Csatornaszag a lakásban

Sajnos elkerülhetetlen, hogy lakásunkban időről-időre ne ütnék fel fejüket a kellemetlen szagok a konyha vagy a fürdőszoba lefolyóiban. Még a legtisztább, minden higiéniai előírásnak megfelelően takarított lakásokban is előfordul. Gyakran megtörténik, hogy a bűz nem is dugulás következtében érzékelhető, hanem egyszer csak azt vesszük észre, hogy nincs víz a vécécsészében, vagy lefolyóinkból, ahol egyébként zavartalanul lefolyik a víz, büdös szagok szivárognak fel. E jelenség leggyakoribb oka általában az, hogy nem rendelkeznek lefolyóink légbeszívó szeleppel, vagy ez a szelep dugult el és nem a lefolyónk. A légbeszívó szelep nagy szerepet játszik lakásunk higiéniájának fenntartásában.

A szelep rendeltetése, hogy kiküszöbölje a lefolyóvezetékekben keletkező vákuumot, és megóvja lakásunkat attól, hogy a csatornákból feljövő kellemetlen szagok bejussanak otthonunkba. A kellemetlen szagokat az is okozhatja, hogy nincsenek felszerelve csatorna kiszellőztetők, amik pedig nagyon fontos kellékei a kellemetlen szagok elhárításának.

A csatorna kiszellőztetők több fontos funkcióval is rendelkeznek, például kiszellőztetik a csatornákban felgyülemlett gázokat, megakadályozva hogy ezek a lakásunkba szivárogjanak be. Ha pedig rendelkezünk ilyen felszereléssel, nem árt néha ellenőrizni kellemetlen szagok esetén, hogy nem-e ez dugult el véletlenül.

A szagok kialakulásának helyei:

A kellemetlen szagok kialakulásának leggyakoribb helyei a következő használati tárgyakat érintik: a konyhai mosogató lefolyója, a kézmosó, a padlóösszefolyó, mosógép és WC-csésze. A mosogató és kézmosó esetében a kellemetlen szagok a mindennapi szennyeződések, ételmaradékok, olajos, zsíros edények, a haj, szőr, szappan, tisztítószer-maradékok és különböző lerakódások következtében jelenhetnek meg. Ritka használat vagy lyukas cső esetén előfordulhat, hogy kiszárad a szifon, vagy nincs meg például a túl rövidre vágott szifoncsőben a megfelelő bűzelzárás, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs vagy nem működik megfelelően a kiszellőztető.

A padlóösszefolyóból és WC-ből áradó kellemetlen szagok gyakran a tisztítás hiányából eredeztethetők, előfordulhat, hogy nincs, vagy nem megfelelően működik a kiszellőztető esetleg kiszárad a bűzelzáró berendezés. A mosógépből terjedő kellemetlen szagok leggyakrabban a lerakódások következményeként lépnek fel, vagy annak tudhatók be, hogy nincs felszerelve bűzelzáró berendezés, de azt is jelezhetik, hogy ideje lenne új mosógép szűrő után nézni.

Szagtalanítási tanácsok:

A kellemetlen szagok elkerülésének leghatásosabb módszere a gyakori szifon-, padlóösszefolyó- és lefolyótisztítás. A szifonokat és lefolyókat érdemes 1-2 havi időközönként tisztíttatni, mert így nagyban csökkenthetjük a dugulás kialakulásának valószínűségét.

Mosogató és kézmosó vezetékeknél megoldás lehet egy utólagosan beszerelt légbeszívó szelep. A padlóösszefolyó szagtalanítása azzal kezdődhet, hogy mindig feltöltjük vízzel, a lerakódott szennyeződéseket pedig eltávolítjuk időről-időre, majd forró vizet öntünk le rajta, utána pedig pár deci ecetet, hogy megelőzzük a bajt. A konyhai, fürdőszobai lefolyók szagtalanításának egyik leghatékonyabb megoldása az időnkénti bőséges forróvizes átöblítés.

Ha már eldugultak ezek a helyek, akkor próbáljuk ki a következő megoldást: fél bögre szódabikarbonát öntsünk bele a lefolyóba, majd ezt öblítsük le meleg ecettel. A két anyag ennek hatására interakcióba lép egymással, és heves habzásnak indul, így segítve a lerakódott szennyeződések feloldásában. Amikor a habzás elállt, öntsünk forró vizet a lefolyóba, majd néhány perc elteltével ugyanezt ismételjük meg hideg vízzel is.

Ha nem dugulással állunk szemben, hanem feláramló dohos bűzzel, és ezt szeretnénk megszüntetni, akkor ennek leghatásosabb módszere a só és a citromlé. Keverjünk össze fél pohár darabos konyhasót annyi citromlével, hogy önthető masszát kapjunk, majd öntsük bele a lefolyóba, utána pedig jöhet előbb a forró, majd a hideg vizes leöntés. Ez után a házi leöntés után nem lesz gondunk egy darabig a kellemetlen szagokkal. Persze a házi praktikák mellett nyugodtan lehet használni üzletekben vásárolható lefolyótisztító szereket is, de a környezettudatosság érdekében inkább maradjunk a természetes módszereknél.

