padlóösszefolyó

Első körben érdemes tisztázni, hogy mi is az a szuez szifon. Természetesen, ha azt mondjuk, hogy padlóösszefolyó, akkor egyből tudja mindenki, hogy miről is van szó. Sokan jobban kedvelik az emberek a második megnevezést, talán azért, mert sokkal inkább érthető, és egyből lehet tudni, hogy mire is való, ugyanakkor nem hangzik annyira idegenként.

A padlóösszefolyó tisztítása nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen megoldani. Többnyire olyasmik okozzák az esetlges dugulást, amik a fürdőkádból vagy épp a kagylóból származnak. Találhatunk benne hajszálakat, és a kagylóból származó különböző maradékokat, mint sampon- és szappan maradványokat. Tanácsos volna időnként, úgy 2-3 havonta kitisztítani ezeket az összefolyókat, mert akkor kevesebb lenne benne a szennyeződés, ezáltal a dugulás is ritkábban fordulna elő. Természetesen, ha már eldugult, akkor muszáj nekilátni és kitakarítani. Egy kis odafigyeléssel megelőzni pedig sokkal könnyebb lenne.

Ha dugulás történt:

Dugulás történt
Dugulás történt

Első lépésként húzzon gumikesztyűt kezeire. Számítson rá, hogy amit a szifonban talál, nem lesz sem esztétikus, sem illatos. De azt jó tudni, hogy minél gyakrabban tisztítja annál kevésbé fog tudni megrakódni, ezáltal nehezebben is fog eldugulni. Ha meg van a gumikesztyű, akkor a legelső lépésben távolítsa el a bűzelzáró dugókat. Ha ezzel is készen van, akkor jöhet a munka piszkosabb része. Fontos, hogy vízsugárral tisztítsa ki az összefolyót. Amennyiben nincs tömlő a keze ügyében, akkor tökéletesen megteszi a zuhanyrózsa is, úgy is az a lényeg, hogy nyomása legyen a víznek. Ha végzett az alapos átmosással, akkor akár fertőtlenítő vagy tisztító szert is önthet az összefolyóba, hogy az esetleges maradványok is eltűnjenek, ezáltal lesz igazán tiszta és higiénikus a lefolyó. A munka végeztével a bűzzáró dugókat kellő odafigyeléssel tegye a helyükre, hogy jól illeszkedjenek. Amennyiben az összefolyóban nem talál bűzzáró dugókat, akkor azt a lehető leghamarabb pótolja, hisz ezek gátolják meg, hogy a kellemetlen csatorna szag visszaáramoljon a lakásba. A bűzzáró dugók hiánya esetén, ha van dugulás ha nincs bűz lesz a lakásba.

Ha azt vesszük, hogy mi okozza a legnagyobb dugulásokat, akkor az első helyre a különböző textiliák, vatták, intim betétek, esetleg tamponok kerülnek. A finom szálból készült termékek könnyen megakadhatnak a vezeték belsejében. Amennyiben éles L idom található a vezetékrendszerben, akkor itt akadnak meg ezek a termékek a legkönnyebben. Fontos, hogy erre nagyon figyeljünk, hisz a kisgyerekek előszeretettel dobnak minden félét bele wc-be. Ezért tanácsos, hogy míg kisebb a gyerek, folyamatosan csukva tartsuk a fürdőszoba ajtaját.

Kevés odafigyeléssel megelőzhet egy sor kellemetlenséget:

Büdös kellemetlen szagok
Büdös kellemetlen szagok

Például ha a kagylóba egy speciális szűrőt helyez el, akkor a kagylóba esett szilárd dolgokat viszonylag könnyen távolt tarthatja a lefolyótól így a szifontól is. A szappan-, sampon maradványokkal sajnos nincs amit tenni, de arra érdemes oda figyelni, hogy a hajszálak ha csak lehetséges ne kerüljenek a lefolyóba. A hajszál okozza a legtöbbször a legnagyobb problémákat. Könnyedén felakad bármilyen kis helyre, és itt okoz olyan gátat, amire majd a többi szennyeződés is könnyebben feltapad.

Bár a szifon kitisztítása senkinek nem az álommunkája, mégis megéri vele dolgozni, hisz ha rendszeresen takarítja, akkor sokkal kevesebb az esély arra, hogy kialakul egy nagyobb dugulás, amit csak szakember tud elhárítani. És mint tudjuk szakembert hívni pénzbe kerül, es ha nagyon makacs a dugulás, akkor falat is kell bontani. A falbontás pedig plusz költség, valamint plusz idegesség is.

Fontos, hogy ha szifont tisztít, akkor azt alaposan tegye, de mégis elővigyázatosan, hogy nehogy a szifon alkatrészeit letörje, hisz akkor mar nem tudja ellátni megfelelően feladatat. Időnként érdemes a szifonba erős fertőtlenítő szert tölteni, annak érdekébe, hogy az ott megtapadt bacilusokat elpusztítsa, így előzve meg egy esetleges fertőzést.