Biztonságos duguláselhárítás koronavírus idején is!

Minden háztartásban előfordul, hogy időnkét a szifon eldugul. Ennek legtöbbször banális okai vannak. Például a fürdőben nagyon könnyen megtörténik ez a hajszálak, sampon- és szappanmaradványok miatt. Ezt megelőzni szinte lehetetlenség, hisz míg a hajszálakat egy szűrő segítségével kint tarthatjuk a lefolyóból, addig a tisztálkodó szerek maradványait nem lehet. Természetesen a konyhai szifon is ki van téve ennek a kellemetlenségnek. Itt is használhatunk szűrőt, sőt nagyon tanácsos, mivel a szilárd ételmaradékok nagyon könnyen okoznak problémát. Attól függetlenül, hogy van szűrő a mosogatóban, a feloldott zsír még belekerül a lefolyóba. A zsír könnyedén rátapad a cső falára, így okozva dugulást. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a dugulást, érdemes tisztítószereket használni. Ha már megtörtént a baj, akkor nézzük, mi is a teendő. Természetesen szerelőt is lehet hívni, de ha nem szeretnénk több ezret erre költeni, akkor megpróbálkozhatunk mi magunk is a tisztítással.

Nem ördöngösség a szifon tisztítás:

Nem kell félni a szifontisztítástól, hisz nagyon egyszerű művelet. Aki már egyszer dolgozott ezzel, az valószínűleg többet nem fog szakembert hívni ezért. A tisztítás első lépése, hogy a kagyló alatt helyet csináljunk. Amikor ezzel megvagyunk, akkor egy vödröt vagy lavórt helyezzünk a szifon alá. Ezt a lépést azért kell megtennünk, mert mikor a szifont szétszedjük, a benne levő víz ki fog folyni, és senki nem szeretné, hogy a koszos víz kifolyjon akár a konyhába, akár a fürdőbe. Gumikesztyűs kézzel óvatosan, nem erőltetve csavarjuk le a szifont. Várjuk meg, míg kifolyik az összes víz a csövekből. Ezután a csőbe nyúljunk fel ujjal, és a cső falára tapadt szennyeződéseket távolítsuk el. Ha alaposan kitakarítottuk a csövet, a szifon alját mossuk meg, de legyünk óvatosak, hogy a tömítés ne essen ki belőle.

Ha mindennel készen vagyunk, nem marad más dolgunk, mint visszaszerelni a szifont a helyére. Ebben a fázisban legyünk nagyon figyelmesek, hogy minden jól illeszkedjen, valamint a tömítések is a helyükre kerüljenek. Ha erre nem figyelünk oda, akkor a szifon csepeghet is. Azért, hogy meggyőződjünk, hogy biztosan jól zár a szifon, addig, míg ott a vödör a kagyló alatt, végezzünk folyáspróbát: engedjünk vizet a kagylóba, majd várunk pár percet, hogy lássuk, biztosan száraz marad-e a szifon. Ha ez így van, biztonsággal kijelenthetjük, hogy jó munkát végeztünk.

A túl nagy lejtésű csatornarendszerből a víz illetve a folyadék nagyon gyorsan lefut, de az egyéb szennyeződés ottmarad a csövekben. A víz nélküli vagy időnként nedvesedő szemét sokkal hamarabb okoz dugulást. Ezt a fajta dugulást a legnehezebb megszüntetni, hisz az esetek nagy részében ki kell bontani a csövet, és ki kell cserélni az eldugult részt. A földbe helyezett csövekben pedig nem a legkönnyebb megszüntetni a dugulást. Természetesen az sem jó, ha teljesen vízszintesen fut a vezeték, hisz akkor nem csak a szilárd szennyeződés marad a csőben, de akár még a víz is. Az ilyen fajta megoldásokat a lehető leghamarabb meg kell szüntetni, és újraépíteni a vezetéket, hisz szinte előírásszerű, hogy ezek a vezetékek eldugulnak.

Azért, hogy elkerüljük a nagyobb, komolyabb dugulásokat:

Azért, hogy elkerüljük a nagyobb, komolyabb dugulásokat, érdemes rendszeresen kitakarítani a szifont. Fürdőszobában általában háromhavonta érdemes ellenőrizni, főleg ha hosszú hajú családtag is van a lakásban, hisz a hosszú hajszálak sokkal könnyebben és hamarabb megakadnak a szifonban. Konyhában, főleg ha nem használunk szűrőt, akkor gyakrabban, két-háromhavonta ajánlatos szétszedni a szifont, és kitakarítani az esetlegesen megakadt ételmaradékokat. Amennyiben rendszeresen és alaposan tisztítjuk a szifont, elkerülhetjük, hogy a szifonból a vezetékekbe kerülve a szennyeződések dugulást okozzanak. Biztos, hogy első alkalommal furcsa lesz szétszedni a dolgokat, de a második szétszedéskor sokkal magabiztosabbak leszünk. Azzal, hogy magunk szedjük szét, és takarítjuk ki a szifont, sok esetben ezreseket spórolhatunk meg. Nem beszélve arról, hogy így nem kell várni a szerelőre. Ha épp estefele akad egy szabad félóránk, akkor is nyugodtan nekiláthatunk.