Miért nem folyik le konyhai mosogatóban a víz?

Nagyon sok háztartásban használnak már a háziasszonyok olyan speciális műanyag szűrőket a konyhai mosogatókban és a fürdőszobai lefolyókban is, amelyek megakadályozzák azt, hogy a csőrendszerbe dugulást előidéző idegen anyagok juthassanak, mint amilyen például az ételdarabka vagy éppen a rendkívül makacs haj. Egy ilyen kis műanyag szűrő azonban önmagában még kevés ahhoz, hogy a dugulást száz százalékos bizonyossággal kizárhassuk, ami az esetek jelentős részében mindig a lehető legváratlanabb pillanatban következik be.

Mi az oka hogy nem folyik le konyhai mosogató?

A legtöbben ilyenkor bosszankodva vagy kétségbeesetten állnak a probléma fölött, mert szerintük mindent elkövettek annak érdekében, hogy a dugulást elhárítsák, de valami mégis hibádzott abban a bizonyos képletben, hiszen a probléma megtörtént. Márpedig a képlet nagyon egyszerű, egy tévhit nevezetű változót nem vettek figyelembe sokan, önmagában ugyanis az, hogy nem eresztünk idegen anyagokat a lefolyóba, még nem jelenti azt, hogy megelőzhetjük a lerakódásokat, magyarul tehát nem csak a bekerülő nagyobb darabok okozhatnak galibát.

müanyag szűrők
A csőrendszerbe ugyanis – főleg egy konyhai mosogató esetében – rengeteg zsíros szennyeződés és zsiradék jut le többnyire folyékony halmazállapotban, de a vízkő is problémát okozhat ebben a tekintetben, hiszen elzárhatja a csőrendszerben a víz útját. A kis műanyag szűrővel ezt pedig nem tudjuk megakadályozni, hiszen ettől még ugyanúgy legurulnak a csőbe a zsírok és egyéb szennyezőanyagok is. A közhiedelemmel ellentétben tilos például a mosogatóba egyszerre nagyobb mennyiségű olajat beleönteni, de a biztonság kedvéért kis mennyiségben is érdemes mellőzni ezt.

Szintén a dugulást segítjük elő azzal, ha rendszeresen hideg, esetleg csak langyos vízzel mosogatunk, a meleg, de főként forró víz ugyanis segít abban, hogy a zsíros szennyeződések még folyékony állapotban hagyják el a csőrendszert. A hideg és langyos víz használata egyébiránt több problémát is felvet! Egyrészt ugyanis ez nem viszi le megfelelő mértékben a koszos edényekről sem a zsírt, illetve a zsíros szennyeződéseket, másrészt pedig már alapból képlékeny állapotban juttatják a lefolyóba a szennyeződéseket, amelyek az első kanyarulatban kihűlnek, megszilárdulnak, apróbb lerakódásokká állnak össze. Ez az apró lerakódás elég ahhoz, hogy egyre több zsírt, vízkövet vagy szappanszármazékot, esetleg véletlenül a lefolyóba került szilárd anyagot kössön meg, így létrejön a dugulás, ami miatt nem folyik le a konyhai mosogató.

A dugulás kapcsán az egyik legfontosabb dolog minden kétséget kizáróan a megelőzés! Erre számtalan módszer létezik, a legkézenfekvőbb, de még inkább talán legáltalánosabb az, ha a boltokban kapható lefolyótisztító szereket használjuk hozzá, de emellett nagy sikerrel alkalmazhatunk otthonunkban megtalálható szereket – például ecetet és szódabikarbónát –, ahhoz, hogy megszabaduljunk, esetleg elejét vegyük a problémának. A tisztítást, avagy a karbantartást ugyanis rendszeresen el kell végeznünk ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, egy rendszeresen gondozott, karban tartott lefolyóban ugyanis nem jöhet létre dugulás.

mosogató dugulás
Na, de mit tehetünk magunk, ha a mosogató nem akarja elnyelni a zavaros vizet, vagy a kád, mosdó, isten ne adja a WC viselkedik ugyanígy. Első, amit segítségül hívhatunk, a gyakran hirdetett duguláselhárító szerek valamelyike. Ezek erős maró és zsíroldószereket tartalmaznak, amelyek vegyileg fellazítják a többnyire zsíros, összetapadt szennydugókat, és így szerencsés esetben egy alapos öblítés után újból működőképes lesz a lefolyó. A szerek általában sűrű állagúak, erősen maró hatásúak. Az ilyen vegyszerek minimum 1/4 óra elteltével hatnak, de a makacsabb elzáródások lebontásához akár 10 óra is szükséges. Utána bő meleg vizes öblítést kell alkalmazni.

