Szódabikarbóna

Gyakran szokták mondani a gyakorlott háziasszonyok, hogy nincs olyan probléma, amire a szódabikarbónát ne lehetne használni, éppen ezért mindig legyen otthon legalább egy pohárnyival ebből a csodaszerből. A szódabikarbónát a legtöbben úgy ismerik, mint egy sütéshez és főzéshez, vagy legfeljebb a gyomorégés enyhítéséhez használt szert, holott évtizedekkel ezelőtt a mágikus fehér port többnyire csak tisztítószerként ismerték. Kevesen tudják azonban, hogy még ennél is lényegesen sokoldalúbb szerről van szó.

A szódabikarbóna által például bármilyen dugulás szinte azonnal és hatékonyan megszüntethető, hiszen ez a különös szer természeténél fogva képes feloldani a vízkő- és egyéb dugulást okozó szappanszármazékokat, hogy a lefolyó újra teljes egészében átjárható legyen. Alkalmazása nagyon egyszerű, ha túl nagy a dugulás, egy félpohárnyi szódabikarbónát beleszórunk a lefolyóba – esetleg előtte egy keveset meleg vízben feloldva öntünk bele –, majd miután 15-20 percig állni hagytuk ráöntjük a forrásban lévő vizet, és a dugulás nagy valószínűséggel megszűnik. Még hatásosabb eredmény érhetünk el, ha a szódabikarbónára forró ecetet öntünk rá. Ilyenkor a vegyület ugyan nagyon habzani fog, de hatása sem marad el.

A szódabikarbóna azonban nem csak teljes körű dugulás elhárításhoz alkalmazható, hanem edénytisztításhoz, és konyhai eszközök megtisztításához is. A vasedényekre ráégett szennyeződéseket vagy kormot például a mosogatóvíz garantáltan nem segít lemosni, ha azonban egy-két teáskanálnyi szódabikarbónával megsúroljuk a problémás felületet, és néhány percig hagyjuk állni rajta a szert, garantáltan hatásos eredményt érhetünk el, edényeink pedig úgy csillognak majd, mint újkorukban.

Tisztává varázsolhatjuk a vágódeszkát és az étkészletet is a szódabikarbóna segítségével, miközben ráadásul nem csak a szennyeződésektől, hanem a szagoktól is megszabadulhatunk általa. Átmoshatjuk, ezáltal fertőtleníthetjük vele a hűtőt is egy 3:1 arányú vizes vegyülettel, ami kiválóan alkalmazható tűzhelyek, sütők, de akár vízkőtől szennyezett konyhai vagy fürdőszobai csempék megtisztítására is hatásos. Ha mindez nem lenne elegendő, a szódabikarbónát vázába öntve, a virágok sokkal tovább maradnak frissek és élők, de a szert légfrissítőként is alkalmazhatjuk, ha kis vászontasakban a gardróbba tesszük, sőt mi több, cipőinket is szagtalaníthatjuk, frissíthetjük vele ilyen formában.

A legjobb tisztítószer a szódabikarbóna

A szódabikarbónát ezen felül számtalan kozmetikai és egészségügyi célra is felhasználhatjuk a fentiek mellett! Képes lágyítani például a bőrt, ha bedörzsöljük a problémás helyre, de a körmünket is kifehéríthetjük általa, ha egy langyos vízzel teli tálkába 3-4 evőkanálnyi szódabikarbónát teszünk. Paszta formájában képes enyhíteni a rovarcsípések, akár a darázscsípés fájdalmát és duzzanatát is, hajra kenve pedig nagyon jó korpaölő hatását érhetjük el, ha egy evőkanálnyit alaposan bedörzsölünk a fejbőrünkbe. Egyre szélesebb körben használják a szódabikarbónát fogfehérítéshez is, amivel nem árt óvatosan bánni. A műfogsorok esetében rendszeresen alkalmazható, de élő fogainkat egy évben legfeljebb 1-2 alkalommal mossuk meg vele. Ehhez két teáskanál szódabikarbónát összekeverünk annyi citromlével, hogy egy kenhető masszát kapjunk, és ezzel alaposan dörzsöljük át fogainkat. Egy-két alkalommal nagyon látványos eredményt érhetünk el vele, de sokszor nem alkalmazható, mert károsítja a fogzománcot. Mivel a szódabikarbóna baktériumölő is, ezért ilyen esetekben a száj vagy a fogíny fertőzéseit is kezelhetjük!

