Miért nem folyik le konyhai mosogatóban a víz? - duguláselhárítás fix áron.
Blog fejléc logo

Miért nem folyik le konyhai mosogatóban a víz?


Nagyon sok háztartásban használnak már a háziasszonyok olyan speciális műanyag szűrőket a konyhai mosogatókban és a fürdőszobai lefolyókban is, amelyek megakadályozzák azt, hogy a csőrendszerbe dugulást előidéző idegen anyagok juthassanak, mint amilyen például az ételdarabka vagy éppen a rendkívül makacs haj. Egy ilyen kis műanyag szűrő azonban önmagában még kevés ahhoz, hogy a dugulást száz százalékos bizonyossággal kizárhassuk, ami az esetek jelentős részében mindig a lehető legváratlanabb pillanatban következik be.

Mi az oka hogy nem folyik le konyhai mosogató?

A legtöbben ilyenkor bosszankodva vagy kétségbeesetten állnak a probléma fölött, mert szerintük mindent elkövettek annak érdekében, hogy a dugulást elhárítsák, de valami mégis hibádzott abban a bizonyos képletben, hiszen a probléma megtörtént. Márpedig a képlet nagyon egyszerű, egy tévhit nevezetű változót nem vettek figyelembe sokan, önmagában ugyanis az, hogy nem eresztünk idegen anyagokat a lefolyóba, még nem jelenti azt, hogy megelőzhetjük a lerakódásokat, magyarul tehát nem csak a bekerülő nagyobb darabok okozhatnak galibát.

A csőrendszerbe ugyanis – főleg egy konyhai mosogató esetében – rengeteg zsíros szennyeződés és zsiradék jut le többnyire folyékony halmazállapotban, de a vízkő is problémát okozhat ebben a tekintetben, hiszen elzárhatja a csőrendszerben a víz útját. A kis műanyag szűrővel ezt pedig nem tudjuk megakadályozni, hiszen ettől még ugyanúgy legurulnak a csőbe a zsírok és egyéb szennyezőanyagok is. A közhiedelemmel ellentétben tilos például a mosogatóba egyszerre nagyobb mennyiségű olajat beleönteni, de a biztonság kedvéért kis mennyiségben is érdemes mellőzni ezt.

Szintén a dugulást segítjük elő azzal, ha rendszeresen hideg, esetleg csak langyos vízzel mosogatunk, a meleg, de főként forró víz ugyanis segít abban, hogy a zsíros szennyeződések még folyékony állapotban hagyják el a csőrendszert. A hideg és langyos víz használata egyébiránt több problémát is felvet! Egyrészt ugyanis ez nem viszi le megfelelő mértékben a koszos edényekről sem a zsírt, illetve a zsíros szennyeződéseket, másrészt pedig már alapból képlékeny állapotban juttatják a lefolyóba a szennyeződéseket, amelyek az első kanyarulatban kihűlnek, megszilárdulnak, apróbb lerakódásokká állnak össze. Ez az apró lerakódás elég ahhoz, hogy egyre több zsírt, vízkövet vagy szappanszármazékot, esetleg véletlenül a lefolyóba került szilárd anyagot kössön meg, így létrejön a dugulás, ami miatt nem folyik le a konyhai mosogató.

A dugulás kapcsán az egyik legfontosabb dolog minden kétséget kizáróan a megelőzés! Erre számtalan módszer létezik, a legkézenfekvőbb, de még inkább talán legáltalánosabb az, ha a boltokban kapható lefolyótisztító szereket használjuk hozzá, de emellett nagy sikerrel alkalmazhatunk otthonunkban megtalálható szereket – például ecetet és szódabikarbónát –, ahhoz, hogy megszabaduljunk, esetleg elejét vegyük a problémának. A tisztítást, avagy a karbantartást ugyanis rendszeresen el kell végeznünk ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, egy rendszeresen gondozott, karban tartott lefolyóban ugyanis nem jöhet létre dugulás.

A házi praktikák között egyébiránt rengeteg működővel találkozhatunk, ennek megfelelően amennyiben például szappanszármazék a probléma, vagy zsíros, olajos szennyeződés, akkor nincs más dolgunk, mint forralni két liter vizet, hozzáadni két deciliter 20 százalékos ecetet majd ezt az elegyet még forrásában beleönteni a lefolyóba. Amennyiben a problémát vízkő okozhatja, ugyanehhez a keverékhez egy kis szódabikarbónát is keverjünk – vagy szórjunk előre a lefolyóba – és a siker garantált lesz.

Duguláselhárítás Fix áron: garanciával: 0-24Ha úgy érzi, hogy tudunk segíteni akkor vegye fel velünk kapcsolatot:

Név

E-mail


Tárgy, mivel van probléma?


Telefonszám (minden esetben felhívjuk)


Üzenet:Adatkezelési szabályzat:
Az "Üzenet elküldése" gomb lenyomásával: Alulírott érintett egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok, hogy a jelen űrlapon megadott adataimat a Provi Domus kft. (székhely: 1191 Budapest, Hamvas utca 7-9.) megismerje, tárolja és kezelje a számomra nyújtott tájékoztatásokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban, betartva az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelete (GDPR) rendelkezéseit. Tovább: Részletes adatkezelési szabályzat