Lefolyó szifon szerelés és tisztítása dugulás ellen

Az otthonokban előforduló, lefolyórendszerekben keletkező dugulások legfőbb okozója általában az ott lerakódott zsír- vagy szappanszármazék, amelyektől könnyedén megvédhetjük lefolyóinkat egy kevéske odafigyeléssel. Példának okáért soha ne spóroljunk a meleg vízzel, hiszen amennyiben a zsíros szennyeződéseket hideg vízzel engedjük a lefolyóba, akkor azok biztosan megdermednek, és rátapadnak a lefolyórendszer belső felületére. Amennyiben azonban ugyanezt forró vízzel tesszük meg, akkor a zsír oldott állapotba kerül, folyékonnyá válik, és könnyedén el tud folyni. Természetesen a zsír, valamint a szappanmaradékok mellett számtalan egyéb probléma is okozhat dugulást, ezáltal a leggyakrabban a vízkő, a hajszálak, rendszerbe bekerült idegen anyagok idézhetnek elő komolyabb problémát.

A lefolyó szifonok szerelése nem bonyolult:

A lefolyó szifonok szerelése
A lefolyó szifonok szerelése

Ilyenkor a legtöbben azonnal szakember segítségét kérik, pedig mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy elhárítsuk a bajt, akár teljesen természetes módszerekkel, valamint egy kis leleményességgel is. Persze a legcélszerűbb, ha a megelőzésre törekszünk a rendszeres karbantartással, de öregebb rendszereknél a vízkövesedést így sem nagyon lehet kivédeni, tehát a baj előbb vagy utóbb, de szinte biztosan beüt majd.

A dugulást a legtöbb esetben nem a vízvezetékrendszer mélyén kell keresnünk – bár ez is előfordul –, sokkal inkább a felsőbb szakaszokon, hiszen az esetek jelentős hányadában általában a szifon tömődik el, és akadályozza a lefolyót a működésben. A szifon több szerepet is betölt, elsődlegesen bűzelzáró feladatai vannak, de felfogja a leeresztett nagyobb szennyeződéseket is, amelyek így nem kerülnek mélyebbre a csőrendszerben. Szerelése nagyon egyszerű, azonban kellő körültekintést igényel, így már a szétszerelés előtt, de főként közben jegyezzük meg, de akár jegyezzük fel vagy fényképezzük is le telefonunkkal, hogy melyik alkatrész hová való.

Szerencsére egy szifon nem áll túl sok elemből, így nem okoz majd túl sok problémát a szerelése, kivéve ha a szifon már évtizedek óta be van építve, ilyenkor ugyanis érdemes gondoskodni a cserealkatrészekről is, mert a tömítések biztosan elkoptak, csereéretté váltak.

A lefolyó szifont szereld össze jól:

lefolyó szifon
Lefolyó szifon

A dugulások nagy része azért következik be, mert a szifon valamivel eltömődött, tehát az egész szerkezetet le kell szednünk a helyéről, amihez előbb tegyünk egy vödröt vagy egy lavórt a mosdó alá, mert biztosan találunk benne vizet – más egyéb gusztustalanságok mellett. Első lépésként ki kell csavarnunk az anyacsavart, vagy ami a lefolyóhoz rögzíti a szifont, és amennyiben ez megtörtént, a szerkezet könnyedén eltávolíthatóvá válik, egyszerűen széthúzható. Vannak szifonok, amelyeknél a falba vagy a mosdóhoz csatlakozó csövet nem is kell elmozdítani, mert ennek hiányában is engedik a szifon eltávolítását. Ha a szerkezetet már el tudjuk mozdítani, készüljünk fel a kellemetlen látványra és szagokra, amennyiben ugyanis ott van a dugulás oka, akkor rengeteg koszt és szennyeződést kell kimosnunk belőle. Használjunk ehhez tiszta vizet, ha makacsabb szennyeződés van, nyugodtan nyúljunk bele csavarhúzóval, a szifonban ugyanis nagy kárt nem tehetünk.

Alaposan tisztítsuk meg, és ha esetleg vízkövet találunk benne, 20-30 percre töltsük fel ecettel, esetleg egy kis szódabikarbónás-ecetes oldattal, és garantáltan minden szennyeződést eltávolíthatunk vele ilyen formában. Ha valóban itt volt a probléma, akkor a dugulást ezzel el is hárítottuk, nem maradt más dolgunk, mint a szifont visszatenni a helyére, alaposan összenyomni a csöveket, ellenőrizni a tömítéseket és meghúzni a csavart vagy csavarokat.


