Konyhában is megtalálható duguláselhárításra alkalmas szerek

borax lefolyótisztító
Konyhában is megtalálható duguláselhárításra alkalmas szerek Ha vízkő- és szappanos lerakódások vannak a lefolyóban, gyakran már egy kisebb hajcsomó, vagy néhány nagyobb ételdarab is elegendő ahhoz, hogy a lefolyót teljesen eldugítsa. Ilyenkor a legtöbben vagy szerelőt hívnak, vagy valamilyen erős vegyszerrel próbálják meg elhárítani a kellemetlen problémát. ami nem feltétlenül szerencsés, hiszen minél többet vegyszerezünk, annál szennyezettebb lesz környezetünk, ezen felül pedig saját egészségünkre is veszélyt jelenthetnek ezek a szerek. Extrém esetben két egymással reakcióba lépő vegyszerrel akár súlyosan mérgező gáz is keletkezhet, tehát a tisztító- és dugulást elhárító vegyszerek alkalmazásával érdemes csínján bánni, mi több, messzire elkerülni őket. Hogy akkor mi a teendő?

A környezet barát duguláselhárító szerek Budapesten:

ecet
A természetes duguláselhárító szerek alkalmazása, amelyekből több van, mint azt sokan elsőre gondolnák. Ott van például a bórax, amihez bármilyen patikában hozzá lehet jutni, és nem csak hatékonyabb, mint a legtöbb vegyszer, hanem ezen felül még lényegesen olcsóbb is – környezetkímélő hatásáról nem is beszélve. A bórax egyfajta különleges só, amit por formájában árulnak. Alkalmazásához nem kell mást tenni, mint bóraxot szórni a lefolyóba – legalább egy fél pohárral, de nagyobb dugulás esetén ennél is többel –, amit aztán le kell borítani legalább 1-2 liter éppen forrásban lévő vízzel. A lefolyóban ezután az anyagok dolgozni fognak, így 15-20 percig hagyjuk a keveréket, ami nagy valószínűséggel elhárítja a dugulást.

Ha nem csak a dugulás a probléma, hanem a kellemetlen szagok is, akkor nagyszerű természetes anyag ehhez a folyamathoz az ecet és a szódabikarbóna párosa. Ezzel a két összetevővel még a legmakacsabb dugulásokat is el lehet hárítani úgy, hogy közben egy csepp vegyi anyagot sem alkalmazunk, csak természetes, otthonunkban is megtalálható szereket. További előnye ennek a párosnak, hogy a bolti tisztítószerekkel ellentétben ez még a csővezetékeket is megkíméli – a pénztárcánkról nem is beszélve.

A Természetes lefolyótakarító szerek:

Akár a mosdókagylóról, akár a fürdőkádról van szó, öntsünk a lefolyóba legalább fél pohár tiszta szódabikarbónát, majd közvetlenül utána egy pohár ecetet. A legjobb, ha 20 százalékos, forró ecetet használunk, ami kicsit büdös ugyan, de az eredményt azonnal látni fogjuk. Amint ugyanis az ecet érintkezett a szódabikarbónával, azonnal reakcióba lépnek egymással, erőteljes habzás kezdődik, ami segíti a dugulás elhárítását, ezáltal a lefolyó belseje lassan kitisztul. Ha a habzás már alábbhagy, a lefolyóba öntsünk legalább egy-két liter forrásban lévő vizet, és a probléma olyan gyorsan elmúlt, amilyen gyorsan csak jött, és közben még a baktériumoktól, valamint a kellemetlen szagoktól is megszabadultunk.

A dugulás hátterében a legtöbb esetben a lefolyókban lerakódott sampon, szappanszármazék és zsír áll, amelyeket a fürdőben a haj és bőrmaradványok, a konyhában pedig az ételmaradékok tehetnek teljesen átjárhatatlan torlasszá. Ezek már nem csak lassú vízlefolyást okozhatnak, hanem gyakran teljesen ellehetetlenítik a lefolyó használatát, de természetes fegyver ezekre is van. Nem is lesz szükség másra, mint a fentebb már említett ecetre, egy pohárnyi szódabikarbónára, valamint ugyanennyi sóra. Az ecetben a két szilárd összetevőt előbb feloldjuk, majd ezt a furcsa szagú oldatot borítsuk bele az eldugult lefolyóba. Ezután hagyjuk állni tíz percig, majd öntsünk rá legalább 2 liter forrásban lévő vizet. A hatás garantált lesz, és noha először talán csak megnyitja a dugulást, de a folyamat megismétlésével a probléma elhárítása garantáltan teljes lesz.