Mit tegyünk, ha bűz áramlik a lefolyóból?

Büdös
Sajnos elkerülhetetlen, hogy lakásunkban időről-időre ne ütnék fel fejüket a kellemetlen szagok a konyha vagy a fürdőszoba lefolyóiban. Még a legtisztább, minden higiéniai előírásnak megfelelően takarított lakásokban is előfordul. Gyakran megtörténik, hogy a bűz nem is dugulás következtében érzékelhető, hanem egyszer csak azt vesszük észre, hogy nincs víz a vécécsészében, vagy lefolyóinkból, ahol egyébként zavartalanul lefolyik a víz, büdös szagok szivárognak fel. E jelenség leggyakoribb oka általában az, hogy nem rendelkeznek lefolyóink légbeszívó szeleppel, vagy ez a szelep dugult el és nem a lefolyónk. A légbeszívó szelep nagy szerepet játszik lakásunk higiéniájának fenntartásában.

A szelep rendeltetése, hogy kiküszöbölje a lefolyóvezetékekben keletkező vákuumot, és megóvja lakásunkat attól, hogy a csatornákból feljövő kellemetlen szagok bejussanak otthonunkba. A kellemetlen szagokat az is okozhatja, hogy nincsenek felszerelve csatorna kiszellőztetők, amik pedig nagyon fontos kellékei a kellemetlen szagok elhárításának.

A csatorna kiszellőztetők több fontos funkcióval is rendelkeznek, például kiszellőztetik a csatornákban felgyülemlett gázokat, megakadályozva hogy ezek a lakásunkba szivárogjanak be. Ha pedig rendelkezünk ilyen felszereléssel, nem árt néha ellenőrizni kellemetlen szagok esetén, hogy nem-e ez dugult el véletlenül.

A szagok kialakulásának helyei:

csatorna szellőző
A kellemetlen szagok kialakulásának leggyakoribb helyei a következő használati tárgyakat érintik: a konyhai mosogató lefolyója, a kézmosó, a padlóösszefolyó, mosógép és WC-csésze. A mosogató és kézmosó esetében a kellemetlen szagok a mindennapi szennyeződések, ételmaradékok, olajos, zsíros edények, a haj, szőr, szappan, tisztítószer-maradékok és különböző lerakódások következtében jelenhetnek meg. Ritka használat vagy lyukas cső esetén előfordulhat, hogy kiszárad a szifon, vagy nincs meg például a túl rövidre vágott szifoncsőben a megfelelő bűzelzárás, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs vagy nem működik megfelelően a kiszellőztető.

A padlóösszefolyóból és WC-ből áradó kellemetlen szagok gyakran a tisztítás hiányából eredeztethetők, előfordulhat, hogy nincs, vagy nem megfelelően működik a kiszellőztető esetleg kiszárad a bűzelzáró berendezés. A mosógépből terjedő kellemetlen szagok leggyakrabban a lerakódások következményeként lépnek fel, vagy annak tudhatók be, hogy nincs felszerelve bűzelzáró berendezés, de azt is jelezhetik, hogy ideje lenne új mosógép szűrő után nézni.

Szagtalanítási tanácsok:

A kellemetlen szagok elkerülésének leghatásosabb módszere a gyakori szifon-, padlóösszefolyó- és lefolyótisztítás. A szifonokat és lefolyókat érdemes 1-2 havi időközönként tisztíttatni, mert így nagyban csökkenthetjük a dugulás kialakulásának valószínűségét.

Mosogató és kézmosó vezetékeknél megoldás lehet egy utólagosan beszerelt légbeszívó szelep. A padlóösszefolyó szagtalanítása azzal kezdődhet, hogy mindig feltöltjük vízzel, a lerakódott szennyeződéseket pedig eltávolítjuk időről-időre, majd forró vizet öntünk le rajta, utána pedig pár deci ecetet, hogy megelőzzük a bajt. A konyhai, fürdőszobai lefolyók szagtalanításának egyik leghatékonyabb megoldása az időnkénti bőséges forróvizes átöblítés.

Ha már eldugultak ezek a helyek, akkor próbáljuk ki a következő megoldást: fél bögre szódabikarbonát öntsünk bele a lefolyóba, majd ezt öblítsük le meleg ecettel. A két anyag ennek hatására interakcióba lép egymással, és heves habzásnak indul, így segítve a lerakódott szennyeződések feloldásában. Amikor a habzás elállt, öntsünk forró vizet a lefolyóba, majd néhány perc elteltével ugyanezt ismételjük meg hideg vízzel is.

Ha nem dugulással állunk szemben, hanem feláramló dohos bűzzel, és ezt szeretnénk megszüntetni, akkor ennek leghatásosabb módszere a só és a citromlé. Keverjünk össze fél pohár darabos konyhasót annyi citromlével, hogy önthető masszát kapjunk, majd öntsük bele a lefolyóba, utána pedig jöhet előbb a forró, majd a hideg vizes leöntés. Ez után a házi leöntés után nem lesz gondunk egy darabig a kellemetlen szagokkal. Persze a házi praktikák mellett nyugodtan lehet használni üzletekben vásárolható lefolyótisztító szereket is, de a környezettudatosság érdekében inkább maradjunk a természetes módszereknél.