.

A jó wc csésze megelőzi a dugulást?

A felhasznált vízmennyiség erre valóban elegendő, de arra már nem, hogy a lehúzott salakanyagot teljesen eltűntesse a rendszerből, ezáltal az valahol félúton megáll majd, hogy ott nagyon súlyos dugulást okozzon. Ahhoz, hogy a WC leöblítése teljesen átmossa az egész rendszert a tartály beépítési magasságától függően – vagy direkt csapok esetében – 7-10 liter vízre van szükség. Ezzel szemben a víztakarékos toalettek – bár környezetünk szempontjából előnyösek – alig 3-4 liter vizet használnak fel a szennyvíz leöblítésének érdekében. Talán megdöbbentő lehet, de a dugulás egy általános háztartásban általában mégis csak nagyon ritkán jelentkezik a toalettben, sokkal gyakoribb, hogy a konyhai lefolyó lesz problémás. Ami fontos, hogy a WC dugulását vegyszerrel szinte biztosan nem tudjuk majd megoldani, sokkal inkább házi módszerekkel, mint amilyen a pumpa vagy a forrásban lévő ecetes víz. Ha ezek sem segítenek, akkor a legtöbb esetben szakember lesz a vége!

Természetesen a legfontosabb a megelőzés:

A WC dugulásának egyik gyakori oka ugyanis az, hogy a csészék belső felülete egyszerűen elvízkövesedik, amelyen előbb vagy utóbb megtapad a WC papír, majd egyéb más lehúzott dolog is, ami aztán gyülemlik és gyülemlik, mígnem végül dugulást okoz. Természetesen problémás lehet az is, ha konkrétan a WC-t eredetileg rosszul kötötték be! Sajnálatos, hogy ezt mindig csak utólagos bontással lehet helyrehozni tartósan, ha például a csővezetéket alulméretezték, esetleg rosszul állították be a lefolyó vezetékének lejtését. Utóbbi kapcsán a túl nagy, vagy a túl kevés lejtés egyaránt problémát jelenthet, hiszen előbbi esetben az öblítővíz egyszerűen eltűnik még az előtt, hogy magával vinné a lényeget, utóbbinál pedig a víz és a salakanyag is megmarad a vezetékben. Megdöbbentő azonban, de nagyon sokszor következik be dugulás ezen felül a WC-be esett illatosítók, ülőkedarabkák, törlőkendők, esetleg az ide borított ételmaradékok miatt is.

Figyeljünk a wc csészére is:

Fontos, hogy már a WC csésze kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne a legolcsóbb darabot vegyük meg, mert gondoljunk arra, hogy ennek a berendezési tárgynak hosszú évekig, sőt mi több, évtizedekig kell szolgálatot teljesítenie. Ezen felül a bekötést is kövessük figyelemmel, és bár ne szóljunk bele a szakember dolgába, de érdemes az alsó kifolyású toaletteket például direkt bekötni, legalább 110 mm-es vezetékkiállásra. Máskülönben rövidtávon megtapasztaljuk, hogy milyen az, amikor minden nap pumpálhatjuk a WC-t.

Tisztítsuk a vezetékeket havonta:

Ha meg akarjuk előzni azt, hogy rendszeresen elduguljon jól bekötött WC-nk, nem kell mást tennünk, mint minden hónapban legalább egyszer szódabikarbóna és ecet keverékét önteni a lefolyóba, majd megvárni a felhabzást, és 20-30 perc múlva leborítani az egészet egy nagy vödör forrásban lévő vízzel. Ez nem csak olcsó, hanem ezen felül rendkívül hatásos módszer is a vízkőtől és más szennyezőanyagoktól eldugult toalett.

Milyen a jó wc csésze?

