Mekkora kell legyen a szennyvízcsatorna lejtése?

Mekkora kell legyen a szennyvízcsatorna lejtése? lesz, a viz keménységét lágyítja:

Aki még nem épített csatornarendszert, bele se gondol abba, mennyire fontos, hogy mennyire lejt a szennyvízcsatorna. A hozzá nem értő laikusok szerint 3 és 8% közötti kell legyen a csatorna lejtése. Ez azonban nagyon sok, hisz ha ilyen mértékben lejtene, akkor a víz nagyon gyorsan lefutna, de az esetleges szilárdabb szemét nem tudna távozni a vezetékekből, és ezzel előidéződne a dugulás. Nagyon fontos, hogy csak olyan személy végezze a csatornarendszer kialakítását, aki szakmai tapasztalattal, valamint tudással is rendelkezik. Nagyon sok mindent figyelembe kell venni egy ilyen rendszer kialakításánál. Az olyan apróságok sem kerülhetik el a figyelmet, mint a fák, bokrok gyökérzete. Ezek szokták a legelső problémát jelenti. A fák gyökérzete megnyomja a vezetéket, így az már nem lesz teljesen átjárható, valamint rosszabb esetben akár a csövekbe bele is nőhet az erősebb fák gyökérzete. Bár ezek a szempontok apróságoknak tűnnek, mégis nagyon fontos dolgok a csatorna kialakítása során. Ezen kívül az is fontos, hogy mennyire tömör a talaj, valamint, hogy hol van a talajban a fagyhatár. Annak érdekében, hogy a dugulás kialakulására minél kevesebb esély legyen, tanácsos még odafigyelni arra is, hogy inkább lágy íveket alkalmazzanak, mintsem 90 fokos könyökelemeket. Ezeken a részeken szokott előfordulni leggyakrabban dugulás, amit majd csak nagy munkával lehet megszüntetni.

Szennyvízcsatorna:Szakemberek véleménye:

A tapasztalt szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a csatorna lejtése nem szabad több legyen, mint 3-5 ezrelék. Az egyszázalékos lejtést csak különleges, kivételes helyzetben szabad elérnie a csatornának. Annak érdekében, hogy minél jobban tudjon működni a kialakított csatornarendszer, ajánlatos ezeket az értékeket betartani, hisz senki nem szeretne rendszeres dugulással küszködni. Visszahívás kérésA túl nagy lejtésű csatornarendszerből a víz illetve a folyadék nagyon gyorsan lefut, de az egyéb szennyeződés ottmarad a csövekben. A víz nélküli vagy időnként nedvesedő szemét sokkal hamarabb okoz dugulást. Ezt a fajta dugulást a legnehezebb megszüntetni, hisz az esetek nagy részében ki kell bontani a csövet, és ki kell cserélni az eldugult részt. A földbe helyezett csövekben pedig nem a legkönnyebb megszüntetni a dugulást. Természetesen az sem jó, ha teljesen vízszintesen fut a vezeték, hisz akkor nem csak a szilárd szennyeződés marad a csőben, de akár még a víz is. Az ilyen fajta megoldásokat a lehető leghamarabb meg kell szüntetni, és újraépíteni a vezetéket, hisz szinte előírásszerű, hogy ezek a vezetékek eldugulnak.

A külső csatornákban nagyon sok minden okozhat dugulást:

levelekNem csak a csövekbe kerülő háztartási szennyeződések, hanem a levelek vagy gallyak is okozhatnak problémát. Erre jó odafigyelni, amikor a kertből szedjük össze a lehullott faleveleket, vagy amikor gereblyézzük az udvart. Ilyenkor nagyon könnyen belekerül a csatornába a hulladék, ami majd dugulást okoz. De nagyobb esőzésekkor is belemoshatja a homokot, földet a víz. Azért, hogy ezektől ne kelljen nekünk szenvednünk, érdemes olyan átereszeket vagy zsilipeket is beépíteni a csatornarendszerbe, amelyek ezeket a szennyeződéseket felfogják. Ha már eldugult a csatorna, minél hamarabb érdemes szakember segítségét kérni, hisz sok esetben akár pár óra alatt is bekerülhet a szennyvíz a lakásba, ami sokkal kellemetlenebb és költségesebb is, mint ha egy külső dugulás megszüntetését kellene kifizetnünk. Egy jó szakember gyorsan a helyszínre érkezik, és nagyon rövid idő alatt megszabadíthat a problémától, ezáltal megelőzve, hogy nagyobb károkat okozhasson a dugulás.