Hogyan tisztítsuk ki könnyen lefolyóinkat?

A konyhai, fürdőszobai dugulások mind olyan problémák, amelyekkel viszonylag gyakran szembesülünk, de ha is nem fordul elő bizonyos időközönként otthonunkban, életünk folyamán legalább egyszer biztosan találkozunk vele, és ilyenkor legtöbbször fogalmunk sincs mit tegyünk.

Megszoktuk, hogy a víz, a szennylé minden akadály nélkül távozik lefolyóinkon, és irtó kellemetlen lehet, ha egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ezek a cseppfolyós anyagok felgyűlnek a kagylóban, fürdőkádban, rosszabb esetben nem folynak le a WC-n.

Hogyan tisztítsuk ki könnyen lefolyóinkat?:

mosogató dugulás
A legtöbb ember ilyen esetekben rögtön elkezd különböző vegyi tisztítószereket belenyomkodni a lefolyókba, mivel fogalmuk sincs róla, hogy ezzel többet ártanak, mint használnak. A mosogatószerek, sűrű anyagú vegyi tisztítok, mint a mosogató-, WC-, kádtisztító szerek nemhogy besegítenek a dugulás elmulasztásába, hanem még inkább súlyosbítják a problémát, hiszen az emberek nagy része általában el sem olvassa ezek használati utasítását, hígítási arányait, hanem azonnali eredményt várva egyből önti is bele a lefolyókba. Tudni kell azonban, hogy a nem megfelelően használt tisztítószerek nagy része nemhogy kiküszöbölné problémánkat, hanem még inkább összetapasztja az amúgy is bőségesen jelen lévő szennyeződéseket lefolyóinkban, aminek következtében szinte lehetetlenné teszi a víz és egyéb cseppfolyós halmazállapotú anyagok zavartalan lefolyását.

Nézzük, melyek lehetnek a dugulásért leginkább felelős tényezők:

  • Konyhai dugulás esetében a leggyakoribb dugulást okozó tényező a zsír és olaj, ami ha néhány ételmaradékkal is találkozik, bizony elég nagy fejtörést okozhat a háziasszonyok számára.
  • Fürdőszobai dugulásnál az itt létrejövő „bajokat” legtöbb esetben saját figyelmetlenségünk okozza, valamint a spórlás. Manapság igen divatossá váltak a víztakarékos WC-k, amelyek csupán annyi vizet használnak a leöblítéshez, amely éppen hogy eltünteti a végtermékeket.
Tudnunk kell azonban, hogy egy normális leöblítéshez, hogy biztosan kiküszöböljük a dugulás veszélyeit, a víztartály körülbelül 7-10 liter vizet kellene a WC-csészébe engedjen. A leggyakoribb ok azonban, amely a WC-K eldugulását okozza, sajnos nem a víztakarékos WC, hanem saját figyelmetlenségünk. Ilyen például, ha véletlenül beleesnek különböző használati tárgyak, mint a WC-illatosító, WC-papír, különböző kozmetikai szerek, női dolgok, ételmaradékok stb. A fürdőszobák további gyakori dugulási pontjai a kádak és kagylók lefolyói. Ezek legtöbbször a hajszálaktól, valamint a különböző olajos alapú kozmetikai szerektől dugulnak el.

De mit tehetünk, ha beállt a dugulás?

wc dugulás
Eldugult WC esetében a legtöbb duguláselhárító vegyszer sajnos hatástalan, mivel a dugulást itt legtöbbször egy nem idevaló tárgy okozza. Próbálkozhatunk ilyenkor pumpával vagy meleg vizes leöntéssel. A legtöbb esetben nem muszáj szakember segítségéért fordulni. Nagyon jó megoldás lehet az is, ha havonta egyszer vízkőoldót teszünk bele, majd miután ez feloldódott, leöblítjük egy nagy adag vízzel. A WC esetében jobb a megelőzés, mint az utolsó pillanatban kapkodni. A konyhai és fürdőszobai lefolyóknál már más a helyzet.

A dugulást ilyenkor legtöbbször ételmaradékok, olajos, zsíros állagú szennyeződések okozzák. Ezekre a problémákra használhatunk nagyon sokféle tisztítószert, hiszen manapság gyakorlatilag bármelyik üzletben hozzáférhetünk ilyen jellegű vegyi eredetű tisztítókhoz, de tudnunk kell, hogy ezek a legtöbb esetben igen mérgezőek lehetnek.

Próbáljunk ki inkább néhány házilag könnyen összedobható lefolyótisztító megoldást, és csak akkor használjunk ilyen erős szereket, ha már tényleg akkora a baj, hogy nem tudunk más megoldáshoz folyamodni. Azok a házi módszerek, amelyekkel hihetetlenül könnyen kidugulnak lefolyóink olyan szereket tartalmaznak, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak. Ilyen például az ecet, a szódabikarbóna, a trisó vagy akár a háztartási sósav, de manapság már nagyon sok környezetbarát terméket is találhatunk az üzletek polcain. Ilyen esetekben válasszuk inkább ezeket.