Duguláselhárító szerek

A házi módszerekkel szemben, vagy azok mellett nagyon sokan használnak boltban használatos vegyszereket is a lefolyók tisztítására, azonban csak kevesen törődnek azzal, hogy a duguláselhárító szerek tárolása legalább olyan fontos kérdés, mint szakszerű használatuk. Azt ugyanis tudnunk kell, hogy a duguláselhárító szerek egytől-egyig vegyszerek, veszélyes hulladékok, amelyek nem csak saját egészségünkre, hanem környezetünkre is nagy veszélyt jelenthetnek, ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy szakszerűen helyezzük el őket otthonunkban.

A duguláselhárító szerek tárolása szakszerűen:

A duguláselhárító szerek kapcsán az alapvető probléma általában abból eredeztethető, hogy miután megvásároltuk ezeket a veszélyes vegyszereket, általánosságban csak egy bizonyos mennyiségüket használjuk el, és több mint felük sokáig évekig ott porosodik valahol, esetleg a kukában végzi. Az ilyen vegyszerek ugyanis általánosságban teljes munkát végeznek, alkalmazásukat nagyon ritkán kell megismételni, tehát a problémát elhárítják, így nekünk már nem lesz más dolgunk, mint a duguláselhárító szerek tárolása szakszerűen. Ezen a téren nagyon sok szempontot érdemes figyelembe venni. Az első például rögtön az, hogy van-e kisgyermek a lakásban, illetve jöhetnek-e a lakásba kisgyerekek. Akár így van, akár nem, az ilyen vegyszereket mindig megfelelő magasságban, vagy olyan helyen tároljuk, amit el tudunk zárni egy kulccsal, hogy a gyermekek semmiképpen se férhessenek hozzá a káros vegyi anyagokhoz.

Ezen felül fontos megállapítani a szakszerű tároláshoz a vegyszer anyagát is, hiszen nem mindegy, hogy folyékony vagy szilárd halmazállapotúról van szó. A lefolyó tisztítását megcélzó anyagok ugyanis általánosságban porként vagy granulátumként kaphatók, de akadnak folyékony, flakonokban értékesített változatok is. A duguláselhárító szerek tárolása szempontjából a granulátumok és a flakonos változatok a legegyszerűbbek, ezeket ugyanis könnyű visszazárni, és nem kell nekik mást találnunk, mint egy fénytől védett, száraz helyet. Vigyáznunk kell arra, hogy semmiképpen se érhesse őket folyadék, hiszen reakcióba léphetnek, és nagyon káros vegyületek szabadulhatnak fel az egész lakásban. A folyékony tisztítószerek esetében érdemes még arra is gondolni, hogy hűvös helyen legyenek, mert a túlzott meleg szintén kémiai reakciót indíthat el bennük. Hasonló a helyzet a gél állagú tisztítószerekkel is, az extrém körülmények miatt ugyanis elveszíthetik eredeti funkciójukat, és akár még mérgek is felszabadulhatnak belőlük.

Vannak extrém helyzetek:

A duguláselhárító szerek tárolása kapcsán természetesen fontos kiemelni, hogy vannak úgynevezett extrém helyzetek is, amikor nem árt különösen elővigyázatosnak lennünk. Ilyen a fentebb már említett probléma, amikor kisgyermek van a lakásban. A vegyszereket ugyanis általában mindig színes, tarka flakonokban és csomagolásban forgalmazzák, ami felkelti a gyermekek érdeklődését, így soha nem szabad olyan helyen tárolni őket, ahol elérhetik vagy megláthatják azokat. Fontos továbbá arra is nagy figyelmet fordítanunk, hogy a kiürült flakonokat hová és hogyan helyezzük el. Ezek a tárgyak ugyanis veszélyes hulladéknak minősülnek, ezáltal ha kitesszük őket a napra vagy az esőre, olyan gázok szabadulhatnak fel, amelyek rendkívül veszélyesek lehetnek mások számára, más egyéb, akár hevesebb kémiai reakciókról nem is beszélve. Tudatosítsuk magunkban, hogy a duguláselhárító szerek rendkívül veszélyes vegyszerek, amelyekkel különös körültekintéssel kell bánnunk!