Ha a tisztító szeres kezelés nem hozott eredményt, tovább lehet próbálkozni az ódivatú gumipumpával, vagy az ahhoz hasonló más “nyomásgyakorló” eszközzel is. Ezek valamelyikét a lefolyó szájára helyezve hirtelen nyomással megkísérelhetjük a dugó eltávolítását. Sőt, ha a gumiharang pereme alól kiszökik a levegő, erőteljes visszaszívással is megkísérelhetjük a lerakódást fellazítani. Ezt többször is érdemes megismételnünk a siker érdekében. A vegyszeres kezelést akár a pumpa alkalmazásával is kombinálhatjuk.

Az egyszerű gumiharang mellett számos más, nagyobb nyomás létrehozására alkalmas pumpa is létezik, amelyeken a harang feletti hengerben lehet a levegőt nagyobb nyomás alá helyezni. Használhatunk még e célra készített flexibilis tengelyt is, amelynek végén hajtókarral forgatható huzalmaró van. Ezt azonban csak olyan vezetékszakaszoknál alkalmazhatjuk, amelyek könyökhajlatán át tudjuk tolni a spirális köpenyt. “Hatótávolságuk” általában 1,5 m, kezelésük szakértelmet nem igényel. Ha van nagynyomású mosókészülékünk, erős vízsugarát főként a szifonok mögötti, vagy a kád alatti dugulások fellazítására is használhatjuk. A fellazult szenny távozását a lefolyóba öntött forró vízzel gyorsíthatjuk meg. A lefolyótisztító pumpát ilyenkor is érdemes használni, mert ezzel megnövelhetjük a leömlő víz sebességét, és tisztító hatását.

Kádaknál, mosdóknál, vagy túlfolyóval ellátott mosogatómedencéknél a pumpás praktikák előtt ezt a nyílást feltétlenül tömítsük el, különben a kompresszió itt fog távozni. Ahol pedig zsírfogó szifon is van, előbb azt tisztítsuk ki, mert a dugulás leginkább ezekben alakul ki. A szifonnak csak a búráját kell leszerelni, majd az aljára rakódott szennyeződések eltávolítása után feltehetően megszűnik a dugulás. A csak bűzelzáróként szolgáló hattyúnyakas csőelemet tisztításkor célszerű leszerelni. A kádlefolyó mögötti dugulás a túlfolyón át szüntethető megA kádlefolyók kitisztítása sem okoz különösebb nehézséget, ha a padlóösszefolyó előtt alakult ki a dugulás. Ezt pumpálással, vagy lefolyótisztító szerrel viszonylag könnyen és gyorsan megszüntethetjük. A vezetékszakaszt ezt követően forró vízsugaras intenzív átöblítéssel tisztítsuk meg teljesen. A padlóösszefolyót is ajánlatos vegyszerrel kitisztítani. A kitisztított vezetékszakaszok, szifonok átöblítéshez – ha erre mód van – használjuk a kézi zuhany gégecsövét, természetesen a zuhanyfej lecsavarása után.

A helyi dugulásokat célszerű megelőzni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a lefolyó nehezen nyeli el a vizet, akkor ne halogassuk a vegyszeres tisztítást és a forró vizes átöblítést. A továbbiakban pedig gondoljuk meg, hogy mit öntünk a mosogatóba, és a WC-be. Az olaj és a zsiradék pl. – azon kívül, hogy súlyosan környezetszennyező – fokozatosan lerakódik a vezetékek hajlataiba és falára, ami a dugulási góc kialakulását idézheti elő. Hasonló a helyzet a fürdőszobai lefolyóknál, különösen ha a mosógép csatlakozója is vezetékszakaszba van bekötve. Innen is sok szennyeződés jut a lefolyóba, és időszakos tisztítások nélkül dugulásokat okozhat. Ha pedig már komoly “esemény” van, és azt magunk nem tudtuk megoldani, akkor feltétlenül forduljunk duguláselhárító szakemberhez, aki gyorsan és a legcélszerűbben, nagynyomású vízsugaras, vagy egyéb korszerű csőtisztítóval, bontás nélkül megszünteti a dugulást.

A házi praktikák között egyébiránt rengeteg működővel találkozhatunk, ennek megfelelően amennyiben például szappanszármazék a probléma, vagy zsíros, olajos szennyeződés, akkor nincs más dolgunk, mint forralni két liter vizet, hozzáadni két deciliter 20 százalékos ecetet majd ezt az elegyet még forrásában beleönteni a lefolyóba. Amennyiben a problémát vízkő okozhatja, ugyanehhez a keverékhez egy kis szódabikarbónát is keverjünk – vagy szórjunk előre a lefolyóba – és a siker garantált lesz.