A profi vízvezeték szerelés nem egyszerű feladat

A vízvezeték-szerelés tipikusan olyan munka, aminek a legtöbb esetben nem érdemes, sőt mi több, nem is szabad otthon nekilátni, mert a házi kontárkodással gyakran csak nagyobb kárt teszünk a rendszerben, mint amennyit használunk. Természetesen így is vannak azért olyan dolgok, amelyeket otthon elvégezhetünk, és alapvetően a vízvezeték-szerelők feladatai közé tartozik. Főként kisebb munkákról és inkább javításokról van szó, amelyek kapcsán jó előre érdemes megjegyezni, hogy megfelelő szerszámok, illetve minőségi alapanyagok híján soha nem szabad belekezdeni. A vízvezeték-szerelés ugyanis minden esetben megfelelő körültekintést igényel, és bizonyos részei kellő szakértelem nélkül olyan komoly problémákat eredményezhetnek, amelyek később komoly problémák forrásai is lehetnek.

A vízvezeték-szerelés szakképesítést igényel:

vízszerelő szerszámok
Egy rosszul bekötött toalett például folyamatosan eldugul majd, egy rosszul összerakott szifon vagy mosógéphez kapcsolt csap pedig könnyedén eláztathatja az egész lakást is, amivel akár több százezer, több millió forintos kárt is csinálhatunk. Éppen ezért a vízvezeték-szerelést az esetek többségében bízzuk szakemberekre, vagy olyanokra, akik kellő tapasztalatot szereztek már ebben a témában, és soha ne vágjunk bele az interneten olvasható tippek és tanácsok által ilyen dolgokba az imént említettek miatt.

Vannak azonban olyan dolgok, amelyek a vízvezeték-szerelők teendői közé tartoznak, de mi is könnyedén elvégezhetjük őket. A toalett kapcsán például a vezetékekkel kapcsolatban soha nem szabad házilag eljárni, a rossz döntés, vagy a rossz bekötés ugyanis nagy problémát okozhat. Magát a WC csészét azonban már mi is könnyedén beköthetjük, mindössze be kell fúrnunk a padlóba néhány csavart, összekötni a kifolyót a lefolyóval, és kifugázni a hézagokat, majd végül rákötni a vizet.

Profi vízvezeték szerelés nem egyszerű feladat:

csőtörés
A toalett kapcsán azonban máshoz nem érdemes hozzányúlni, így például a megengedő csap szelepét vagy tömítését sem érdemes házilag cserélni, de amennyiben csak egy új ülőket kell feltenni, ahhoz természetesen még nem kell szakember. A fürdő és a zuhany kapcsán szintén nem szabad túl sok mindent házilag cserélni, illetve felszerelni. A gégecsövek, valamint a zuhanyfejek cseréje természetesen könnyedén megoldható házilag – ezek mindössze néhány másodperces műveletek –, azonban a tettre készek még a csaptelepeknek is nekiveselkedhetnek. Ezeket általában mindössze néhány csavarral kell a helyükre rögzíteni, és – a házban lévő központi vízvezeték elzárása után – a megfelelő hideg- és meleg vizes csövek bekötésével azonnal használatba is vehetjük. Néhány perc alatt bármilyen csaptelep azonnal cserélhető vagy felszerelhető, ha már a vízvezeték be van kötve a falra, és a helyén van például a mosdótálca.

A vízvezeték-szerelés kapcsán hozzányúlhatunk még házilag a lefolyókhoz is, ha dugulás vagy meghibásodás, esetleg hagyományos cseréről van szó. Természetesen a falban futó vezetékeket itt sem szabad bántani – ezeket feltétlen bízzuk szakemberekre –, de amennyiben például a szifont kell lecserélnünk vagy csak felszerelnünk, azt nem igazán lehet elrontani.

A többnyire műanyagból készült kiegészítőt mindössze rögzítjük a kifolyó és a befolyó nyílásnál – gondosan ügyelve a tömítésekre –, majd a csavarok meghúzása után a helyére is kerül a szifon. Ezek mondhatni a vízvezeték-szerelés alapjai, amelyeknek bárki nekiláthat otthon, egyedül is, különösebb problémák nélkül, de amennyiben falban futó csöveket kell cserélni vagy korrigálni, azokat már érdemes szakemberrel elvégeztetni a megfelelő bekötések, lejtések és egyebek miatt.

Duguláselhárítás Fix áron: garanciával: 0-24