padlóösszefolyón

A padlóösszefolyó rendkívül hasznos kis szerkezet, szerepe a csatorna működéséhez kapcsolódik. A padlóösszefolyó akkor válik nélkülözhetetlenné, ha a lakásban csőtörés keletkezik, ha a fürdőkádat túl tele töltjük, esetleg a mosógépből jelentős mennyiségű víz folyik ki.

padlóösszefolyó

Ezekben az esetekben a padlóösszefolyó beszívja a felesleges vizet, ezzel pedig megkíméli a lakás többi részét. Kiváló abban az esetekben is, ha nagytakarítást végzünk, hisz elnyeli a felesleges vizet a padlóról, ezzel megelőzve, hogy az károsodjon. A padlóösszefolyó szerkezetileg nagyon kicsi, így semmiképp nem zavaró és mégis nagyon hatékony.

Mivel PVC, rozsdamentes acél vagy alumínium ötvözet az alapanyaga, ritkán kell gondoskodni az utánpótlásról, hisz sem a rozsda, sem más veszély nem fenyegeti, későn amortizálódik.

A padlóösszefolyó bűzelzáró csatornatönkből, csatlakozó csonk(ok)ból és taposórácsból áll:

Padlóösszefolyó dugulás
Padlóösszefolyó dugulás

Lehet egy- és többágú, rá lehet kötve a mosógép, fürdőkád, mosdó elvezető csöve. Elnyeli és elvezet a padló irányából valamint a csatlakozókon keresztül érkező vizet. Ezeknek a szerkezeteknek az ára igen különböző, a nagyon olcsótól elkezdve egész drága darabokat is találunk, viszont mind ugyanazt a célt szolgálják, a vízelvezetést. Egy idő után pedig mindenképp ki kell majd cserélni, épp ezért nem érdemes a legdrágábbat választani. Hasznos lehet az, ha valamelyik kézmosót rákötjük, mivel ha túlságosan kiszárad, kellemetlen szagokat is terjeszthet a lakásban. Épp ezért sok szerelő nem ajánlja, annak ellenére, hogy hasznos a dugulások megelőzésében is. Azért, hogy megelőzzük a szagokat, azzal is sokat tehetünk, ha folyamatosan tisztán tartjuk. Legalább havonta tisztítsuk ki a padlóösszefolyót és a rácsot is, az utóbbinál ne használjunk savas vagy lúgos kémhatású tisztítószereket. A padlóösszefolyó fontos feladatait más eszköz nem tudja ellátni, ezért mindenképp szerezzük be. Ne hagyjuk magunkat lebeszélni, ha új lakást építünk, nagy segítség lehet úgy csőtörés mint dugulás esetén, vagy annak megelőzésében.