Miért nem folyik le konyhai mosogatóban a víz?

Nagyon sok háztartásban használnak már a háziasszonyok olyan speciális műanyag szűrőket a konyhai mosogatókban és a fürdőszobai lefolyókban is, amelyek megakadályozzák azt, hogy a csőrendszerbe dugulást előidéző idegen anyagok juthassanak, mint amilyen például az ételdarabka vagy éppen a rendkívül makacs haj. Egy ilyen kis műanyag szűrő azonban önmagában még kevés ahhoz, hogy a dugulást száz százalékos bizonyossággal kizárhassuk, ami az esetek jelentős részében mindig a lehető legváratlanabb pillanatban következik be.

Mi az oka hogy nem folyik le konyhai mosogatóban a víz?

A legtöbben ilyenkor bosszankodva vagy kétségbeesetten állnak a probléma fölött, mert szerintük mindent elkövettek annak érdekében, hogy a dugulást elhárítsák, de valami mégis hibádzott abban a bizonyos képletben, hiszen a probléma megtörtént. Márpedig a képlet nagyon egyszerű, egy tévhit nevezetű változót nem vettek figyelembe sokan, önmagában ugyanis az, hogy nem eresztünk idegen anyagokat a lefolyóba, még nem jelenti azt, hogy megelőzhetjük a lerakódásokat, magyarul tehát nem csak a bekerülő nagyobb darabok okozhatnak galibát.

Konyhai mosogató duguláselhárítás
Konyhai mosogató duguláselhárítás

A csőrendszerbe ugyanis – főleg egy konyhai mosogató esetében – rengeteg zsíros szennyeződés és zsiradék jut le többnyire folyékony halmazállapotban, de a vízkő is problémát okozhat ebben a tekintetben, hiszen elzárhatja a csőrendszerben a víz útját. A kis műanyag szűrővel ezt pedig nem tudjuk megakadályozni, hiszen ettől még ugyanúgy legurulnak a csőbe a zsírok és egyéb szennyezőanyagok is. A közhiedelemmel ellentétben tilos például a mosogatóba egyszerre nagyobb mennyiségű olajat beleönteni, de a biztonság kedvéért kis mennyiségben is érdemes mellőzni ezt.

Szintén a dugulást segítjük elő azzal, ha rendszeresen hideg, esetleg csak langyos vízzel mosogatunk, a meleg, de főként forró víz ugyanis segít abban, hogy a zsíros szennyeződések még folyékony állapotban hagyják el a csőrendszert. A hideg és langyos víz használata egyébiránt több problémát is felvet! Egyrészt ugyanis ez nem viszi le megfelelő mértékben a koszos edényekről sem a zsírt, illetve a zsíros szennyeződéseket, másrészt pedig már alapból képlékeny állapotban juttatják a lefolyóba a szennyeződéseket, amelyek az első kanyarulatban kihűlnek, megszilárdulnak, apróbb lerakódásokká állnak össze. Ez az apró lerakódás elég ahhoz, hogy egyre több zsírt, vízkövet vagy szappanszármazékot, esetleg véletlenül a lefolyóba került szilárd anyagot kössön meg, így létrejön a dugulás, ami miatt nem folyik le a konyhai mosogató.

A dugulás kapcsán az egyik legfontosabb dolog minden kétséget kizáróan a megelőzés! Erre számtalan módszer létezik, a legkézenfekvőbb, de még inkább talán legáltalánosabb az, ha a boltokban kapható lefolyótisztító szereket használjuk hozzá, de emellett nagy sikerrel alkalmazhatunk otthonunkban megtalálható szereket – például ecetet és szódabikarbónát –, ahhoz, hogy megszabaduljunk, esetleg elejét vegyük a problémának. A tisztítást, avagy a karbantartást ugyanis rendszeresen el kell végeznünk ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, egy rendszeresen gondozott, karban tartott lefolyóban ugyanis nem jöhet létre dugulás.