Konyhában is megtalálható duguláselhárításra alkalmas szerek

Ha vízkő- és szappanos lerakódások vannak a lefolyóban, gyakran már egy kisebb hajcsomó, vagy néhány nagyobb ételdarab is elegendő ahhoz, hogy a lefolyót teljesen eldugítsa. Ilyenkor a legtöbben vagy szerelőt hívnak, vagy valamilyen erős vegyszerrel próbálják meg elhárítani a kellemetlen problémát. ami nem feltétlenül szerencsés, hiszen minél többet vegyszerezünk, annál szennyezettebb lesz környezetünk, ezen felül pedig saját egészségünkre is veszélyt jelenthetnek ezek a szerek. Extrém esetben két egymással reakcióba lépő vegyszerrel akár súlyosan mérgező gáz is keletkezhet, tehát a tisztító- és dugulást elhárító vegyszerek alkalmazásával érdemes csínján bánni, mi több, messzire elkerülni őket. Hogy akkor mi a teendő?

A környezet barát duguláselhárító szerek:

A természetes duguláselhárító szerek alkalmazása, amelyekből több van, mint azt sokan elsőre gondolnák. Ott van például a bórax, amihez bármilyen patikában hozzá lehet jutni, és nem csak hatékonyabb, mint a legtöbb vegyszer, hanem ezen felül még lényegesen olcsóbb is – környezetkímélő hatásáról nem is beszélve. A bórax egyfajta különleges só, amit por formájában árulnak. Alkalmazásához nem kell mást tenni, mint bóraxot szórni a lefolyóba – legalább egy fél pohárral, de nagyobb dugulás esetén ennél is többel –, amit aztán le kell borítani legalább 1-2 liter éppen forrásban lévő vízzel. A lefolyóban ezután az anyagok dolgozni fognak, így 15-20 percig hagyjuk a keveréket, ami nagy valószínűséggel elhárítja a dugulást.

Ha nem csak a dugulás a probléma, hanem a kellemetlen szagok is, akkor nagyszerű természetes anyag ehhez a folyamathoz az ecet és a szódabikarbóna párosa. Ezzel a két összetevővel még a legmakacsabb dugulásokat is el lehet hárítani úgy, hogy közben egy csepp vegyi anyagot sem alkalmazunk, csak természetes, otthonunkban is megtalálható szereket. További előnye ennek a párosnak, hogy a bolti tisztítószerekkel ellentétben ez még a csővezetékeket is megkíméli – a pénztárcánkról nem is beszélve.

A természetes lefolyótakarító szerek:

Akár a mosdókagylóról, akár a fürdőkádról van szó, öntsünk a lefolyóba legalább fél pohár tiszta szódabikarbónát, majd közvetlenül utána egy pohár ecetet. A legjobb, ha 20 százalékos, forró ecetet használunk, ami kicsit büdös ugyan, de az eredményt azonnal látni fogjuk. Amint ugyanis az ecet érintkezett a szódabikarbónával, azonnal reakcióba lépnek egymással, erőteljes habzás kezdődik, ami segíti a dugulás elhárítását, ezáltal a lefolyó belseje lassan kitisztul. Ha a habzás már alábbhagy, a lefolyóba öntsünk legalább egy-két liter forrásban lévő vizet, és a probléma olyan gyorsan elmúlt, amilyen gyorsan csak jött, és közben még a baktériumoktól, valamint a kellemetlen szagoktól is megszabadultunk.

A dugulás hátterében a legtöbb esetben a lefolyókban lerakódott sampon, szappanszármazék és zsír áll, amelyeket a fürdőben a haj és bőrmaradványok, a konyhában pedig az ételmaradékok tehetnek teljesen átjárhatatlan torlasszá. Ezek már nem csak lassú vízlefolyást okozhatnak, hanem gyakran teljesen ellehetetlenítik a lefolyó használatát, de természetes fegyver ezekre is van. Nem is lesz szükség másra, mint a fentebb már említett ecetre, egy pohárnyi szódabikarbónára, valamint ugyanennyi sóra. Az ecetben a két szilárd összetevőt előbb feloldjuk, majd ezt a furcsa szagú oldatot borítsuk bele az eldugult lefolyóba. Ezután hagyjuk állni tíz percig, majd öntsünk rá legalább 2 liter forrásban lévő vizet. A hatás garantált lesz, és noha először talán csak megnyitja a dugulást, de a folyamat megismétlésével a probléma elhárítása garantáltan teljes lesz.