Szifon szétszedés házilag

szifon
Bármennyire is tisztán tartja a lakását, mégis előfordulhat, hogy időnkét dugulással kell szembenéznie. Ilyenkor próbálkozhat a házi praktikákkal, de a boltokban kapható vegyszereket is bevetheti annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabaduljon a kellemetlenségtől. Amennyiben egyik megoldás sem hat igazán, a legtöbb esetben nem marad más, mint kihívni egy szakembert, aki gyorsan és hatékonyan megszabadítja a dugulástól. Természetesen a munka elvégzéséért fizetség jár. Sok esetben bizony nem kevés összeget kérnek el egy dugulás megszüntetésért. Azonban ha meg szeretné spórolni ezt az összeget, és érez magában annyi jártasságot, akkor az alábbi tippekkel segítünk abban, hogy egyedül szedje szét, majd takarítsa ki a szifont.

Szifon szétszedésének lépései:

A szifon szétszedés első és legfontosabb lépése, hogy a szifon alá helyezzen egy vödröt. Ezt a lepést semmiképp ne hagyja ki, hogyha nem szeretné, hogy a fürdő vagy konyha vízben ússzon. Annak érdekében, hogy minden kicsi alkatrész a helyére kerüljön vissza, érdemes akár telefonnal is egy fotót készíteni a még ép szifonról, így a visszaszerelés alatt sokkal könnyebben fognak menni a dolgok. Miután megvan a fotó, és a vödör is elő van készítve, jöhet az igazi munka. Tanácsos még néhány rongydarabot is maga mellé készítenie, azért, hogy a kezét meg tudja törölni. Óvatosan tekerje le a szifont, hisz valószínű, hogy a szifonból ki fog folyni a szennyvíz. Mikor az összes víz a vödörben van, akkor az ujjával óvatosan nyúljon be a csőbe, és szedje ki az ott megakadt szilárd szennyeződéseket. Jó felkészülni arra, hogy sem látványra, sem állagra nem lesz szép, ugyanakkor az illata sem lesz kellemes annak, amit onnan fog kiszedni. Ha érzékenyebb a gyomra, akkor legyen nagyon óvatos. Mosogatókagyló esetében valószínűleg ételmaradék lesz, míg fürdőszobai kagylónál nagy az esély arra, hogy a hajszálak lesznek túlnyomó többségben. Ha sikerült minden szennyeződést kiszedni a szifonból, jó alaposan ki is kell mosni, és ki is lehet fertőtleníteni a szifont. Ezáltal nemcsak tiszta, de higiénikus is lesz.

Ezután már csak annyi dolga van, hogy nagyon figyelmesen összeszerelje a szifont. Fontos, hogy alaposan figyeljen oda a tömítésekre, hogy jó helyre kerüljenek, hogy majd biztosan ellássák a dolgukat. Lényeges, hogy miután összeszerelte a szifont, hasonlítsa össze a fotóval, amit a szétszedés előtt készített. Ha mindent rendben talál, semmi más dolga nincs, mint hogy élvezze a jól elvégzett munka gyümölcsét.

Szifon tisztítás:

szuez szifon
A szifon kitakarításakor érdemes gumikesztyűt viselni, valamint tisztítószereket használni. Amennyiben sikerül összeszerelni vagy kitakarítani a szifont, kijelentheti, hogy jó pár ezrest megspórolt. Nem beszélve arról a kellemes érzésről, hogy sikerült egyedül megoldania a problémát.

Ha nem érez magában elég késztetést arra, hogy kitakarítsa a szifont, akkor ne is fogjon neki, hisz nagyon sokszor történik olyan, hogy a szakembereket már a szétszedett szifonhoz hívják ki. Ilyen esetben bizony előfordul, hogy sokat ront a helyzeten a házi barkácsoló. Tény, hogy a házi szifontisztítás olcsóbb, mint ha szakembert hívna, de érdemes az elején megfontolni, hogy biztosan el tudja-e végezni a szét- és összeszerelést.

Bár nem igényel nagy szakmai tudást vagy tapasztalatot egy szifon szétszerelése, mégsem lehet mindenkinek ajánlani. Például akinek nagyon érzékeny a gyomra, az ne is fogjon neki, hisz sok esetben az ételmaradékok már romlani, oszlani kezdenek az eldugult szifonba. Ez pedig nagyon kellemetlen hatást válthat ki.