Tippek, ötletek, amelyekkel a dugulás megelőzhető!

A dugulás meglehetősen kellemetlen, lássunk néhány módszert, amely segítségével megelőzhető ez a probléma. Ajánlott minden második hónapban a lefolyóba önteni egy nagy fazék forró vizet, mivel ez fertőtleníti és tisztítja is a vezetékeket. Ha azonban biztosra akarunk menni, akkor a vízbe tegyünk egy kis mennyiségű szódabikarbónát, amely fertőtlenítő hatásának köszönhetően megszünteti a kellemetlen szagokat is.

Ha azonban lefolyótisztítókat szoktunk használni, akkor érdemes odafigyelnünk, hogy olyant válasszunk, amely környezetkímélő, és csak 2-3 deciliterenként adagoljuk háromhavonta a lefolyóba. Sose öntsünk olajat vagy bármilyen zsiradékot a lefolyóba, mivel ezek lerakódnak és dugulást okoznak. Emellett a háziállatok fürdetése közben kihullt szőrcsomó is könnyen eltorlaszolhatja a vezetéket, ezért ha csak tehetjük, fésüljük át kedvencük szőrét fürdetése előtt, valamit utána a kihullt szőröket szedjük ki a lefolyóból.

A kád illetve zuhanyzók esetén ajánlott a pumpa használata. A kádba vagy zuhanyzóba engedjünk egy kis mennyiségű vizet, majd a pumpát mozgassuk egyenletesen fel és le. Ezzel a mozgással elősegíthetjük a lerakodott szennyeződések feloldódását, így azok könnyen távoznak a rendszerből.

Egy másik fontos dolog, hogy a vécét soha ne használjuk szemetesláda helyett, és sose spóroljunk a vízmennyiségen. Kisebb mennyiségű vízzel lehet, hogy a vécépapírt sikerült lehúzni, de a csövekben könnyen lerakodhatnak a szennyeződések és a nemkívánatos elemek, ilyenkor szakembert kell hívnunk a probléma orvoslására.

Amennyiben nem rendelkezünk tisztítóidommal, a vécécsészét le kell szerelnünk a megfelelő tisztítás érdekében. Ha csak kisebb mértékű dugulásról van szó, akkor érdemes megpróbálni a szódabikarbónát-ecet elegyet, amely hatékonyan tisztít és fertőtlenít, mindamellett nem szennyezi a környezetet sem. Háromzacskónyi szódát hintsünk bele a vécécsészébe, majd ezt forró ecettel öntsük le. Ha nem volt sikeres a hadművelet, még mindig hívhatunk duguláselhárítási szakembert.

Ha a duguláselhárítás és fertőtlenítés után rövid idő elteltével ismét visszatér vízvezetékeinkbe a dugulás, illetve többször ismétlődik meg különböző időközönként, érdemes elgondolkodni azon, hogy talán a nem megfelelő kivitelezésnek a következményeként állunk szemben a visszatérő dugulási problémákkal. Ebben az esetben több mint valószínű, hogy vízvezetékcserére lesz szükségünk.

Mielőtt azonban kicserélnénk az egész lefolyórendszert, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem-e a csaptelep szűrője dugult el vagy vízkövesedett meg, mert ha erről van szó, akkor csak ezt kell kicserélnünk. Ha nem a szűrővel van a baj, akkor ellenőrizzük a sarokcsapot is, mert előfordulhat, hogy ennek a szűrője dugult el. Ha ez a helyzet, akár szerelő nélkül is könnyedén orvosolhatjuk a bajt egy csavarhúzó és egy fogó segítségével.