buborékol

Sok esetben váratlanul azzal kell szembesülni, hogy eldugul a lefolyó. Ez olyankor is előfordulhat, ha nagyon vigyázunk arra, hogy ne kerüljön semmi idegen dolog bele. A sampon-, szappan- vagy mosogatószer maradványok könnyen lerakódnak a vezetékek falára. A legfeltűnőbb jel ilyenkor, hogy nem folyik le a víz, de vannak más árulkodó jelek még, melyek szintén arra utalnak, hogy a vezeték nem átjárható. Sok esetben még csak előjel, hogy el fog dugulni a lefolyó, de ha az ilyesmikre odafigyelünk, akkor megelőzhetjük a nagyobb dugulásokat. Az egyik ilyen jel, hogy kellemetlen szagok áradnak a lefolyóból. Lehet, hogy ilyenkor egy alapos ecetes öblítés is megteszi a dolgát, de sok esetben bebizonyosodik, hogy nagyobb probléma áll fenn. Egy másik ilyen figyelmeztető előjel, amikor buborékol a lefolyó. Igen fontos, hogy ilyen esetben azonnal közbelépjünk, hisz ez azt jelenti, hogy a vezeték falán lerakódások vannak. Amikor észreveszi a buborékolást, a legfontosabb, amit tehet, hogy megpróbálja alaposan kitisztítani a vezetéket. Ez több módon is lehetséges. Az egyik általánosan bevált módszer szerint különböző vegyi anyagokat tölt a lefolyóba, de a mechanikus megoldást is választhatja.

A mechanikus megoldások között elsőként a pumpát említhetjük:

Egy pumpa akkor működik jól, ha a víz ellepi, ezért érdemes a kagylót 10 centi magasságban megtölteni. Egyszerű le-fel mozdulatokkal viszonylag könnyen és gyorsan fel lehet szabadítani a lerakódott szennyeződéseket. Pumpát leginkább akkor érdemes használni, ha még lefolyik a víz, de nem olyan gyorsasággal, ahogy az elvárható lenne. Ilyenkor valószínűbb, hogy csak valami elakadt a vezetékben, és nem az, hogy el is van dugulva. Az erőteljes nyomásnak köszönhetően nagyobb beavatkozás nélkül könnyen átjárhatóvá lehet tenni a lefolyót.

A másik mechanikus megoldás a csőtisztító spirál:

Most már rengetegféle kapható úgy nagyságban, mint kivitelezésben. A spirál lényege, hogy felülről kell bevezetni a csőbe, majd óvatosan addig nyomni a lefolyóba, amíg elérjük a gócpontot. Körkörös mozdulatokkal, alaposan és biztonságosan le lehet takarítani a vezetékek falát. A spirál akkor is tud segíteni, ha nem csak a vezeték falára van szennyeződés rakodva, hanem makacsabb dugulás áll fenn. A spirállal könnyedén tovább tudjuk nyomni a dugulást okozó tárgyat.

A különböző kémiai szerek sokszor többet ígérnek, mint amennyit valójában nyújtani tudnak. Mindemellett a vegyi anyagok sok esetben olyan összetevőket tartalmaznak, melyek maró hatásúak, ezáltal tudnak megszüntetni különböző dugulásokat. Azonban ezektől a szerektől ne várjunk csodát, hisz leginkább a kisebb dugulásokat tudják hatékonyan megszüntetni. Érdemes arra odafigyelni, hogy inkább a folyékony állagúakat válassza, hisz azok sokkal könnyebben és gyorsabban oldónak fel, így hamarabb is tudnak hatni. A porállagú vagy granulált dugulás megszüntetőkkel óvatosan kell bánni, hisz azok rendszerint megtapadhatnak a vezetékek falán.

Bármelyik módszert is választja, fontos:

Hogy minél hamarabb alkalmazza, hisz minél tovább késlekedik, annál nagyobb lesz majd a probléma. Amennyiben nem sikerül házilag megszabadulni sem a buborékolástól, sem a dugulástól, akkor mindenképp hívjon szakembert, hisz ha nem ért hozzá, még nagyobb problémát is okozhat. A szakember rá fog kérdezni több dologra is, többek közt arra, hogy próbálta-e már valamivel megszüntetni a buborékolást. Ilyenkor tanácsos elmondani, hogy milyen módszerekkel próbálkozott már.