Szódabikarbóna, a háztartási csodaszer

Gyakran szokták mondani a gyakorlott háziasszonyok, hogy nincs olyan probléma, amire a szódabikarbónát ne lehetne használni, éppen ezért mindig legyen otthon legalább egy pohárnyival ebből a csodaszerből. A szódabikarbónát a legtöbben úgy ismerik, mint egy sütéshez és főzéshez, vagy legfeljebb a gyomorégés enyhítéséhez használt szert, holott évtizedekkel ezelőtt a mágikus fehér port többnyire csak tisztítószerként ismerték. Kevesen tudják azonban, hogy még ennél is lényegesen sokoldalúbb szerről van szó.

Szódabikarbóna, csodaszer a konyhában:

Szódabikarbóna
A szódabikarbóna által például bármilyen dugulás szinte azonnal és hatékonyan megszüntethető, hiszen ez a különös szer természeténél fogva képes feloldani a vízkő- és egyéb dugulást okozó szappanszármazékokat, hogy a lefolyó újra teljes egészében átjárható legyen. Alkalmazása nagyon egyszerű, ha túl nagy a dugulás, egy félpohárnyi szódabikarbónát beleszórunk a lefolyóba – esetleg előtte egy keveset meleg vízben feloldva öntünk bele –, majd miután 15-20 percig állni hagytuk ráöntjük a forrásban lévő vizet, és a dugulás nagy valószínűséggel megszűnik. Még hatásosabb eredmény érhetünk el, ha a szódabikarbónára forró ecetet öntünk rá. Ilyenkor a vegyület ugyan nagyon habzani fog, de hatása sem marad el.

A szódabikarbóna azonban nem csak teljes körű dugulás elhárításhoz alkalmazható, hanem edénytisztításhoz, és konyhai eszközök megtisztításához is. A vasedényekre ráégett szennyeződéseket vagy kormot például a mosogatóvíz garantáltan nem segít lemosni, ha azonban egy-két teáskanálnyi szódabikarbónával megsúroljuk a problémás felületet, és néhány percig hagyjuk állni rajta a szert, garantáltan hatásos eredményt érhetünk el, edényeink pedig úgy csillognak majd, mint újkorukban.

tisztító készlet
Tisztává varázsolhatjuk a vágódeszkát és az étkészletet is a szódabikarbóna segítségével, miközben ráadásul nem csak a szennyeződésektől, hanem a szagoktól is megszabadulhatunk általa. Átmoshatjuk, ezáltal fertőtleníthetjük vele a hűtőt is egy 3:1 arányú vizes vegyülettel, ami kiválóan alkalmazható tűzhelyek, sütők, de akár vízkőtől szennyezett konyhai vagy fürdőszobai csempék megtisztítására is hatásos. Ha mindez nem lenne elegendő, a szódabikarbónát vázába öntve, a virágok sokkal tovább maradnak frissek és élők, de a szert légfrissítőként is alkalmazhatjuk, ha kis vászontasakban a gardróbba tesszük, sőt mi több, cipőinket is szagtalaníthatjuk, frissíthetjük vele ilyen formában.

A legnagyobb tisztítószer a szódabikarbóna

A szódabikarbónát ezen felül számtalan kozmetikai és egészségügyi célra is felhasználhatjuk a fentiek mellett! Képes lágyítani például a bőrt, ha bedörzsöljük a problémás helyre, de a körmünket is kifehéríthetjük általa, ha egy langyos vízzel teli tálkába 3-4 evőkanálnyi szódabikarbónát teszünk. Paszta formájában képes enyhíteni a rovarcsípések, akár a darázscsípés fájdalmát és duzzanatát is, hajra kenve pedig nagyon jó korpaölő hatását érhetjük el, ha egy evőkanálnyit alaposan bedörzsölünk a fejbőrünkbe. Egyre szélesebb körben használják a szódabikarbónát fogfehérítéshez is, amivel nem árt óvatosan bánni. A műfogsorok esetében rendszeresen alkalmazható, de élő fogainkat egy évben legfeljebb 1-2 alkalommal mossuk meg vele. Ehhez két teáskanál szódabikarbónát összekeverünk annyi citromlével, hogy egy kenhető masszát kapjunk, és ezzel alaposan dörzsöljük át fogainkat. Egy-két alkalommal nagyon látványos eredményt érhetünk el vele, de sokszor nem alkalmazható, mert károsítja a fogzománcot. Mivel a szódabikarbóna baktériumölő is, ezért ilyen esetekben a száj vagy a fogíny fertőzéseit is kezelhetjük!