Bár sokan apróságnak tartják, mégis nagyon fontos, hogy milyen wc-csészét választanak. Akárcsak a kagylóknál, a wc-k esetében sem mindegy, hogy milyen alakú. A legtöbb gyártó az elmúlt időszakban egyre különlegesebb, egyedibb formájú wc-t gyárt. Ez főleg azoknak jó hír, akik szeretik a design darabokat. Mégis a kiválasztásnál a legfontosabb meghatározó tényező a helyiség nagysága valamint annak adottságai kell legyenek. Elsőként érdemes azt megnézni, hogy számunkra hátsó vagy alsó kifolyású kell, hisz mind a két féle kapható. Ha hátsó kifolyású, akkor viszonylag könnyebb dolgunk van, hisz ez a legelterjedtebb. Ha alsó kifolyásúra van szükségünk, akkor tapasztalhatjuk azt, hogy vannak modellek, amelyekből nem gyártanak ilyet. Ezt a problémát egy L alakú idommal könnyedén meg tudjuk oldani.

A wc-k öblítésében is vannak különbségek:

Két csoportot különböztetünk meg. Egyikre sem lehet azt mondani, hogy jobb vagy rosszabb, mint a másik. Azt, hogy melyiket választjuk, csupán az ízlésünk határozza meg. A régebben elterjedt lapos- vagy síköblítés mára a nyugati országokban teljesen kiment divatból. A lapos öblítés lényege, hogy a wc-csésze aljában állandó vízszint fölött egy ún. tálca van. Ezzel szemben a mélyöblítéses csésze nagyon hasonlít egy szűkülő tölcsérre. Mindkét modellnek megvan az előnye és a hátránya is. A wc-csészék között van még két másik modell is: az aljzathoz, valamint a falra rögzíthető. A fali csésze nagy előnye, hogy alatta könnyedén fel lehet mosni, nem kell külön a wc-csésze lábára is odafigyelni.

WC tartályok:

Nem csak a wc-csészék között van nagy választék, hanem a tartályokban is. Most már kapható falba szerelhető is. Ez tulajdonképpen csak annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a fallal egy szintbe építhető, így helytakarékosabb. Ez főleg kis fürdőkbe nagyon praktikus. Szintén kis fürdőkbe lehet nagyon jó megoldás a pár éve piacra dobott sarokba építhető, különleges formájú wc-csésze. A tartályok esetében maradt még mindig a hagyományos modell. Itt nem érzékelhető a designban nagy változás, inkább a beszerelés valamint a belső mechanika változik. Most már nem csak műanyag tartályok, hanem porcelán darabok is kaphatóak. Természetesen a porcelánból készült jóval drágább, mint a műanyag, de ha a tartósságát nézzük, akkor természetesen a porcelán a nyerő. Hogy melyikre esik a választás, legfőképpen a pénztárca határozza meg, utána az ízlés.

Ha már ezek megvannak, akkor még mindig hátra van a wc-tető. E téren is hatalmas választék van. A legkülönlegesebb igénylő is talál magának tetsző darabot. Az egészen egyszerű műanyagtól kezdve a párnázott, színesen át a minőségi fadarabokig minden megtalálható. Úgy árban, mint minőségben nagy a választék. Az olcsó műanyagok nagy hátránya, hogy a zsanérok a sok le-felcsukástól viszonylag hamar tönkremennek. Ezért érdemesebb egy kicsit többet áldozni rá. A műanyagok között vannak olyanok, melyek jobb minőséget képviselnek. Ezek a párnázott, egyedi darabok. Ezek minősége már meglátszik az árakon is. Mégis a legdrágábbak a minőségi fából készült, kézzel megmunkált wc-tetők. Válogassunk nyugodtan, hisz ha jól választunk, akkor nagyon sokáig élvezhetjük a jó döntésünk eredményét.

Összeválogatni a fürdőbe való darabokat nem kis fáradtság. Ennek megkönnyítésére a legtöbb gyártó most már komplett családokat is kínál. Sok esetben ha együtt vásárol meg mindent, még kedvezményt is ad az üzlet. Érdemes alaposan átgondolni, hogy melyiket választja, hisz ez nem olyan dolog, amit az ember pár év után cserélni szokott.