Józsi bácsi tanácsai: szifon szétszedés házilag:

Józsi Bácsi veterán vízvezeték szerelő
Józsi Bácsi veterán vízvezeték szerelő

Bármennyire is tisztán tartja a lakását, mégis előfordulhat, hogy időnkét dugulással kell szembenéznie. Ilyenkor próbálkozhat a házi praktikákkal, de a boltokban kapható vegyszereket is bevetheti annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabaduljon a kellemetlenségtől. Amennyiben egyik megoldás sem hat igazán, a legtöbb esetben nem marad más, mint kihívni egy szakembert, aki gyorsan és hatékonyan megszabadítja a dugulástól. Természetesen a munka elvégzéséért fizetség jár. Sok esetben bizony nem kevés összeget kérnek el egy dugulás megszüntetésért. Azonban ha meg szeretné spórolni ezt az összeget, és érez magában annyi jártasságot, akkor az alábbi tippekkel segítünk abban, hogy egyedül szedje szét, majd takarítsa ki a szifont.

Szifon szétszedésének lépései:

A szifon szétszedés első és legfontosabb lépése, hogy a szifon alá helyezzen egy vödröt. Ezt a lepést semmiképp ne hagyja ki, hogyha nem szeretné, hogy a fürdő vagy konyha vízben ússzon. Annak érdekében, hogy minden kicsi alkatrész a helyére kerüljön vissza, érdemes akár telefonnal is egy fotót készíteni a még ép szifonról, így a visszaszerelés alatt sokkal könnyebben fognak menni a dolgok. Miután megvan a fotó, és a vödör is elő van készítve, jöhet az igazi munka. Tanácsos még néhány rongydarabot is maga mellé készítenie, azért, hogy a kezét meg tudja törölni. Óvatosan tekerje le a szifont, hisz valószínű, hogy a szifonból ki fog folyni a szennyvíz.

Mikor az összes víz a vödörben van, akkor az ujjával óvatosan nyúljon be a csőbe, és szedje ki az ott megakadt szilárd szennyeződéseket. Jó felkészülni arra, hogy sem látványra, sem állagra nem lesz szép, ugyanakkor az illata sem lesz kellemes annak, amit onnan fog kiszedni. Ha érzékenyebb a gyomra, akkor legyen nagyon óvatos. Mosogatókagyló esetében valószínűleg ételmaradék lesz, míg fürdőszobai kagylónál nagy az esély arra, hogy a hajszálak lesznek túlnyomó többségben. Ha sikerült minden szennyeződést kiszedni a szifonból, jó alaposan ki is kell mosni, és ki is lehet fertőtleníteni a szifont. Ezáltal nemcsak tiszta, de higiénikus is lesz.

Ezután már csak annyi dolga van, hogy nagyon figyelmesen összeszerelje a szifont. Fontos, hogy alaposan figyeljen oda a tömítésekre, hogy jó helyre kerüljenek, hogy majd biztosan ellássák a dolgukat. Lényeges, hogy miután összeszerelte a szifont, hasonlítsa össze a fotóval, amit a szétszedés előtt készített. Ha mindent rendben talál, semmi más dolga nincs, mint hogy élvezze a jól elvégzett munka gyümölcsét.

Szifon tisztítás:

A szifon kitakarításakor érdemes gumikesztyűt viselni, valamint tisztítószereket használni. Amennyiben sikerül összeszerelni vagy kitakarítani a szifont, kijelentheti, hogy jó pár ezrest megspórolt. Nem beszélve arról a kellemes érzésről, hogy sikerült egyedül megoldania a problémát.

Ha nem érez magában elég késztetést arra, hogy kitakarítsa a szifont, akkor ne is fogjon neki, hisz nagyon sokszor történik olyan, hogy a szakembereket már a szétszedett szifonhoz hívják ki. Ilyen esetben bizony előfordul, hogy sokat ront a helyzeten a házi barkácsoló. Tény, hogy a házi szifontisztítás olcsóbb, mint ha szakembert hívna, de érdemes az elején megfontolni, hogy biztosan el tudja-e végezni a szét- és összeszerelést.

Bár nem igényel nagy szakmai tudást vagy tapasztalatot egy szifon szétszerelése, mégsem lehet mindenkinek ajánlani. Például akinek nagyon érzékeny a gyomra, az ne is fogjon neki, hisz sok esetben az ételmaradékok már romlani, oszlani kezdenek az eldugult szifonba. Ez pedig nagyon kellemetlen hatást