vizvezetek-szereles

Annak érdekében, hogy otthon ne kelljen a duguláselhárításával küszködni, érdemes néhány tanácsot megfogadni. A duguláselhárító szakembereknek is fontos, hogy olyan háztartásokba ne menjenek ahol kicsi megelőzéssel vagy házi megoldásokkal meg lehet oldalni a duguláselhárítást. A lefolyó dugulása sosem jön jókor, főleg nem hétvégén vagy ünnepnapon. Nem kell rögtön a telefonálni ha nem folyik le aminek le kell, először vessen be néhány jól ismert tanácsot:

 • Mivel a háziasszonyok hajlamosak túl sok szilárd vegyi anyagot alkalmazni a mosogató gépbe,így célszerű a tablettát időnként folyékony mosogatószerrel felváltani.
 • Bár kétségkívül jól hangzik a balzsamos mosogatószerek nyújtotta védelem a bőr számára, a dugulások megelőzése érdekében azonban hasznosabb az átlátszó színű, hígabbak mellett letenni a voksot.
 • A szifonok, padlóösszefolyók tisztán tartása fontos szerepet játszik a megelőzésben, érdemes háromhavonta elvégezni a műveletet.
 • Ügyeljen arra, hogy a wc-be soha ne kerüljenek oda nem illő tárgyak, és az ételmaradékot se ott húzza le!
 • A műanyag wc kacsával érdemes óvatosnak lenni, hiszen ha lecsúszik, komoly dugulást okoz.
 • A tisztán tartása a zuhanytálca és a fürdőkád lefolyójára is érvényes, melyeket havonta javasolt takarítani a hajszálaktól, és egyéb szennyeződésektől.
 • Bár a műanyagszűrők használata célszerűnek bizonyulhat, de azt fontos tudni, hogy csak indokolt esetben válasszuk az eszközt, ugyanis sajátosságaiból adódóan csökkenti a víz áramlását, mely végső soron szintén lerakódásokhoz, és duguláshoz vezethet.
 • Ellenőrizze a szifont: A mosogató vagy a mosdó eldugulásakor az is sokat segíthet ha a szifont szétszereli és alapos kitisztítja. A zuhanytálcánál és a kádnál ez a módszer csak akkor alkalmazható sikeresen, ha van szaktudása a lefolyó szétszereléséhez, illetve szétszedhető típus van beépítve.
 • Előzze meg a dugulást folyamatosan: Használjon szűrőt mindenhol ahol lehet.
 • Praktikák mosdó és mosogató dugulása ellen: Havonta egyszer egy lábas forralt vizet öntsön le a lefolyójába majd utána öntsön rá 2dl 20%-os ecetet.
 • A wc dugulása ellen: Eldugult wc esetén a pumpa a megoldás ha nem túl makacs a dugulás.
 • Ha a házi praktikák nem segítenek: Ne halogassa a szakember hívását mert a hiba mindig a dugulás keletkezésekor a leggyorsabban megoldható.
  Tapasztalatunk szerint sokan abban a hibába esnek hogy megvesznek számos vegyszert, kézi csőgörényt és mégsem oldódik meg a problémájuk. A fent leírtak összeségében amellet hogy nem jelentenek megoldást, többe kerűlnek mint a duguláselháítás munkadíja nálunk. A rászánt időről és a fáradozásáról nem is beszélve.

Röviden: 3 egyszerü dolog kell ahhoz, hogy ne legyen soha dugulásunk:

 1. Mindig figyeljünk oda, hogy mit öntünk a rendszerbe. Amennyiben még nem vagyunk tisztában a szabályokkal, úgy a weboldalunkon rengeteg cikket lehet ezzel kapcsolatosan találni. A megelőzés az első lépés a dugulás mentes élet felé.
 2. Folyamatosan karbantartva nem lehet gond vele! Havonta 1 alkalommal érdemes kitisztítani a rendszert. Olcsó házi praktikákkal könnyen megoldható. Fél évente 1 alkalommal érdemes duguláselhárítót hívni, hogy karbantartsa a rendszer, amennyiben nagy a terheltsége mindennap nap.
 3. Figyeljünk a jelekre! Amennyiben azt vennénk észre, hogy lassabban folyik le a víz, vagy pl wc lehúzások bugyborékol a rendszer, úgy azonnal érdemes karbantartást kérni. Így olcsóbban kijön az ember, mert nem alakult még ki a dugulás.