A lefolyó szűrő egy nagyon hasznos kis eszköz, amely olyan fontos szerepet tölt be, hogy ma már minden háztartásban jelen kell lennie. A dugulások javarészt elkerülhetők, megelőzhetők vele. A lefolyó szűrő kifogja az ételmaradékokat, hajszálakat és egyéb olyan szennyeződéseket, amelyek egyébként a lefolyóban landolnának. Ha megtelik, csak kiöntjük a szemetet belőle, majd újra tehetjük is vissza a mosogatóba, hogy az ne duguljon el.

Egyetlen hibája van, mégpedig az, hogy lassítja a víz sebességét, így a már lejutott szennyeződések ott maradnak a lefolyó falán. Ez ellen viszont sokat tehetünk azzal, ha időnként meleg vizet engedünk, bedugjuk a kagylót, majd amikor megtelik, kihúzzuk a dugót és addig hagyjuk folyni a meleg vizet, amíg az mind le nem folyik a kagylóból. Ez a módszer leviszi a szennyeződéseket, és nem is kell sokat dolgoznunk vele.

Ha nincs lefolyószűrőnk, akkor:

Ha nincs lefolyószűrőnk, akkor azt mindenképp helyettesítsük valamivel, például tészta- vagy teaszűrővel, hogy megakadályozzuk a dugulást. Érdemes többet is vásárolni egyszerre, hisz nagyon olcsó és mégis nagyon hasznos szerepet tölt be. Érdemes a fürdőszobakagylóba, zuhanyzóba és a fürdőkádba is helyezni egyet-egyet, hogy felfogja a hajszálakat. Mind tudjuk, a hajszálak is igen komoly dugulásokat okozhatnak, és a legrosszabb, hogy ezek a meleg víz hatására sem oldódnak fel, mint más szennyeződések.

Ez ellen viszont védekezhetünk lefolyó szűrővel. Amennyiben az automata mosógép a fürdőkádba engedi a szennyezett vizet, akkor nem hiányozhat a fürdőkádból a lefolyó szűrő.

Fontos viszont az is, hogy ne folyamatosan használjunk szűrőt, néha a lefolyóknak szükségük van az erőteljes vízáramlásra, hogy tisztán maradjanak. Ennek érdekében pedig jobb, ha csak akkor használjuk a szűrőt, ha tudjuk, hogy ételmaradékos, nagyobb szennyeződéses edényekkel, eszközökkel van dolgunk. Ha ragaszkodunk folyamatos használatához, időnként egy kis időre távolítsuk el, és bő vízzel mossuk át a lefolyókat, így a csövek falára rakódott szennyeződések eltávoznak.