Milyen a jó wc-csésze?

Bár sokan apróságnak tartják, mégis nagyon fontos, hogy milyen wc-csészét választanak. Akárcsak a kagylóknál, a wc-k esetében sem mindegy, hogy milyen alakú. A legtöbb gyártó az elmúlt időszakban egyre különlegesebb, egyedibb formájú wc-t gyárt. Ez főleg azoknak jó hír, akik szeretik a design darabokat. Mégis a kiválasztásnál a legfontosabb meghatározó tényező a helyiség nagysága valamint annak adottságai kell legyenek. Elsőként érdemes azt megnézni, hogy számunkra hátsó vagy alsó kifolyású kell, hisz mind a két féle kapható. Ha hátsó kifolyású, akkor viszonylag könnyebb dolgunk van, hisz ez a legelterjedtebb. Ha alsó kifolyásúra van szükségünk, akkor tapasztalhatjuk azt, hogy vannak modellek, amelyekből nem gyártanak ilyet. Ezt a problémát egy L alakú idommal könnyedén meg tudjuk oldani.

A wc-k öblítésében is vannak különbségek:

Két csoportot különböztetünk meg. Egyikre sem lehet azt mondani, hogy jobb vagy rosszabb, mint a másik. Azt, hogy melyiket választjuk, csupán az ízlésünk határozza meg. A régebben elterjedt lapos- vagy síköblítés mára a nyugati országokban teljesen kiment divatból. A lapos öblítés lényege, hogy a wc-csésze aljában állandó vízszint fölött egy ún. tálca van. Ezzel szemben a mélyöblítéses csésze nagyon hasonlít egy szűkülő tölcsérre. Mindkét modellnek megvan az előnye és a hátránya is. A wc-csészék között van még két másik modell is: az aljzathoz, valamint a falra rögzíthető. A fali csésze nagy előnye, hogy alatta könnyedén fel lehet mosni, nem kell külön a wc-csésze lábára is odafigyelni.

WC tartályok:

okos wc
okos wc
Nem csak a wc-csészék között van nagy választék, hanem a tartályokban is. Most már kapható falba szerelhető is. Ez tulajdonképpen csak annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a fallal egy szintbe építhető, így helytakarékosabb. Ez főleg kis fürdőkbe nagyon praktikus. Szintén kis fürdőkbe lehet nagyon jó megoldás a pár éve piacra dobott sarokba építhető, különleges formájú wc-csésze. A tartályok esetében maradt még mindig a hagyományos modell. Itt nem érzékelhető a designban nagy változás, inkább a beszerelés valamint a belső mechanika változik. Most már nem csak műanyag tartályok, hanem porcelán darabok is kaphatóak. Természetesen a porcelánból készült jóval drágább, mint a műanyag, de ha a tartósságát nézzük, akkor természetesen a porcelán a nyerő. Hogy melyikre esik a választás, legfőképpen a pénztárca határozza meg, utána az ízlés.

Ha már ezek megvannak, akkor még mindig hátra van a wc-tető. E téren is hatalmas választék van. A legkülönlegesebb igénylő is talál magának tetsző darabot. Az egészen egyszerű műanyagtól kezdve a párnázott, színesen át a minőségi fadarabokig minden megtalálható. Úgy árban, mint minőségben nagy a választék. Az olcsó műanyagok nagy hátránya, hogy a zsanérok a sok le-felcsukástól viszonylag hamar tönkremennek. Ezért érdemesebb egy kicsit többet áldozni rá. A műanyagok között vannak olyanok, melyek jobb minőséget képviselnek. Ezek a párnázott, egyedi darabok. Ezek minősége már meglátszik az árakon is. Mégis a legdrágábbak a minőségi fából készült, kézzel megmunkált wc-tetők. Válogassunk nyugodtan, hisz ha jól választunk, akkor nagyon sokáig élvezhetjük a jó döntésünk eredményét.

Összeválogatni a fürdőbe való darabokat nem kis fáradtság. Ennek megkönnyítésére a legtöbb gyártó most már komplett családokat is kínál. Sok esetben ha együtt vásárol meg mindent, még kedvezményt is ad az üzlet. Érdemes alaposan átgondolni, hogy melyiket választja, hisz ez nem olyan dolog, amit az ember pár év után cserélni szokott.