Mit kell tudni a dugulásról?

A dugulás elhárítás nem más, mint olyan munkálatok sokasága, ami nem csak a dugulást szünteti meg, hanem megelőző szerepe is van. Főleg olyan esetekben, amikor a vezetékeket megelőzésképpen mossa ki a szakember.

Sokan nem is gondolnák, hogy a különböző háztartási vegyszerek is okozhatnak problémát:

Például a granulátum alakú lefolyótisztítók ide sorolhatók, hisz nehezen oldódnak föl, valamint a vezetékekben könnyen megtapadnak. A legjobb ha a gél állagú tisztítószereket veszi le a polcról, hisz azok könnyedén és teljesen feloldónak. A kozmetikai szerek, mint például a sampon, szappan, vagy folyékony szappan is okozhat ugyanolyan problémát, mint akár a különböző nem jó minőségű mosogatószerek.

A konyhában is vannak problémát okozó dolgok. Ilyen például a kávézacc. Nagyon könnyen megtelepedik a vízköves vezetékeken. Azonkívül a zsírok vagy az ételmaradékok is okozhatnak kellemetlenséget. A fürdőszoba legnagyobb probléma okozója a hajszál. Ha ez samponnal keveredik, akkor szinte kivédhetetlen a dugulás. Azonban kevés odafigyeléssel megelőzhető a dugulás kialakulása. A wc-ben a túlzott papírhasználat okozhat galibát, valamint ha a kemény kartonból készült gurigát dobják bele a wc-be. Az elszabadult wc illatosítók is okozhatnak dugulást. Ezek a problémák minden háztartásban előfordulnak, de kevés odafigyeléssel a legtöbb dugulás megelőzhető.

A vízvezeték szerelő nem csak a dugulásokat szünteti meg:

duguláselhárító spirál
Hanem azonkívül rengetegféle munka tartozik hozzá. Ő szokta elvégezni a különböző megelőző munkálatokat is, hisz a dugulást könnyebb megelőzni, mint a már meglévő problémát orvosolni. Azonkívül a szakember javítja meg az elromlott vízvezetékeket, valamint ellenőrzi azok állapotát is.

Természetesen a dugulást nem csak szakember szüntetheti meg, hanem mi magunk is megpróbálkozhatunk otthoni, bevált módszerekkel. Az egyik legbiztosabb módszer, ha vigyázunk arra, hogy ne kerüljön semmi a lefolyóba. Ha már kialakult a dugulás, akkor az egyik legkönnyebb módszer a dugulás megszüntetésére a pumpálás. Ezt speciális lefolyó pumpával kell végezni. A pumpa úgy hat a legjobban, ha vízben dolgozik, ezért érdemes annyi vizet engedni, hogy a pumpát félig ellepje. Azonkívül természetesen szét is lehet szedni a szifont, ha érzünk rá elég késztetést. A házilag bevált szerek közül még a szódabikarbóna vagy a bórax is segíthet a dugulás megszüntetésében. Fontos, hogy minden házilag alkalmazható praktikát nagyon körültekintően vessünk be, nehogy még nagyobb problémát okozzunk vele.

Amennyiben a kád vagy a zuhanytálca dugult el:

Akkor érdemesebb a vegyszerek erejét segítségül hívni. A boltok polcain nagyon jókat lehet most már kapni. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, már olyan is kapható, amely környezetkímélő, vagyis olyan anyagokat tartalmaz, ami könnyedén és teljesen lebomlik a vízben, ezáltal nem károsítja a környezetet, sem a vezetéket.

Ha igazán hatásos duguláselhárítót szeretnénk, akkor a csőgörény vagy a spirál a legjobb választás. Azonban ezekről tudnunk kell, hogy bizony elég magas árakon kaphatóak.

Bármilyen módszert is válasszunk, fontos, hogy alapos legyen a dugulás elhárítás, hisz a csak elnagyolt munkálatok sok esetben nagyobb problémát okozhatnak azzal, ha a dugulást kiváltó okot nem megszüntetik, hanem a vezetékekben bennebb tolják. Ezzel azt segítik elő, hogy újabb dugulás keletkezzen, amit már csak falbontással lehet orvosolni. Ez nem csak plusz pénzt jelent, hanem sokkal több idegeskedést, valamint hosszabb javítási időszakot is.

Mit érdemes tudni a gépi spirálozásról?

A mosdóknál kiépített 32-es átmérőjű vezetékeknél a 10-es spirált használjuk, a 40-esátmérőtől a 63-asig a 16-os spirált és az ennél nagyobb vezetékeknél a 22-es átmérőjű spirált célszerű használni. A lefolyóvezeték végét szabaddá téve szabad utat adunk a gépi spirálozásnak, ami a következő képen történik. A ROTHENBERGER R600-as gépen keresztül fűzött spirál végét a lefolyóvezetékbe helyezzük, majd a gépet elindítva a spirál egyfajta forgó mozgást végezve behúzza magát a vezetékbe egészen a dugulásig ezen a ponton lehet érezni, hogy némileg erölködik a spirál. Ekkor lép közbe a szakember és segít a spirálnak vagy eltolni vagy átjutni a duguláson. Ha a dugulás csak arrébb tolodik azt érezni lehet, ilyenkor egészen az egyel nagyobb dimenziójú vezetékig elkell tolni a dugót a dugulás csak így szűnik meg. Ezután a gépet ellenkező forgásirányba átváltva a spirál szinte magától kikúszik a vezetékből. Ezt követően jöhet a próba a szifon vagy fajansz visszahelyezésével, ha minden rendben már csak egy kis takarítás és fertőtlenítés, így megnyugodhatunk, hogy minden rendben.

