Mitől dugul el a legkönnyebben a csatorna?

intim betét
Van néhány olyan dolog, amit fontos tudni, annak érdekében, hogy igazán hatásosan tudjuk megelőzni a dugulásokat. Amennyiben az alapszabályokat betartjuk, akkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy megelőzzük a rendszerint sok kellemetlenséggel járó dugulásokat. Fontos, hogy ne csak kivételes alkalmakkor jusson eszünkbe, hanem mindig ezek alapján cselekedjünk.

Az első és legfontosabb, hogy a wc-t használjuk rendeltetésszerűen, ne nézzük szemetesnek. Sajnos, előfordul olyan, hogy a különböző ételmaradékokat beledobják a wc-be. Ezek szokták a leghamarabb okozni a dugulást. A zsíros, darabos ételmaradék nagyon könnyen megakad a vezetékben, így viszonylag hamar okoz dugulást. Nem beszélve arról, hogy sokan a különböző zöldséghéjakat is beledobják. A krumpli vagy a sárgarépa héja a legnagyobb ellensége a wc-nek. Ha véletlenül beleesik, akkor azt tanácsos kiszedni, hogy ne okozzon kellemetlenséget. Véletlenségből beleeshet a wc-illatosító is. Ezt is maradéktalanul ki kell szedni, mivel a kemény műanyag soha nem oldódik föl a vízben, valamint a különböző alakúak nagyon könnyen megakadnak a különböző éles idomokban.

Amennyiben lakásfelújítást végzünk:

Ha azt vesszük, hogy mi okozza a legnagyobb dugulásokat, akkor az első helyre a különböző textiliák, vatták, intim betétek, esetleg tamponok kerülnek. A finom szálból készült termékek könnyen megakadhatnak a vezeték belsejében. Amennyiben éles L idom található a vezetékrendszerben, akkor itt akadnak meg ezek a termékek a legkönnyebben. Fontos, hogy erre nagyon figyeljünk, hisz a kisgyerekek előszeretettel dobnak minden félét bele wc-be. Ezért tanácsos, hogy míg kisebb a gyerek, folyamatosan csukva tartsuk a fürdőszoba ajtaját.

Tény, hogy fontos a vízspórlás:

Nem csak a környezet miatt, hanem a pénztárcánknak is jót tesz. De azt tudnunk kell, hogy amennyiben nem használunk elég vizet, főleg meleget, akkor a vezetékek lezsírosodnak, ezáltal csökken a belső átmérőjük. A kisebb átmérő kevesebb mennyiséget képes szállítani, így a szilárd anyagokat nem képes a vezetékekből kimosni. Fontos, hogy mindig kellő mennyiségű vízzel öblítsük le a wc-t.

A külső dugulások nagy részét is meg lehetne előzni egy kis odafigyeléssel. A külső vezetékekben sok gondot okozhatnak a különböző idegen tárgyak bekerülése a csatornába. Lehet az pillepalack, rongydarab, nagyobb mennyiségű falevél, de ugyanígy okozhat problémát a megkövesedett zsiradék vagy az ételmaradék is.

Lényeges megjegyezünk, hogy főleg lakótelepeken nem csak azok problémája a dugulás:

Akiket érint, hisz nem csak az alsó lakót érinti. Fontos, hogy az emeleten lakók se gondolják azt, hogy felelőtlenül mindent bele lehet dobni a wc-be, hisz lehet, hogy egyszer a földszinti lakók életét keseríti meg, de lehet, hogy következő esetben az emeleten lakó saját wc-je dugul el, s akkor már az ő problémája is lesz.

Ha vigyázunk, és mindig tudatosan figyelünk arra, hogy semmi ne kerüljön a wc-be, akkor nem csak a dugulást előzhetjük meg, hanem a kiadásokat is, hisz mindenki tisztában van azzal, hogy a dugulás megszüntetése bizony sok esetben nem kevés pénzbe kerül, és senki nem szereti a nemvárt kiadásokat.