Vízkő elleni harc

A vízkő ellen számtalan különféle praktika létezik. Ki erre, ki arra szavaz, ezáltal vannak, akik a boltban kapható, méregdrága vegyszerekre szavaznak, míg mások előveszik nagymama módszereit, hiszen az otthonunkban megtalálható dolgokkal sokszor jobb hatást érhetünk el, mint a legerősebb mérgekkel. Mivel a vízkő nagyon el tudja rontani egy fürdő vagy egy konyha összhatását a csúnya, fehéres lerakódásaival, ezért érdemes egyrészt megelőzni a kialakulást, másrészt pedig hatékony módszerekkel felvenni a harcot ellene. Az alábbiakban a leghatékonyabb otthoni módszereket vesszük számba.

Talán sokaknak furcsa lehet, de az egyik leginkább sokoldalú háztartási szer a vízkő ellen nem más, mint az ecet. Garantáltan minden háztartásban megtalálható, hiszen sokan használják fel főzésre és salátakészítésre, azonban nem csak ebből a célból vehetjük hasznát. Amennyiben ugyanis például a csapok környékén, esetleg a csempén vízkő lerakódását látjuk, nem kell mást tennünk, mint hígítatlan állapotban odaönteni egy kevéske 20 százalékos ecetet, majd türelmesen várni 20-30 percet, ennyi ugyanis már elegendő ahhoz, hogy az ecet kifejtse hatását. Ha ez az időkorlát letelt, egy használt fogkefével alaposan érdemes átdörzsölni az ecetes felületet, hogy a makacsabb, vastagabb vízkövet is el tudjuk távolítani. Ha a dörzsölés után sem tudtuk teljesen eltávolítani a problémát, ismételjük meg az eljárást, és második alkalommal garantáltan a kívánt hatást érjük majd el.

Az ecet mellett a só is nagyon hasznos lehet vízkő ellen! Ezt hígítva kell alkalmazni, avagy egy nagy adag sót alaposan feloldunk vízben, és a jobb hatás kedvéért – bár sokszor már ez is elegendő – egy kis ecetet is öntünk hozzá. Ezt az elegyet felforraljuk – érdemes nyitott ablaknál tenni, mert az ecetnél csak egy büdösebb van: a meleg ecet –, majd a felforralt oldatot ráöntjük a problémás felületre, így a csapokra, a kádra, a mosdóra vagy a csempékre. Ezt is átlagosan 20-30 percig hagyjuk, és egy kis dörzsölés után leöblítjük. Érdekesség, hogy ugyanezt az oldatot használhatjuk arra is, ha a kávé- vagy a teafőző elvízkövesedett. Csak egyszer főzzük át ezzel az oldattal, egyszer tiszta vízzel, és a vízkő a múlté.

Citrom és szódabikarbóna a vízkő ellen

A vízkő ellen nagyszerű hatást fejt ki a citrom is, méghozzá a benne rejlő citromsav által. A citromlé önmagában nem jó – az mindig higított –, maximum a száz százalékos, amit a vízköves felületre csepegtetve, már 10 perc múlva érzékelni fogjuk a hatást. Egy kis dörzsölést követően ugyanis a citromsav szó szerint lemarja a felületről a vízkövet úgy, hogy semmi mást nem károsít, és nem hagy maga után mást, csak vakító csillogást.

Noha főként inkább lefolyók tisztítására szokták alkalmazni, de a szódabikarbóna tökéletes választás lehet vízkő ellen is. Ennek az összetevőnek az alkalmazása ugyanis szinte végtelennek tekinthető a háztartásokban, így a vízkővel szembeni harchoz sem kell mást tennünk vele, mint összekeverni egy kevéske vízzel, majd az így kapott oldatot felmelegíteni, és azt egy szivacs vagy rongy segítségével vastagon felvinni a csempére, a csapokra vagy a többi problémás felületre. 10-20 percnyi áztatás után – amelynek során habzást és halk sercegést is tapasztalhatunk –, a felületet nedves törlővel letöröljük, és a vízkövet örökre elfelejthetjük. A szódabikarbónás víz maradékát felmelegítve nyugodtan öntsük a lefolyóba, az ugyanis ott is ki tudja fejteni jótékony hatását, ezáltal segít például megelőzni a dugulást.