dugulaselharitas azonnal
dugulaselharitas azonnal

Na, de mit tehetünk magunk, ha a mosogató nem akarja elnyelni a zavaros vizet, vagy a kád, mosdó, isten ne adja a WC viselkedik ugyanígy. Első, amit segítségül hívhatunk, a gyakran hirdetett duguláselhárító szerek valamelyike. Ezek erős maró és zsíroldószereket tartalmaznak, amelyek vegyileg fellazítják a többnyire zsíros, összetapadt szennydugókat, és így szerencsés esetben egy alapos öblítés után újból működőképes lesz a lefolyó. A szerek általában sűrű állagúak, erősen maró hatásúak. Az ilyen vegyszerek minimum 1/4 óra elteltével hatnak, de a makacsabb elzáródások lebontásához akár 10 óra is szükséges. Utána bő meleg vizes öblítést kell alkalmazni.

Ha a tisztító szeres kezelés nem hozott eredményt, tovább lehet próbálkozni az ódivatú gumipumpával, vagy az ahhoz hasonló más “nyomásgyakorló” eszközzel is. Ezek valamelyikét a lefolyó szájára helyezve hirtelen nyomással megkísérelhetjük a dugó eltávolítását. Sőt, ha a gumiharang pereme alól kiszökik a levegő, erőteljes visszaszívással is megkísérelhetjük a lerakódást fellazítani. Ezt többször is érdemes megismételnünk a siker érdekében. A vegyszeres kezelést akár a pumpa alkalmazásával is kombinálhatjuk.

Az egyszerű gumiharang mellett számos más, nagyobb nyomás létrehozására alkalmas pumpa is létezik, amelyeken a harang feletti hengerben lehet a levegőt nagyobb nyomás alá helyezni. Használhatunk még e célra készített flexibilis tengelyt is, amelynek végén hajtókarral forgatható huzalmaró van. Ezt azonban csak olyan vezetékszakaszoknál alkalmazhatjuk, amelyek könyökhajlatán át tudjuk tolni a spirális köpenyt. “Hatótávolságuk” általában 1,5 m, kezelésük szakértelmet nem igényel. Ha van nagynyomású mosókészülékünk, erős vízsugarát főként a szifonok mögötti, vagy a kád alatti dugulások fellazítására is használhatjuk. A fellazult szenny távozását a lefolyóba öntött forró vízzel gyorsíthatjuk meg. A lefolyótisztító pumpát ilyenkor is érdemes használni, mert ezzel megnövelhetjük a leömlő víz sebességét, és tisztító hatását.

Kádaknál, mosdóknál, vagy túlfolyóval ellátott mosogatómedencéknél a pumpás praktikák előtt ezt a nyílást feltétlenül tömítsük el, különben a kompresszió itt fog távozni. Ahol pedig zsírfogó szifon is van, előbb azt tisztítsuk ki, mert a dugulás leginkább ezekben alakul ki. A szifonnak csak a búráját kell leszerelni, majd az aljára rakódott szennyeződések eltávolítása után feltehetően megszűnik a dugulás. A csak bűzelzáróként szolgáló hattyúnyakas csőelemet tisztításkor célszerű leszerelni. A kádlefolyó mögötti dugulás a túlfolyón át szüntethető megA kádlefolyók kitisztítása sem okoz különösebb nehézséget, ha a padlóösszefolyó előtt alakult ki a dugulás. Ezt pumpálással, vagy lefolyótisztító szerrel viszonylag könnyen és gyorsan megszüntethetjük. A vezetékszakaszt ezt követően forró vízsugaras intenzív átöblítéssel tisztítsuk meg teljesen. A padlóösszefolyót is ajánlatos vegyszerrel kitisztítani. A kitisztított vezetékszakaszok, szifonok átöblítéshez – ha erre mód van – használjuk a kézi zuhany gégecsövét, természetesen a zuhanyfej lecsavarása után.

