Vízkő elleni harc

Vízkő eltávolítása házi módszerekkel Magyarországon az Európai Unióhoz mérten a legtöbb régióban nagyon kemény a víz, ami a magas ásványi anyag, de főként karbonát tartalomnak köszönhető. Ez életmódunk tekintetében semmit sem jelent, ellenben például sokkal előbb vízkövesednek háztartási gépeink, illetve természetesen lefolyóink is, mint más országok esetében. A háziasszonyok többsége azonban nem csak emiatt bosszankodik, hanem azért is,mert a vízben oldott állapotban megtalálható kalcium, magnézium és só vízkő formájában képes kicsapódni, ezzel pedig elcsúfítani, fehér lerakódással elszínezni a kádat, a csempét és minden mást is, amit rendszeresen víz ér. A tisztítószer-gyártók ma már egy külön iparágat rendszeresítettek arra, hogy megoldással szolgáljanak a problémára, így mosószerek és vegyszerek tucatjai sorakoznak a boltok polcain azért, hogy minél jobban megtisztíthassuk velük a vízkővel szennyezett felületeket.

Vízkő eltávolítása házi módszerekkel Általános probléma azonban, hogy bár ezek a vegyszerek eltávolítják ugyan a vízkövet, azonban sokszor a csempét is károsítják, ezen felül pedig drágák, és környezetünkre, valamint egészségünkre is rengeteg káros hatást gyakorolnak. Hogy van-e bármilyen megoldás, ami természetes formában kínál gyógyírt problémáinkra? Szerencsére nem is kevés!

Az egyik ilyen természetes, mondhatni ház vízkőoldó maga az ecet! Ez bizonyára minden háztartásban megtalálható, és meglepő módon nem csak a főzés során lehet használni, hanem háztartási gépek esetében, sőt még a fürdőszobában is. Példának okáért, ha eldugult a kávéfőzőnk a sok vízkőtől, csak főzzünk le egy adag ecetet, és garantált, hogy a készülék jobb lesz, mint újkorában. Ha a fürdőszobában szeretnénk vízkövet oldani vele, a lefolyó esetében csak borítsunk ki egy nagy adagot, ha viszont például a csempéről szeretnénk leoldani a makacs követ, akkor egy szivaccsal hordjuk fel a 20 százalékos hígítatlan ecetet, majd gondosan súroljuk át, vele az egészet.

Nagyobb, vastagabb vízkő esetében már ekkor megindulnak lefelé a nagyobb kövek, de az igazi hatás csak körülbelül 10 perc elteltével várható. Ekkor az ecetet bő vízzel mossuk le a csempéről, és az eredmény – ha alaposan átsúroltuk – azonnal láthatjuk szépségesen csillogó csempénken. Nyilván az ecet szaga egy ideig kellemetlen marad, egy-két napig még érezni is lehet majd – persze nem fojtogatóan –, ez azonban nem túl nagy ár egy természetes és olcsó módszerért.

Hasonlóan jó eredményeket érhetünk el, ha ecet helyett citromsavat használunk, méghozzá valamilyen gyümölcsecet társaságában. Ehhez három evőkanál citromsavat feloldunk például könnyen és Tárnok beszerezhető almaecetben, és ezt egy ablaktisztításhoz vagy máshoz használt szórófejes palackba töltjük, és úgy hordjuk fel a vízköves felületre. Ezt a szert használhatjuk természetesen háztartási gépekben is! Ugyanúgy kell eljárni vele, mint az ecettel, tehát alaposan bele kell dörzsölni a felületbe, majd leöblíteni, a hatás pedig ugyanolyan lesz, csak az ecet szúrós, kellemetlen szaga nélkül. Persze azért a gyümölcsecetek között is akad néhány igazán kellemetlen illatú darab.

Alternatív és természetes módszer továbbá az ammónia, ami a vízkő elleni harcban kiváló. Megvásárolható bármelyik gyógyszerárban, és ha feloldunk háromnegyed pohárral egy fél liter meleg vízben, és ezzel az oldattal áttöröljük a vízköves felületet, majd egy kicsit állni hagyjuk, az eredmény garantált és megdöbbentő is lesz egyszerre, a vízkő ugyanis már az első tisztítás után azonnal eltűnik, és csak a fényes csempe vagy más felület marad utána.