Miért nem folyik le konyhai mosogatóban a víz?

A mosogató eldugulása alighanem az egyik legkellemetlenebb dugulásfajta, amit csak el tudunk képzelni, hiszen azt a konyhai kiegészítőt alighanem minden nap használjuk. Ha problémásan folyik le a víz, vagy ha egyáltalán nem megy már le, jöhetnek a házi módszerek, amelyek között bizony rengeteg hasznosat is találhatunk. Az egyik legjobb módja a mosogató-dugulás elhárításának a WC pumpa. Noha ezt általában a toalett kitisztításához használják, ha tiszta, vagy tudjuk sterilizálni, akkor nagy sikerrel alkalmazhatjuk a konyhai lefolyóban is.

A mosogató duguláselhárítás tippek:

mosogato dugulas

A legjobb, ha külön pumpát tartunk fenn erre a célra, hiszen mégsem szívesen teszünk olyan tárgyat a mosogatóba, ami korábban a toalettben járt. Ha ezt a formát választjuk, engedjük tele a mosogatót nagyon forró vízzel. A mosogató másik lefolyóját is eltorlaszoljuk, illetve bedugózzuk, amit jól rögzítünk is. Ezt követően a vízzel teli mosogatónál kihúzzuk a dugót, és azonnal elkezdünk pumpálni. Ezzel a módszerrel olyan vákuumot generálunk a csővezetékben, aminek általában a makacsabb dugulások is csak nehezen állnak majd ellen. A forró víz jelenléte nagyon fontos, mert amennyiben a dugulást zsiradék vagy szappanmaradék okozza, akkor ez segít a feloldásban. Amire számítanunk kell főleg a régebbi csővezetékek esetében, hogy a pumpálás hatására keletkezett vákuum miatt a szifon folyatni kezdhet, esetleg szét is ugorhat, szóval egy nagy vödröt feltétlenül tegyünk be a mosogató alá a biztonság kedvéért. Ha nem használ a WC pumpa és a forró víz kombinációja, akkor általában nagy a baj. Ilyen esetben egy kicsit szerelnünk kell, mert a ludas nagy valószínűséggel a szifon lesz, aminek a dugulását könnyedén elháríthatjuk úgy, ha bemászunk a lefolyó alá, és szétszedjük. A szifon elsődleges célja, hogy megakadályozza a bűz visszaáramlását azáltal, hogy mindig van benne egy kevés víz. Ezen felül a lefolyóba engedett nagyobb darabok szintén itt akadnak fenn, tehát olyan massza képződhet itt, ami nagyon súlyos dugulást eredményezhet. Ezek miatt mindig tegyünk egy vödröt a szifon alá, mielőtt elkezdenénk feszegetni és szétszedni. Ha már ott a vödör, tekerjük le az alsó felét, vagy csak húzzuk szét a két csövet.

A mosogató nem jó ha eldugul:

Elsőre bizonyára csak víz folyik majd belőle, de amennyiben belekukkantunk, biztosan szemetet is találunk benne különféle ételmaradékok és egyebek társaságában. Ha ezt kitakarítottuk, akkor általában a helyzet normalizálódik, és a lefolyó is problémamentesen működik. Ha nem ez okozta a problémát, akkor a baj még ennél is nagyobb, hiszen a lehetséges dugulás a csőrendszerben sokkal mélyebben található. Ekkor már érdemes elgondolkozni a szakember segítségén, de amennyiben nem akarjuk ilyen könnyen megadni magunkat, akkor be lehet még vetni néhány trükköt. Bontás nélkül a legjobb például az, ha szódabikarbónát borítunk a lefolyóba, legalább egy egész pohárral, majd két deci forró ecetet öntünk utána.

A mosogató lefolyó vegyszeres kidugítása:

Szódabikarbóna

Ez az oldat erősen habzani, sisteregni kezd – nem kell megijedni, ez normális jelenség –, és amennyiben eléri a dugulást, a vízkő vagy zsír alapú problémákat garantáltan megszünteti, pláne amennyiben egy nagy edény forrásban lévő vízzel öntjük le 20-30 perc elteltével. Ha ez sem segít, a szifon levételét követőn lehet még próbálkozni olyan dolgokkal, mint a falba menő cső megpiszkálása különféle drótokkal, de akár egy víz szívására képes takarítógéppel is megpróbálkozhatunk. Ha nagyon erős a takarítógép szívóereje, könnyen lehet, hogy a csőbe téve meg tudjuk vele legalább mozdítani a dugulást, ami már elegendő lehet ahhoz, hogy utána egy nagy edény forró víz, vagy éppen a WC pumpa segítsen teljesen eltávolítani azt.