Tippek, ötletek, amelyekkel a dugulás megelőzhető!

Ha dugulást tapasztalunk otthonunkban, ne az legyen az első, hogy szakemberért telefonálunk. Habár tény, hogy ez a legegyszerűbb választás, illetve nincs olyan dugulás, amit egy szakember ne tudna helyrehozni, de azért mi is kipróbálhatunk néhány olyan házi módszert, ami segítségünkre lehet. Amit tudni kell, hogy alapvetően mi az, ami dugulást okozhat! Konyhában például többnyire a zsír, az olaj és az ételmaradékok tudnak dugulást okozni, míg a fürdőszobában leginkább a hajszálak és a szappanmaradékok.

Ha tudjuk, de legalábbis sejtjük a dugulás miértjét, szinte biztosan tudunk is majd tenni ellene valamilyen formában. A zsír alapú problémát például megszünteti a nagyon forró víz, a vízkövet pedig ecettel lehet nagyon jól elhárítani. Ami nagyon fontos, hogy a dugulást minden esetben előzzük meg. Ez nem csak azt jelenti, hogy körültekintően mosogatunk, és nem szórunk bele mindent a lefolyóba, illetve például hajfogót használunk a fürdőben, mert ez alapesetben normális, sokkal inkább arról van szó, hogy megelőzzük a bajt olyan módszerekkel, amelyek meggátolják a lerakódásokat.

Ilyen például, ha legalább kéthetente egyszer szódabikarbónát szórunk a lefolyóba, ami nem csak a ruhák fehérítésére kiváló, hanem a vízkő ellen is nagyszerű, így a lefolyócsövek karbantartásához nem is találhatnánk hasznosabbat. Amennyiben például azt tapasztaljuk, hogy lassabban folyik le a víz a mosogató- vagy mosdókagylóban, akkor az legyen az első, hogy szódabikarbónát szórunk bele, méghozzá egy nagy adag forró víz társaságában. Ha pontos mennyiségre vágysz: legalább öt evőkanálnyi szódabikarbónát keverj el két liter vízben, ezt a keveréket pedig forraljuk fel úgy, hogy a víz szó szerint bugyogjon. Ezt a keveréket öntsük bele lassan, óvatosan a lefolyóba, és ez a vegyület általánosságban képes lesz arra, hogy feloldja az általános lerakódásokat. Érdemes kéthetente, de legalább havonta akkor is elvégezni ezt a műveletet, ha amúgy a lefolyóknak látszólag semmi bajuk.

A tökéletes dugulás elhárítás házi módszerekkel azonnal:

Szintén kiváló eredményt lehet elérni a dugulás elhárítás tekintetében az ecet és a szódabikarbóna párosításával. Ez a szimpla szódabikarbónás vegyületnél lényegesen hatékonyabb, hiszen a vízkő alapú lerakódásokat és dugulásokat is képes feloldani, amire nagyon sokszor még a méregdrága vegyszerek sem alkalmasak, sőt mi több, ezzel a keverékkel még a kellemetlen szagok is megszűntethetők. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a lefolyóba töltenünk legalább fél pohár szódabikarbónát, amit egy pohár 20 százalékos ecettel öntünk nyakon. Ne ijedj meg, a két összetevő azonnal reakcióba lép egymással, habozni kezd és marja majd a lefolyót, ami jó jel, hiszen azt jelenti, hogy hamarosan megszabadulunk a dugulástól.

Miután a habzás alábbhagyott, legalább két liter forrásban lévő vizet öntünk a lefolyóba, és garantáltan megszabadulunk majd a problémától. Filléres csodaszer, de gyakran segít a sütőpor is dugulás esetén, ha például nincs otthon szódabikarbónánk. Ebből kétszer annyi kell, és ugyanúgy használjuk, tehát beleöntjük a lefolyóba, rá az ecetet, a forró vizet és a hatás hasonló lesz. Jó eredményeket lehet elérni ezen felül egyszerű konyhasó alkalmazásával is. Ugyanúgy alkalmazzuk, mint a szódabikarbónát vagy a sütőport, egy fél pohárral beleöntünk a lefolyóba, viszont erre már forró ecetet öntünk és legalább két pohárral, amire egy kis idő múlva forrásban lévő vizet töltünk. Ha nagyon makacs dugulásról van szó, keverjük össze a fentieket mind, tehát szódabikarbóna, só és ecet, majd rá a forró víz.

Ha ez sem segít a problémán, akkor bizonyára nagyobb a baj, mint egy egyszerű kis dugulás!