Mit kell tudni a dugulásról?

Mit kell tudni a dugulásról?

A dugulás elhárítás nem más, mint olyan munkálatok sokasága, ami nem csak a dugulást szünteti meg, hanem megelőző szerepe is van. Főleg olyan esetekben, amikor a vezetékeket megelőzésképpen mossa ki a szakember.

Sokan nem is gondolnák, hogy a különböző háztartási vegyszerek is okozhatnak problémát:

Például a granulátum alakú lefolyótisztítók ide sorolhatók, hisz nehezen oldódnak föl, valamint a vezetékekben könnyen megtapadnak. A legjobb ha a gél állagú tisztítószereket veszi le a polcról, hisz azok könnyedén és teljesen feloldónak. A kozmetikai szerek, mint például a sampon, szappan, vagy folyékony szappan is okozhat ugyanolyan problémát, mint akár a különböző nem jó minőségű mosogatószerek. A konyhában is vannak problémát okozó dolgok. Ilyen például a kávézacc. Nagyon könnyen megtelepedik a vízköves vezetékeken. Azonkívül a zsírok vagy az ételmaradékok is okozhatnak kellemetlenséget. A fürdőszoba legnagyobb probléma okozója a hajszál. Ha ez samponnal keveredik, akkor szinte kivédhetetlen a dugulás. Azonban kevés odafigyeléssel megelőzhető a dugulás kialakulása. A wc-ben a túlzott papírhasználat okozhat galibát, valamint ha a kemény kartonból készült gurigát dobják bele a wc-be. Az elszabadult wc illatosítók is okozhatnak dugulást. Ezek a problémák minden háztartásban előfordulnak, de kevés odafigyeléssel a legtöbb dugulás megelőzhető.

A vízvezeték szerelő nem csak a dugulásokat szünteti meg:

Hanem azonkívül rengetegféle munka tartozik hozzá. Ő szokta elvégezni a különböző megelőző munkálatokat is, hisz a dugulást könnyebb megelőzni, mint a már meglévő problémát orvosolni. Azonkívül a szakember javítja meg az elromlott vízvezetékeket, valamint ellenőrzi azok állapotát is.

Természetesen a dugulást nem csak szakember szüntetheti meg, hanem mi magunk is megpróbálkozhatunk otthoni, bevált módszerekkel. Az egyik legbiztosabb módszer, ha vigyázunk arra, hogy ne kerüljön semmi a lefolyóba. Ha már kialakult a dugulás, akkor az egyik legkönnyebb módszer a dugulás megszüntetésére a pumpálás. Ezt speciális lefolyó pumpával kell végezni. A pumpa úgy hat a legjobban, ha vízben dolgozik, ezért érdemes annyi vizet engedni, hogy a pumpát félig ellepje. Azonkívül természetesen szét is lehet szedni a szifont, ha érzünk rá elég késztetést. A házilag bevált szerek közül még a szódabikarbóna vagy a bórax is segíthet a dugulás megszüntetésében. Fontos, hogy minden házilag alkalmazható praktikát nagyon körültekintően vessünk be, nehogy még nagyobb problémát okozzunk vele.

Amennyiben a kád vagy a zuhanytálca dugult el:

Akkor érdemesebb a vegyszerek erejét segítségül hívni. A boltok polcain nagyon jókat lehet most már kapni. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, már olyan is kapható, amely környezetkímélő, vagyis olyan anyagokat tartalmaz, ami könnyedén és teljesen lebomlik a vízben, ezáltal nem károsítja a környezetet, sem a vezetéket.

Ha igazán hatásos duguláselhárítót szeretnénk, akkor a csőgörény vagy a spirál a legjobb választás. Azonban ezekről tudnunk kell, hogy bizony elég magas árakon kaphatóak.

Bármilyen módszert is válasszunk, fontos, hogy alapos legyen a dugulás elhárítás, hisz a csak elnagyolt munkálatok sok esetben nagyobb problémát okozhatnak azzal, ha a dugulást kiváltó okot nem megszüntetik, hanem a vezetékekben bennebb tolják. Ezzel azt segítik elő, hogy újabb dugulás keletkezzen, amit már csak falbontással lehet orvosolni. Ez nem csak plusz pénzt jelent, hanem sokkal több idegeskedést, valamint hosszabb javítási időszakot is.