Lefolyótisztító granulátum használata lépésről-lépésre

A lefolyótisztító granulátum egy szemcsés, szilárd halmazállapotú, porszerű vegyi anyag, amit elsődlegesen azért fejlesztettek ki, hogy hatásosan felvehessük a segítségével a harcot az eldugult lefolyókkal szemben, legyen az akár konyhai, akár fürdőszobai változat. Az ilyen vegyszereket elsődlegesen vagy nagyon makacs dugulásokhoz ajánlják, vagy a fürdőkádak, kézmosók és zuhanytálcák nehezen hozzáférhető csővezetékeinek dugulása ellen. Ha az összetételüket vesszük figyelembe, nagyon sokféle lefolyótisztító granulátum kapható kereskedelmi forgalomban, így rengeteg különféle összetételű, kiszerelésű és hatóanyagú változat közül szemezgethetünk.

A lefolyó duguláselhárító granulátum használata lépésenként:

lefolyó
A folyékony állagú lefolyótisztítókkal szemben a granulátumok már lényegesen kisebb mennyiségben is sokkal hatásosabbak, összességében tehát nem csak jobb, hanem takarékosabb megoldás is, ha ezt választjuk. Működésüket tekintve, a granulátumok mindaddig nem lépnek reakcióba semmivel sem, amíg nem éri őket víz vagy másfajta nedvesség.

Ilyenkor megkezdődik a kémiai reakció, aminek hatására rengeteg hő és gáz is keletkezhet. Ha ez a folyamat végbemegy, az közben képes meglazítani, bizonyos esetekben megmarni és megsemmisíteni a dugulást. Mivel ilyenkor gázok keletkeznek, érdemes védőfelszerelést használni, illetve kinyitni minden ablakot, ezen felül pedig kerülni, hogy közvetlenül belélegezzük a gyakran szagtalan és színtelen gázokat. Téves prognózis, hogy amennyiben a csomagoláson feltüntetett mennyiségnél több granulátumot öntünk a lefolyóba, akkor jobb hatást várhatunk, lévén a dugulás méretei és felülete miatt nem tudja egyszerre több vegyi anyag érni a problémás helyszínt. Szintén fontos alapszabály még, hogy soha ne töltsünk a lefolyóba egyszerre többféle granulátumot, az ugyanis nem várt reakciókhoz vezethet.

A lefolyótisztító granulátumok alkalmazása egyébiránt rendkívül egyszerű. Az első és legfontosabb lépés ezzel kapcsolatban, hogy mindig a megfelelőt válasszuk ki a probléma elhárításához. Mivel rengeteg különféle granulátum létezik, érdemes alaposan megválasztani attól függően, hogy éppen konyhai, vagy fürdőszobai dugulást kívánunk elhárítani vele. A választásnál ne mindig az ár döntsön, hiszen vannak nagyon jó szerek Tárnok, és nagyon rosszak drágán, szóval inkább az összetételt érdemes jobban áttanulmányozni. Ha megvan a tökéletes szer, gondoskodjunk az előkészületekről! Mivel erős mérgekről, maró hatú dolgokról van szó, feltétlenül használjunk gumikesztyűt, kötényt és védőszemüveget is a használat során.

A lefolyó tisztító granulátum a legjobbak egyike:

Ha ezeket felvettük, nyissuk ki óvatosan a granulátum csomagolását, ügyelve arra, hogy ne szórjuk ki és ne kerüljön csupasz bőrfelületre a por. Igyekezzük minél távolabb tartani arcunktól, főként szemeinktől, orrunktól és szánktól, mert a nyálkahártyával érintkezve azonnali maró hatású reakció léphet fel. Ezt követően egy kis adagolóval – a legjobb az eldobható műanyag kanál – öntsünk megfelelő mennyiségű granulátumot a problémás lefolyóba. Amennyiben ez megtörtént, zárjuk vissza gondosan a csomagolást, és öntsünk vizet a lefolyóba.

Ha makacs a dugulás, akkor ügyeljünk arra, hogy forró víz legyen az. Érdemes még a víz beöntése előtt kinyitni az ablakot és az ajtót is a fürdőben, a víz hatására ugyanis kémiai reakció következik be, amelynek során különféle gázok szabadulhatnak fel a levegőbe. Ha vártunk 20-30 percet, öblítsük át alaposan a lefolyót, amelyben ekkorra vélhetően már nyoma sem lesz a dugulásnak.