Mekkora kell legyen a szennyvízcsatorna lejtése?

Aki még nem épített csatornarendszert, bele se gondol abba, mennyire fontos, hogy mennyire lejt a szennyvízcsatorna. A hozzá nem értő laikusok szerint 3 és 8% közötti kell legyen a csatorna lejtése. Ez azonban nagyon sok, hisz ha ilyen mértékben lejtene, akkor a víz nagyon gyorsan lefutna, de az esetleges szilárdabb szemét nem tudna távozni a vezetékekből, és ezzel előidéződne a dugulás. Nagyon fontos, hogy csak olyan személy végezze a csatornarendszer kialakítását, aki szakmai tapasztalattal, valamint tudással is rendelkezik. Nagyon sok mindent figyelembe kell venni egy ilyen rendszer kialakításánál. Az olyan apróságok sem kerülhetik el a figyelmet, mint a fák, bokrok gyökérzete. Ezek szokták a legelső problémát jelenti. A fák gyökérzete megnyomja a vezetéket, így az már nem lesz teljesen átjárható, valamint rosszabb esetben akár a csövekbe bele is nőhet az erősebb fák gyökérzete. Bár ezek a szempontok apróságoknak tűnnek, mégis nagyon fontos dolgok a csatorna kialakítása során. Ezen kívül az is fontos, hogy mennyire tömör a talaj, valamint, hogy hol van a talajban a fagyhatár. Annak érdekében, hogy a dugulás kialakulására minél kevesebb esély legyen, tanácsos még odafigyelni arra is, hogy inkább lágy íveket alkalmazzanak, mintsem 90 fokos könyökelemeket. Ezeken a részeken szokott előfordulni leggyakrabban dugulás, amit majd csak nagy munkával lehet megszüntetni.

Szennyvízcsatorna, szakemberek véleménye:

A tapasztalt szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a csatorna lejtése nem szabad több legyen, mint 3-5 ezrelék. Az egyszázalékos lejtést csak különleges, kivételes helyzetben szabad elérnie a csatornának. Annak érdekében, hogy minél jobban tudjon működni a kialakított csatornarendszer, ajánlatos ezeket az értékeket betartani, hisz senki nem szeretne rendszeres dugulással küszködni. Visszahívás kérésA túl nagy lejtésű csatornarendszerből a víz illetve a folyadék nagyon gyorsan lefut, de az egyéb szennyeződés ottmarad a csövekben. A víz nélküli vagy időnként nedvesedő szemét sokkal hamarabb okoz dugulást. Ezt a fajta dugulást a legnehezebb megszüntetni, hisz az esetek nagy részében ki kell bontani a csövet, és ki kell cserélni az eldugult részt. A földbe helyezett csövekben pedig nem a legkönnyebb megszüntetni a dugulást. Természetesen az sem jó, ha teljesen vízszintesen fut a vezeték, hisz akkor nem csak a szilárd szennyeződés marad a csőben, de akár még a víz is. Az ilyen fajta megoldásokat a lehető leghamarabb meg kell szüntetni, és újraépíteni a vezetéket, hisz szinte előírásszerű, hogy ezek a vezetékek eldugulnak.

A külső csatornákban nagyon sok minden okozhat dugulást:

Nem csak a csövekbe kerülő háztartási szennyeződések, hanem a levelek vagy gallyak is okozhatnak problémát. Erre jó odafigyelni, amikor a kertből szedjük össze a lehullott faleveleket, vagy amikor gereblyézzük az udvart. Ilyenkor nagyon könnyen belekerül a csatornába a hulladék, ami majd dugulást okoz. De nagyobb esőzésekkor is belemoshatja a homokot, földet a víz. Azért, hogy ezektől ne kelljen nekünk szenvednünk, érdemes olyan átereszeket vagy zsilipeket is beépíteni a csatornarendszerbe, amelyek ezeket a szennyeződéseket felfogják. Ha már eldugult a csatorna, minél hamarabb érdemes szakember segítségét kérni, hisz sok esetben akár pár óra alatt is bekerülhet a szennyvíz a lakásba, ami sokkal kellemetlenebb és költségesebb is, mint ha egy külső dugulás megszüntetését kellene kifizetnünk. Egy jó szakember gyorsan a helyszínre érkezik, és nagyon rövid idő alatt megszabadíthat a problémától, ezáltal megelőzve, hogy nagyobb károkat okozhasson a dugulás.