A büdös lefolyó kialakulásának helye: szagtalanítás

Még a legszorgosabban tisztított és rendszeresen takarított lakásokban is előfordulhat, hogy a fürdőszobában vagy a konyába valamiért folyamatosan visszatér a csatornaszag. Talán nem gondolta volna, de ez az egyik leggyakrabban feljegyzett előjel annak, hogy itt bizony duguláselhárításra van szükség. Ha azonban megbizonyosodunk arról, hogy nem dugulásról van szó akkor valózszínűleg egy légbeszívó szelep hiánya, vagy egy strang vezeték dugulása okozhatja a problémát. A szóban forgó szelepnek nagy mennyiségű víz lefolyatása közben van szerepe, a csövekben a víz lezúdulása közben vákuum keletkezik, ami kiszívja a bűzelázáókból a vizet és ez okozza az úgynevezett csatornaszagot. Ekkor ugyan nem duguláselhárításra, vagy csatornatisztításra van szükség, hanem ennek a karbantartásra, amelyet mi szintén el tudunk végezni.

Előfordulhat, hogy lakásunkban kellemetlen szagú bűz terjeng, ennek nem feltétlen dugulás lehet az oka. A kellemetlen szag okát a légbeszívó szelep hiánya vagy annak dugulása is okozhatja. A légbeszívó szelepnek nagy szerepe van abban, hogy lakóterünk megőrizze higiéniáját. Hogy mi a szerepe? A lefolyóvezetékben keletkező vákuumot kiküszöbölje, és megakadályozza, hogy a lakásunkba bejussanak a kellemetlen szagok. A kellemetlen bűz okozója az is lehet, hogy nincsenek felszerelve csatorna kiszellőztetők, de a kiszáradt szifon is bűnös lehet.

A büdös lefolyó kialakulásának helye:

WC-csésze, padlóösszefolyó, mosogató, kézmosó, mosógép. Ezek dugulását okozhatja a haj, szőr, ételmaradék, zsír, szappan, tisztítószer-maradványok, továbbá különböző lerakódások. Amennyiben ritkán használjuk valamelyiket vagy éppen kilyukad a cső, előfordulhat, hogy kiszárad a szifon, a szifoncsőben nincs meg a bűzelzárás vagy nem megfelelően működik, illetve nincsen kiszellőztető. A mosógépből áradó szagok okozója lehet, hogy nincs bűzelzáró felszerelve, vagy a mosógép szűrőjét kell kicserélni.

Mit tegyünk a büdös lefolyó megszüntetéséhez?

A büdös lefolyó jelenséget úgy tudjuk elkerülni, ha gyakran tisztítjuk a padlóösszefolyót, a szifont és a lefolyót, ezeken érdemes 1 vagy 2 havonta karbantartást végezni, így a dugulás kialakulásának lehetőségét is csökkentjük. Kézmosónál és mosogatónál megoldást jelenthet a légbeszívó szelep beépítése. A fürdőszobában és a konyhában úgy tudjuk megszűntetni a büdös lefolyót, hogy bőséges forró vízzel átöblítjük. A padlóösszefolyót úgy tudjuk szagtalanítani, hogy feltöltjük vízzel, a lerakódott szennyeződéseket eltávolítjuk, majd forró vízzel és pár dl ecettel leöntjük, hogy megszüntessük vagy megelőzzük a dugulást.

Abban az esetben, ha dohos bűzzel találjuk magunkat szemben, ekkor keverjünk össze sót citromlével, olyan arányban, hogy az önthető legyen, majd öntsük bele a büdös lefolyóba, ezután forró majd hideg vízzel öblítsük le. Ha ez nem hatásos próbáljuk ki az üzletekben kapható vegyszereket. A büdös lefolyó szagtalanítására alkalmas még a bórax és a citromsav egyaránt. Ezeket öntsük a lefolyóba és hagyjuk hatni 20 percig, utána forró vízzel öblítsük le. Természetesen ne együtt használjuk a két szert, hanem külön-külön. Kiválóan alkalmas a szagtalanításra a szénsavas üdítő is. Miért? A savas kémhatásának köszönhetően lemarja a lefolyó faláról a szennyeződéseket. Érdemes körülbelül 1 liter szénsavas üdítőt a büdös lefolyóba önteni és azt hagyjuk állni pár óráig. Ha nincs kéznél szénsavas üdítő, ugyanilyen hatással bír a pezsgőtabletta is, törjünk össze párat, juttassuk a lefolyóba, majd forró vízzel öblítsük le.

Filléres módszerek a büdös lefolyó megszüntetésére:
  1. Szódabikarbóna és ecet: Öntsünk a büdös lefolyóba szódabikarbónát majd öntsük le forró ecettel, ennek hatására habzani fog, majd, ha enyhül öntsük le forró vízzel, 5 perc után pedig hideg vízzel. Ez a kombináció elpusztítja a gombákat, baktériumokat.
  2. Sütőpor – ecet – teafaolaj: A lefolyóból áradó bűzt okozhatja a penész, a gombák és egyéb a lefolyó falán letelepedett gombák. Ezek megszüntetésére az egyik legjobb módszer a teafaolaj, melynek gomba – és baktériumölő hatása van. Amennyiben azt akarjuk, hogy a bűz megszűnjön, akkor öntsünk 2-3 zacskó sütőport a lefolyóba, 10 perc várakozás után öblítsük le forró vízzel vagy egy pohár ecettel, ezt követően csepegtessünk egy kis teafaolajat a lefolyóba.
  3. Kávézacc: A kávézaccnak zsíroldó hatása van, így ez kiváló csodaszer arra, hogy a lefolyó faláról lemarja a lerakódott zsírréteget, illetve szagtalanító hatása is kitűnő. Dobjunk egy marékkal a lefolyóba, majd jó forró vízzel öblítsük le.