Lefolyó tisztítása házilag

Nincs is nagyobb méreg, mint mikor mosogatás közben észrevesszük, hogy eldugult a lefolyó. Ilyenkor a legkönnyebb megoldás elővenni a boltban kapható szereket – ha van ilyen kéznél –, majd elhárítani a dugulást. Da vannak más, házilag is alkalmazható lehetőségek. Ezek sokkal inkább kimélik a környezetet és nem utolsó sorban a pénztárcánkat is. Az egyik ilyen lehetőség a borax. Bioboltokban lehet megvásárolni, viszonylag olcsón. Forrósítsunk vizet, majd egy pohárral és tölcsérrel a lefolyóba öntsünk boraxot, végül egy pohár forró vizet. A szer 20 perc alatt hat. Ha a dugulás makacsabb, akkor érdemes megismételni még egyszer a folyamatot.

A szódabikarbóna a másik olyan szer, ami gyors megoldást nyújthat.:

szódabikarbóna
borax lefolyótisztító
A fél pohár lefolyóba öntött szódabikarbóna után öntsünk egy pohár ecetet. Látni fogjuk, ahogy habzik, így végig követhetjük a folyamatot. Ha a habzás csillapodott, akkor először forró, majd hideg vizet engedjünk a lefolyóba. Amennyiben a két módszer közül egyik sem volt elég hatásos, akkor a pohár só és pohár szódabikarbóna, valamint fél pohár ecet keverékét öntsük a lefolyóba. Hagyjuk a keveréket tíz percig hatni, majd két liter forró vízet öntsünk a lefolyóba. A három módszer közül egy biztos a segítségünkre lesz. Érdemes kipróbálni, hogy nekünk melyik válik be a legjobban, hogy esetleges probléma esetén ne kelljen kisérletezni, csak elővenni a megfelelő anyagokat, és alkalmazni. Ha a duguláson kívűl még a kellemetlen szagokkal is meg kell küzdenünk, akkor az eceten kívűl a kóla is hatásos szer lehet. Arra azonban figyeljünk oda, hogy bármelyik módszert is választjuk, utánna alaposan öblítsük ki úgy a lefolyót mind a kagylót. Az ecet és a só egyben jó rozsdaoldó is, valamint fertőtlenítőnek sem utolsó.

Megoldás a dugulásokra:

Ha a duguláselhárítás és fertőtlenítés után rövid idő elteltével ismét visszatér vízvezetékeinkbe a dugulás, illetve többször ismétlődik meg különböző időközönként, érdemes elgondolkodni azon, hogy talán a nem megfelelő kivitelezésnek a következményeként állunk szemben a visszatérő dugulási problémákkal. Ebben az esetben több mint valószínű, hogy vízvezetékcserére lesz szükségünk.

Mielőtt azonban kicserélnénk az egész lefolyórendszert, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem-e a csaptelep szűrője dugult el vagy vízkövesedett meg, mert ha erről van szó, akkor csak ezt kell kicserélnünk. Ha nem a szűrővel van a baj, akkor ellenőrizzük a sarokcsapot is, mert előfordulhat, hogy ennek a szűrője dugult el. Ha ez a helyzet, akár szerelő nélkül is könnyedén orvosolhatjuk a bajt egy csavarhúzó és egy fogó segítségével.