Bárkivel előfordulhat, hogy a szennyvízcsatornájában dugulás keletkezik, ennek számos oka lehet. A szennyvízelvezető csövek lejtése, a WC nem rendeltetésszerű használata és minden más egyéb lefolyó, amely a lakásban található, az abba beledobált, oda nem illő tárgyak, valamint a víz keménysége.

A csatorna lejtése

A szennyvízcsatorna kiépítésénél fontos a lejtés mértéke, a szennyvízcsatorna kezdőpontja és végpontja között a különbség ne legyen túl nagy. Hogy miért? A túl nagy lejtés következtében a víz átrohan a rendszeren, így nem viszi magával a csatornában lévő kommunális hulladékot. Míg, megfelelő beállítás esetén a szennyvízcsatornában áramló víz magával viszi a kommunális hulladékot, így nem kell a dugulástól tartanunk. Természetesen figyeljünk arra is, hogy ne legyen túl kicsi a lejtés.

Mekkora legyen a szennyvízcsatorna lejtése?

csatornarendszer


A Magyar Nemzeti Szabványok jegyzéke tartalmazza, ennek megfelelően a szennyvízcsatorna lejtésének 0,003 - 0,005 % között kell lennie. Az ennél kisebb mérték nem megengedett, mivel ebben az esetben a szennyvíz a csatornában reked.

Figyelni kell még…

Amennyiben most akarunk hozzákezdeni a szennyvízcsatorna kialakításához, figyeljünk arra, hogy a talajt megfelelően tömörítsük, tartsuk be a fagyhatárt, és ne alkalmazzunk 90°-os könyököket, inkább lágy íveket alkalmazzunk. Ne feledkezzünk meg a tisztító idomokról és a fordító aknák beépítéséről sem és ne ültessünk fát a szennyvízvezeték nyomvonalára.

Szennyvízcsatorna dugulásának okai még:
vízvezeték alaprajz
Évtizedek során a csőkötések, az egész cső, toldások repedezetté válnak. A fák gyökérzetének kiváló vízforrás a szennyvízcsatornából szivárgó víz és ehhez hozzá is akar férni, ezért körbenövi, de előfordul az is, hogy összeroppantja a csövet. Itt a tisztításnál a spirálozás láncos fejjel, gyökérvágó fejjel oldható meg, végső esetben nagynyomású mosatással. A WC megfelelő, rendeltetésszerű használata is elzáródást okozhat. Öblítsünk bő vízzel, ha sok WC papír használata szükséges, húzzuk le többször, ne dobáljuk bele a pelenkát, nedves törlőkendőt, tampont, egészségügyi betét és még sorolhatnánk. Ezek mind feltorolódnak a szennyvízcsatornában. Vigyázzunk a WC illatosítókra is, mert könnyen beleshet a WC-be és dugulást okozhat. Vigyáznunk kell a mosogató használatával is, ne engedjük le az ételmaradékokat, valamint a zsíros víz leengedése után öblítsük le a mosogatót forró vízzel, hogy oldja a zsírt és ne tapadjon meg a szennyvízcsatorna falán. A túl kemény víz olyan műszaki problémát is okozhat, mint a mosógép és kávéfőző meghibásodása. Ez hosszabb idő elteltével okozhatja a vezetékrendszerben a vízkövesedést, mely egy idő után a szilárd hulladékot felfogja és ennek következtében dugulás keletkezik a szennyvízcsatornában. Kültéri dugulások esetén figyeljünk arra, hogy ne kerüljön a szennyvízcsatornába rongy, palack, nagyobb mennyiségű zöld hulladék, továbbá por, sóder, föld, sár.

Csatorna duguláselhárítása
A duguláselhárítását ebben az esetben már szakemberre kell bízni, ilyenkor szükséges nagyteljesítményű duguláselhárító gépekkel dolgozni, ezzel a jövőbeli dugulás bekövetkeztét megakadályozhatjuk. A szennyvízcsatornában lévő dugulás okait csatornakamerázással lehet felderíteni. Nagyobb dugulás esetén a Womás, nagynyomású mosatás lehet a megoldás, ez egy költségesebb megoldás, de hatékonyabb is.

Kemény víz megszüntetése
Mivel a víz keménysége vízkövesedést okozhat a szennyvízcsatornában és műszaki eszközeinken is, érdemes megpróbálni lágyítani vizet. A kémiai vízlágyítás során eltávolítják az ásványi sókat, amelyek a víz keménységét adják és ennek helyére nátriumsó kerül, ez az ioncserés megoldás. Ennek kivitelezéséhez háztartási vízlágyító eszközt szerezhetünk be.