WC dugulás okai! Képzelte volna?

Egy WC dugulása alighanem a legbosszantóbb dolgok között van a világon, hiszen az emberek többsége tehetetlennek érzi magát a dugulással szemben, de összességében sokkal nagyobb probléma, hogy bárhol is duguljon el a toalett, az roppant nagy kellemetlenségekkel jár, hiszen a mindennapokban ezt használják az emberek a legtöbbet. Ergo bármikor is következik be a dugulás, az biztosan a lehető legrosszabb pillanatban jön. Hogy mik a WC eldugulásának leggyakoribb okai? Sokan talán nem is gondolnák, de a legtipikusabb ok általában a figyelmetlenség, valamint a vízspórolás. Egyre divatosabbak például manapság az úgynevezett víztakarékos toalettek, amelyek arra hivatottak, hogy a lehető legkevesebb vizet használják fel ahhoz, hogy a WC tartalma eltűnjön.

Törlőkendő
A felhasznált vízmennyiség erre valóban elegendő, de arra már nem, hogy a lehúzott salakanyagot teljesen eltűntesse a rendszerből, ezáltal az valahol félúton megáll majd, hogy ott nagyon súlyos dugulást okozzon. Ahhoz, hogy a WC leöblítése teljesen átmossa az egész rendszert a tartály beépítési magasságától függően – vagy direkt csapok esetében – 7-10 liter vízre van szükség. Ezzel szemben a víztakarékos toalettek – bár környezetünk szempontjából előnyösek – alig 3-4 liter vizet használnak fel a szennyvíz leöblítésének érdekében. Talán megdöbbentő lehet, de a dugulás egy általános háztartásban általában mégis csak nagyon ritkán jelentkezik a toalettben, sokkal gyakoribb, hogy a konyhai lefolyó lesz problémás. Ami fontos, hogy a WC dugulását vegyszerrel szinte biztosan nem tudjuk majd megoldani, sokkal inkább házi módszerekkel, mint amilyen a pumpa vagy a forrásban lévő ecetes víz. Ha ezek sem segítenek, akkor a legtöbb esetben szakember lesz a vége!

Természetesen a legfontosabb a megelőzés:

wc papír
A WC dugulásának egyik gyakori oka ugyanis az, hogy a csészék belső felülete egyszerűen elvízkövesedik, amelyen előbb vagy utóbb megtapad a WC papír, majd egyéb más lehúzott dolog is, ami aztán gyülemlik és gyülemlik, mígnem végül dugulást okoz. Természetesen problémás lehet az is, ha konkrétan a WC-t eredetileg rosszul kötötték be! Sajnálatos, hogy ezt mindig csak utólagos bontással lehet helyrehozni tartósan, ha például a csővezetéket alulméretezték, esetleg rosszul állították be a lefolyó vezetékének lejtését. Utóbbi kapcsán a túl nagy, vagy a túl kevés lejtés egyaránt problémát jelenthet, hiszen előbbi esetben az öblítővíz egyszerűen eltűnik még az előtt, hogy magával vinné a lényeget, utóbbinál pedig a víz és a salakanyag is megmarad a vezetékben. Megdöbbentő azonban, de nagyon sokszor következik be dugulás ezen felül a WC-be esett illatosítók, ülőkedarabkák, törlőkendők, esetleg az ide borított ételmaradékok miatt is.

Figyeljüónk a wc csészére is:

Fontos, hogy már a WC csésze kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne a legolcsóbb darabot vegyük meg, mert gondoljunk arra, hogy ennek a berendezési tárgynak hosszú évekig, sőt mi több, évtizedekig kell szolgálatot teljesítenie. Ezen felül a bekötést is kövessük figyelemmel, és bár ne szóljunk bele a szakember dolgába, de érdemes az alsó kifolyású toaletteket például direkt bekötni, legalább 110 mm-es vezetékkiállásra. Máskülönben rövidtávon megtapasztaljuk, hogy milyen az, amikor minden nap pumpálhatjuk a WC-t.

Tisztítsuk a vezetékeket havonta:

Ha meg akarjuk előzni azt, hogy rendszeresen elduguljon jól bekötött WC-nk, nem kell mást tennünk, mint minden hónapban legalább egyszer szódabikarbóna és ecet keverékét önteni a lefolyóba, majd megvárni a felhabzást, és 20-30 perc múlva leborítani az egészet egy nagy vödör forrásban lévő vízzel. Ez nem csak olcsó, hanem ezen felül rendkívül hatásos módszer is a vízkőtől és más szennyezőanyagoktól eldugult toalett