Mire jó a flexibilis lefolyócső?

lefolyócső
A régi vízszerelők a mai napig inkább a hagyományos szifonokat alkalmazzák, mintsem az úgynevezett jollyflex csöveket. Mindenki maga dönti el, hogy milyent szereltet be, de érdemes utánajárni annak, hogy miért félnek ennyire ettől a nagyon hasznos felszereléstől a szakemberek. Sok esetben azt nevezik meg hátránynak, hogy a redők között könnyen megül a piszok, a szennyeződés, vagy épp a különböző tisztítószer maradványok. A cső kitakarítása szinte lehetetlen dolog, hisz a harmonikaszerűen tűrődő cső inkább csak ideiglenes megoldásként jó.

Ha összehasonlítjuk a szifon és a jollyflex csövek árát, természetesen a harmonikacső nyer, hisz jóval olcsóbb, mint a hagyományos szifon. Amennyiben a tartósságát vizsgájuk meg, akkor már nem a szifon a győztes, hisz amelyik cső vastagabb anyagból készül, az nagyon sokáig tartós lehet. Nagy hátránya a flexibilis csöveknek, hogy viszonylag könnyen kilyukadnak, valamint a harmonikaszerű redőzés az idő folyamán megnyúlik.

Flexibilis cső használata:

flexibilis lefolyócső
A flexibilis csöveket leginkább házi használatra szokták ajánlani, olyanoknak, akik nem igazán értenek a vízszereléshez, de az esetleges problémát szeretnék megoldani. Nagyon könnyű felszerelni, különösebb szerszámra nincs is szükség, hisz egyszerűen a helyére kell csavarni. Arra jó odafigyelni az ilyen csövek alkalmazásakor, hogy meglegyen az a hajtás benne, amely meggátolja, hogy az esetleges kellemetlen szagok kijöjjenek belőle. A jollyflex csövek esetében sokkal jobban oda kell figyelni a tömítésre, hisz elég sok esetben megtörténik, hogy nem szigetel rendesen, és így a környező helyet eláztatja.

Leginkább kagylók esetében szokták használni, de megfelelő lehet még zuhanytálcák, bidék mosogatók, esetleg wc-k lefolyó csövének helyettesítésére is. Fontos, hogy amennyiben nem szakember szereli föl, akkor a használatba vétel előtt ellenőrizzük, hogy teljesen jól van-e felszerelve, nem csöpög-e. Időnként érdemes alaposan átvizsgálni, hisz sokszor váratlanul lyukadnak ki, ezzel okozva sok bosszúságot.

Kagylók valamint mosogatók esetében érdemes rendszeresen tisztítani akár lefolyótisztítóval, akár úgy, hogy a redőnyöket kiegyenesítjük, majd forró, de nem lobogó vizet öntünk bele. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a redők közé ragadt szennyeződések, tisztítószer vagy szappanmaradványok távozzanak. Ha úgy érezzük, hogy kellemetlen szagot is áraszt magából a cső, akkor érdemes a forró vízbe még ecetet is önteni. Az ecet nemcsak szagtalanítja a csövet, hanem a vízkövet is oldja. Ezáltal sokkal tisztább lesz majd a lefolyó. Az ecet amúgy is csodafegyvernek minősül a lefolyók tisztítása során.

Milyen előnyei vannak a flexibilis csőnek?

A flexibilis lefolyó csövek nagy előnye, hogy kis helyre is elfér, így az olyan helyekre, ahova a szifon nem férne be, nyugodtan lehet ilyesmit használni. Természetesen a könnyű felszerelés is a pozitív oldala a lefolyócsöveknek. A hátrányok között említhetjük, hogy a szifonokhoz képest könnyebben dugulnak el, ez pont a harmonikaszerű kialakítása miatt fordul el könnyebben. Bár ha rendszeresen és alaposan tisztítja, valamint odafigyel arra, hogy lehetőség szerint ne kerüljön bele semmi nem oda való dolog, akkor sokáig nem lesz probléma a lefolyóval.

A flexibilis csöveket egyesek kedvelik, mások pedig kifejezetten ellenzik. Nem lehet határozottan kijelenteni, hogy jobb vagy rosszabb, mint a szifon. Inkább csak annyit, hogy vannak előnyei, és vannak hátrányai. Természetesen mielőtt bármelyiket kiválasztaná, érdemes megkérdezni egy szakembert, hisz igazán ők tudják, hogy az Ön részére melyik a jobb megoldás.