A duguláselhárító spirál háromféle lehet:

  • Normál szekcionált: A normál szekcionált duguláselhárító spirál egy egyszerű, rugóacélból készült spirál. Ezek toldhatók, összeszerelhetőek gyakorlatilag bármilyen hosszúságig. A hosszt csak a spirált hajtó gép ereje és a duguláselhárító ügyessége korlátozza.
  • Erősített szekcionált: Az erősített spirál egy belső erősítésű kivitel. Funciója, hogy a duguláselhárító spirálon belül elhelyezkedő műanyag vagy acélsodrony szál erősíti a spirált, hogy jobb irányú forgatáskor az ráfeszül erre a szálra, így rendkívül merevvé válik. Ez a belső erősítésű kivitel fellelhető még élezett spirállal is, amely lényege, hogy forgás közben a spirál is tisztítja a csövet.
  • Dobspirál normál és erősített: A dobspirál egy szálban készült spirál, mely nem toldható, ezeket a meghajtó gépek egy dobbal együtt forgatják, és a fej mozgásával hárítják el a dugulást. Elofordul azonban, hogy a spirálok bent maradnak, vagy beszakadnak egy vezetékben. Ennek oka lehet spirál szakadás, törés, esetleg hibás csatlakoztatás. A spirálokat ilyenkor nehéz eltávolítani, ám található olyan speciális tisztítófej, mely a csőben ragadt spirál kiszedésére van kifejlesztve. Falbontás elött mindenképp érdemes elöbb egy ilyen szerszámmal megpróbálni az eltávolítást. Tisztítás spirállal (csogörénnyel):
A spirálos duguláselhárításhoz többnyire fel kell szedni a WC-csészét, és a cementbe ültetett porcelán ritkán enged egy darabban a beavatkozásnak, vagyis marad még munka a kőműveseknek és a vízvezeték-szerelőknek is a dugulás megszüntetése után. - A háztartásokban található, átlagosan 32 és 160mm közötti átmérojű csatornák tisztításához többféle spirál szükséges.Tapasztalataink szerint a klasszikus csőgörényes "szaki" felszerelése általában egyetlen spirál, ami persze majdnem mindenhez jó, bár a szélesebb átmérőjű csatornáknál kevésnek bizonyúl, a keskenyebbeket pedig könnyen széttörheti.

Hol vásároljunk duguláselhárító spirált?
A kézi duguláselhárító spirál terjedt el szélesebb körben, mivel a gépihez képest olcsóbb és könnyebben is kezelhető, valamint a kisebb dugulásoknál ezt célszerű alkalmazni. 2–10 méter lehet a hossza, vastagsága pedig 3 és 10 milliméter között van; kézi erővel, folyamatos tekeréssel és mozgatással hozzuk működésbe a spirált a csőgörény végén.

A duguláselhárító spirált könnyedén megtalálhatjuk a nagyobb áruházak kínálatában. Szakértők szerint akkor érdemes használni, ha a granulátumos kezelés már nem szünteti meg a háztartásban fellépő dugulást. Használatakor a spirált a lefolyóba kell engedni, majd óvatos csavaró mozgással meg kell próbálni egyre beljebb juttatni. A spirál mozgatásával a csövekbe került szennyeződés eltávolítható. Alkalmazása után érdemes alaposan átmosni a lefolyót, hogy megszabaduljunk az apróbb szennyeződésektől is.

A gépi duguláselhárítás módszerei:
Amikor már minden házi praktika csődöt mondott, valamint a bolti lefolyószerek sem képesek megszüntetni a dugulást, akkor jöhet a gépi duguláselhárítás. A gépi duguláselhárítás előnyei és hátrányai: A már meglévő dugulás elhárítása gépi eszközökkel az esetek többségében hatékonyabb és több előnye van, mint a csatornába juttatott házi és bolti lefolyótisztítóknak. Először is nem kell több órahosszat vagy akár napokat várni, amíg kiderül, hogy melyik szer veszi fel a harcot az elzáródással. Másodszor pedig hosszú távon pénzt is spórolhatunk a módszerrel, ugyanis sokkal alaposabb munka végezhető vele, így elkerülhetjük az újabb dugulást. Hátrányai közé tartozik, hogy nem hozzáértő kezekben több kárt okozhatunk vele, mint hasznot. Ezen felül az áruk sem pénztárcabarát, így saját magunk ne vágjunk bele, mindig hívjunk szakembert.

Többféle módszer és gép létezik a piacon. Nézzük, hogy melyek azok:
  • Gépi csőtisztító spirál: Hasonló elven működik, mint a kézi spirál. A gépiesített változat során a spirált egy úgynevezett spirálozó gépbe vezetik be, amely magas fordulatszámon forgatja meg azt.
  • Woma: A Woma egy olyan magas nyomású mosó, amely 300 bar nyomással pumpálja ki magából a vizet épp olyan erősséggel, hogy az elzáródást megszünteti, de a csatornában ne tegyen kárt.
  • Ipari vákuum gépek: Ez az egyik legtisztább gépi duguláselhárítás módszer. A gépet egyszerűen rácsatlakoztatjuk a lefolyó nyílására, amely a szívó hatásnak köszönhetően elmozdítja a helyéről a dugulást okozó anyagokat.
  • Kamerás csatornavizsgáló: Ez közvetlenül nem szünteti meg az elzáródást, de képes meghatározni annak helyét és súlyát.
A fentebb említett gépi duguláselhárítást szolgáló eszközök hatékonyak, de saját szakállunkra ne kezdjük el használni őket, mindig bízzuk szakemberre alkalmazásukat.