A helyi dugulásokat célszerű megelőzni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a lefolyó nehezen nyeli el a vizet, akkor ne halogassuk a vegyszeres tisztítást és a forró vizes átöblítést. A továbbiakban pedig gondoljuk meg, hogy mit öntünk a mosogatóba, és a WC-be. Az olaj és a zsiradék pl. – azon kívül, hogy súlyosan környezetszennyező – fokozatosan lerakódik a vezetékek hajlataiba és falára, ami a dugulási góc kialakulását idézheti elő. Hasonló a helyzet a fürdőszobai lefolyóknál, különösen ha a mosógép csatlakozója is vezetékszakaszba van bekötve. Innen is sok szennyeződés jut a lefolyóba, és időszakos tisztítások nélkül dugulásokat okozhat. Ha pedig már komoly “esemény” van, és azt magunk nem tudtuk megoldani, akkor feltétlenül forduljunk duguláselhárító szakemberhez, aki gyorsan és a legcélszerűbben, nagynyomású vízsugaras, vagy egyéb korszerű csőtisztítóval, bontás nélkül megszünteti a dugulást.

házi praktikák között egyébiránt rengeteg működővel találkozhatunk, ennek megfelelően amennyiben például szappanszármazék a probléma, vagy zsíros, olajos szennyeződés, akkor nincs más dolgunk, mint forralni két liter vizet, hozzáadni két deciliter 20 százalékos ecetet majd ezt az elegyet még forrásában beleönteni a lefolyóba. Amennyiben a problémát vízkő okozhatja, ugyanehhez a keverékhez egy kis szódabikarbónát is keverjünk – vagy szórjunk előre a lefolyóba – és a siker garantált lesz.

Mosogató lefolyó tisztítás Budapesten

Mosogató duguláselhárítás Budapest

A mosogató duguláselhárítás Budapesten a vezetékek átjárhatóságáért felelős vállalkozások egyik fő profilja. Az edényekről belekerülő zsíros ételmaradványok könnyen rátapadnak a vezetékek falára, és – bizonyos mosogatószer maradványokkal együtt – idővel makacs dugulást okoznak. A rendszeres tisztítás sokat segíthet ennek megelőzésében. A mosogató duguláselhárítást Budapesten vállalkozásunk eredményesen végzi: mi megbízható minőséget kínálunk megfizethető áron.

Mosogató lefolyó tisztítás, megelőzés és elhárítás:

A mosogató duguláselhárítás sokkal könnyebben megoldható, ha kellő információval rendelkeznek a helyszínre kiérkező kollégák. Ezért fontos, hogy amikor bejelenti a problémát, a feltett kérdésekre a legpontosabb választ adja. Ezek alapján döntik el kollégáink, hogy milyen gépeket és szerszámokat kell magukkal vigyenek. A kérdések között megtalálható dugulás konkrét helye, az, hogy próbálkozott-e már megszüntetni, valamint hogy mióta áll fenn a dugulás. Az adott válaszok nagyban segíthetik a helyszínre kiérkező munkásokat. Amennyiben házilag próbálja megszüntetni a dugulást, figyelmébe ajánljuk a bolti szerek széles tárházát, melyek segíthetnek kisebb elzáródások esetén. Mindig óvatosan és az előírásoknak megfelelően kell ezeket használni. A 23. kerületben a mosogató duguláselhárítás nem lesz gyakran ismétlődő folyamat, ha minket választ.

Mivel a mosogató nap mint nap nagy használatnak van kitéve, érdemes a lefolyóhoz szűrőt beszerezni, ugyanakkor jó minőségű, nem erősen habzó mosogatószert választani. A szűrő felfogja a nagyobb darabokat, így azok nem tudnak bekerülni a lefolyóba. Ha rendszeresen tisztítja a mosogatót, és odafigyel arra, hogy mi kerül bele, akkor sokat tett annak érdekében, hogy a mosogató duguláselhárítást minél kevesebb alkalommal kelljen igénybe venni.