Mire jók a tisztítóidomok?

Mire jók a tisztítóidomok?

Kevesen tudják azt, hogy mik is azok a tisztítóidomok. Olyan, a vezetékbe szerelt idomok, amik a tisztítást segítik elő. Tehát nem csak dugulás esetén lehet azokat igénybe venni, hanem dugulások megszüntetésekor is. Sok esetben, ha lenne ilyen idom a vezetéken, akkor megelőzhető lenne nem csak a wc leszerelése, hanem akár a falbontás is. A tisztító idomon keresztül akár a spirállal, akár a magas nyomású vízzel is lehet tisztítani vagy a dugulást megszüntetni.

Fontos, hogy olyan emberre bízzuk a tisztító idomok beszerelését, akik igazán értenek hozzá:

Mivel egy rosszul beszerelt idom sokat ronthat a helyzeten. Azonkívül keressünk olyan szakembert, aki megtervezi, hogy mekkora távolságokra érdemes ezeket az idomokat beszerelni, hisz az sem jó, ha túl közel vannak egymáshoz, de ha túl messze kerülnek, akkor nem lehet majd normálisan használni. Vízszintes vezetékek esetén elmondható, hogy a legtöbb szakember azt ajánlja, hogy legalább 10 méterenként helyezzünk el idomokat. Természetesen nem csak a vízszintes vezetékekben, hanem a függőleges vezetékekben is szükség van az idomok beépítésére.

A piacon jelenleg több fajta is kapható:

A legpraktikusabb ilyen idom a csavaros. Pont attól, hogy praktikus, az ára is az egyik legmagasabb. Függetlenül az ártól, ez a legjobb választás, hisz akár több évi nem-használat után is ki lehet nyitni, valamint szivárgásmentesen visszazárni. Ennek a modellnek köszönhetően a szakember bármelyik irányba ki tudja takarítani a vezetékeket, valamint meg tudja szüntetni a dugulást. Ehhez nagymértékben hasonlít az ún. T idom, ami csak abban különbözik a csavaros idomtól, hogy a lezárás nem a kupakos megoldással záródik, hanem egy gumigyűrű segítségével. Az idom az ugyanolyan hasznos, és jól használható, mint a kupakos társa, de mivel a gumigyűrű könnyen kiszárad, ezért a szakemberek kevésbé kedvelik.

Az Y idom csak egy irányba segít kitakarítani a vezetéket. Csak és kizárólag a folyásiránnyal megegyezően lehet a vezetéket tisztítani. Hátránya ugyanaz, mint a T idomnak, hogy a gumigyűrű könnyen kiszárad. Azon kívül az eltávolításkor figyelni kell arra, hogy az esetlegesen feltelt vezetékből kiáramló szennyvíz nehogy elöntse a lakást. Kevésbé kedvelt megoldás ez.

Ezek azok az idomok, amik megkönnyíthetik vagy épp megnehezíthetik a szakemberek munkáját, ha dugulás megszüntetéséhez hívjuk ki őket. Fontos tudni, hogy a jól beszerelt, megfelelő méretű és alakú tisztító idom nagy segítségre lehet, hisz nem csak tisztításkor, de akár ellenőrzéskor is fontos szerepe van. Amennyiben dugulás gyanúja merül föl, akkor könnyedén lehet ellenőrizni a vezetékben levő víz mennyiségét. Természetesen kell némi tapasztalat ahhoz, hogy biztonságosan lehessen kinyitni a különböző dugókat. A legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy hozzá nem értő inkább ne próbálkozzon vele, hisz a legrosszabb esetben akár el is törheti az idomot, aminek a cseréje nem kis anyagi terhet jelent.

Érdemes már a vízvezetékek tervezésekor beleépíteni ezeket az idomokat, hisz lehet, hogy soha nem kell használni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy időnként igénybe kell venni ezeket. Ilyenkor akár attól is megmentheti a lakás tulajdonosokat, hogy ki kelljen a falat bontani, vagy még nagyobb munkálatokat is meg lehet vele úszni. Annak érdekében, hogy a megfelelő idomot válassza ki érdemes szakemberhez fordulni, hisz igazán ők tudják, hogy milyen vezetékekre melyik idomok a legjobbak. Nem mellékesen ő tudja megállapítani, hogy összesen hányat is kell a vezetékekre felszerelni.