csöpögő csap

A csöpögő csap amellett, hogy idegesítő, még sokba is kerülhet, ha nem teszünk idejében ellene. Nem kell feltétlenül szakemberhez fordulnunk, hiszen ez otthon, saját kezűleg is könnyen megoldható, függetlenül attól, hogy van férfi a háznál vagy nincs. Íme néhány hasznos tipp a csapszereléshez:

Mielőtt bárki szerszámot ragadna, először el kell zárni a főcsapot az óramutató járásával egy irányba, ezután meg kell keresni a hiba fő forrását. A hagyományos csapoknál a csöpögést általában az alátét meghibásodása okozza. Ez ugyanis a csap megnyitásakor felemelkedik, s utat enged a víznek, elzáráskor pedig visszaereszkedik, eltömítve a rést. Ha ez megreped vagy nem illeszkedik megfelelően, akkor nem zárja el a rést, s a csap csöpögni kezd.

Ha valóban az alátét a ludas:

Ha valóban az alátét a ludas, akkor a hideg-meleg vízjelzés alatt található a tartócsavar, amelyet egy csavarhúzó segítségével könnyen eltávolíthatunk, ha az óramutató járásával ellentétes irányba kezdjük el csavarni. Ezután a csapot is levehetjük. Egy villáskulcs segítségével a csap felső részét távolítsuk el, majd a fejegységen lévő csavart is le kell vennünk. Ezután jöhet a foglalat eltávolítása, amely alatt megtalálható az alátét. Ennek kicserélése szintén csavarhúzó segítségével végzendő.

Ha a csap már szét van szedve, akkor nem árt egy kicsit megtisztítani a vízkőtől, megelőzve ezzel a további problémákat. Ha bármelyik rész sérült vagy rozsdás, akkor azt érdemes kicserélni, különben meglehet, hogy a csap továbbra is csöpögni fog.

Hasznos tippek: Enyhe vízkő esetén használhatunk ecetet is vegyszer helyett. Ha beáztatjuk a csapot és annak alkotóelemeit egy órára ecetbe, akkor egy-kettőre megszabadulhatunk a vízkőtől. Ha azonban makacs szennyeződéssel van dolgunk, akkor olyan tisztítószer alkalmazása ajánlott, amely a rozsdával is könnyedén elbánik. A kerámiacsapok alátéteit nem kell azonnal kicserélni, általában egy alapos tisztítás elég a probléma megszüntetésére.