Mire jók a tisztítóidomok?

Mire jók a tisztítóidomok?

A lefolyórendszereknek rendelkezniük kell különböző tisztítási lehetőségekkel a zavartalan működés érdekében. Az egyik ilyen lehetőség a tisztítóidomok használata. A tisztítóidomok, mint elnevezésük is mutatja, olyan eszközök, amelyek a csatornák, vezetékek tisztítását hivatottak elősegíteni.

A nagyobb lefolyókban egyenlő távolságokra helyeznek el tisztítóidomokat, de némely esetben a kisebb méretű vezetékekben is használják ezt a tisztítási technikát. Dugulás esetén a tisztítóidomok segítségével a szakemberek gyorsan és hatékonyan képesek megszüntetni a problémákat ezeken a tisztítóidomokon keresztül spirállal vagy magasnyomással.

Tisztítóidomok beépítése nélkül a duguláselhárítás több időbe, több energiába és több pénzbe is kerülhet:

Például ha eldugul a vécé, akkor nem kell leszerelni a vécécsészét, ha rendelkezünk tisztítóidommal. Ezáltal rengeteg kellemetlenségtől menekülhetünk meg. Éppen emiatt ajánlott ezeknek a kis praktikus eszközöknek a használata, melyeket egy dugulás-elhárításban jártas szakember a megfelelő helyre illeszt.

A legelőnyösebbek azok a tisztítóidomok, amelyek mindkét irányban biztosítják a dugulás elhárítását. Ezek általában többe kerülnek, viszont sokkal praktikusabbak, mint azok, amelyek csak egy irányba képesek elhárítani a dugulást. Az egyik legkeresettebb tisztítóidom a KG-nek nevezett eszköz. Ez ugyanis csavarókupakkal rendelkezik, amely nem károsodik az idő múlásával, és szivárgásmentesen zár. A kupak lecsavarásával többször is ellenőrizhetjük a lefolyóvezeték állapotát. Egy másik, ehhez hasonló tisztítóidom, a T idom.

Ez igen hasonlatos az imént említett modellel, azzal a különbséggel, hogy az idom lezárása nem csavaros kupakkal történik, hanem gumigyűrű segítségével zárja le szivárgásmentesen az idomot. A hátránya, hogy ha a gumigyűrű kiszárad, akkor a kupak eltávolítása nehézkessé válik.

Az Y idom csak egy irányba biztosítja a lerakodott szennyeződés eltávolítását. Ennek lezárása szintén gumigyűrű segítségével történik.