Van olyan, hogy dugulás biztosítás?

Alianz biztosító
Bizonyára nincs olyan ember, aki eddigi élete folyamán ne találkozott volna lefolyó-, WC- és egyéb dugulásokkal és az ezekkel járó kellemetlen következményekkel. Arról azonban már kevesebben tudnak, hogy ezekre a kellemetlenségekre már biztosításokat is lehet kötni. Sajnos az már egy másik kérdés, hogy a biztosítok ilyen esetekben csak nagyon ritkán fizetnek, vagy az eredeti kár csak egy nagyon kis részét térítik meg.

Érdemes ezért ezt a témát alaposan körüljárni a biztosítások kötésénél, mivel elég nagy a valószínűsége, hogy másként pórul járunk.

Biztosítsuk be lefolyóinkat:

Van persze néhány ellenpélda is ilyen esetekre, például az Allianz Hungaria otthonbiztosítása, az Uniqua, a Signal, a Generali mind olyan biztosítok, amelyekkel ha szerződést kötünk otthonunk biztosítására, és belevesszük a biztosítási csomagba a „dugulásbiztosítás“ opciót is, az esetek nagy többségében becsületesen visszatérítik kárunkat. A dugulásbiztosítás a lakásbiztosítás egy kiegészítő opciója. Ha kár keletkezik otthonunkban a dugulás, csőrepedés, csőtörés következtében, a biztosító megtéríti kárunkat, ha rendelkezünk dugulásbiztosítással. Fontos viszont tudni azt, hogy ha ilyen jellegű kár történt otthonunkban, azt minimum két napon belül tudatnunk kell a biztosítóval, másképpen az nem köteles visszatéríteni kárunkat. Ilyen esetben az is nagyon fontos, hogy a kárszakértő megérkezéséig ne változtassunk a problémás helyszínen, ez természetesen nem vonatkozik arra, hogy például csőtörés esetén ne törüljük fel a ránk zúduló vizet, de a nagyobb károkat, mint például a falrészt, ahol a törés bekövetkezett, ne falazzuk be, és ne is távolítsunk el róla semmit.

Duguláselhárítás, csőtörés, szennyvízbetörés esetén mindenképpen gondoskodnunk kell a fertőtlenítésről és a kellemetlen szagok hatástalanításáról. Ezt sajnos mi magunk házi módszerekkel vagy üzletekben vásárolt különböző tisztítószerekkel nagyon nehezen tudnánk megoldani. Ilyen jellegű problémák esetén ugyanis szinte lehetetlen a hagyományos eszközökkel, minden értelemben megfelelő higiénikus fertőtlenítést végezni, még ha ideig-óráig ez sikerül is, hosszabb távon szinte biztos, hogy ismételten találkozni fogunk a problémával. Kis idő elteltével általában újra előtör a rossz szag, a láthatatlan kórokozókról nem is beszélve, ezért érdemes ilyen esetben szakemberhez fordulni. Ők olyan spéci szereket használnak, amelyekkel hatékonyan és maradandóan eltüntetik a bűzt, és kiirtják a káros baktériumokat otthonunkból. A másik előnye a szakemberrel végzett dugulás-elhárítás utáni fertőtlenítésnek, hogy ezek, az esetek nagy többségében természetes, környezetbarát szereket használnak, amit mi aligha találhatnánk meg az üzletek polcain. A fertőtlenítés után egy óra elteltével már használható is a terület, amit ajánlott azért használat előtt langyos mosószeres vízzel legalább egyszer lemosni.

Megoldás a dugulásokra:

Ha a duguláselhárítás és fertőtlenítés után rövid idő elteltével ismét visszatér vízvezetékeinkbe a dugulás, illetve többször ismétlődik meg különböző időközönként, érdemes elgondolkodni azon, hogy talán a nem megfelelő kivitelezésnek a következményeként állunk szemben a visszatérő dugulási problémákkal. Ebben az esetben több mint valószínű, hogy vízvezetékcserére lesz szükségünk.

Mielőtt azonban kicserélnénk az egész lefolyórendszert, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem-e a csaptelep szűrője dugult el vagy vízkövesedett meg, mert ha erről van szó, akkor csak ezt kell kicserélnünk. Ha nem a szűrővel van a baj, akkor ellenőrizzük a sarokcsapot is, mert előfordulhat, hogy ennek a szűrője dugult el. Ha ez a helyzet, akár szerelő nélkül is könnyedén orvosolhatjuk a bajt egy csavarhúzó és egy fogó segítségével.