Lefolyó szifon szerelés és tisztítása dugulás ellen

Az otthonokban előforduló, lefolyórendszerekben keletkező dugulások legfőbb okozója általában az ott lerakódott zsír- vagy szappanszármazék, amelyektől könnyedén megvédhetjük lefolyóinkat egy kevéske odafigyeléssel. Példának okáért soha ne spóroljunk a meleg vízzel, hiszen amennyiben a zsíros szennyeződéseket hideg vízzel engedjük a lefolyóba, akkor azok biztosan megdermednek, és rátapadnak a lefolyórendszer belső felületére. Amennyiben azonban ugyanezt forró vízzel tesszük meg, akkor a zsír oldott állapotba kerül, folyékonnyá válik, és könnyedén el tud folyni. Természetesen a zsír, valamint a szappanmaradékok mellett számtalan egyéb probléma is okozhat dugulást, ezáltal a leggyakrabban a vízkő, a hajszálak, rendszerbe bekerült idegen anyagok idézhetnek elő komolyabb problémát.

A lefolyó szifonok szerelése nem bonyolult:

Lefolyó szifon szerelés és tisztítása dugulás ellen
Ilyenkor a legtöbben azonnal szakember segítségét kérik, pedig mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy elhárítsuk a bajt, akár teljesen természetes módszerekkel, valamint egy kis leleményességgel is. Persze a legcélszerűbb, ha a megelőzésre törekszünk a rendszeres karbantartással, de öregebb rendszereknél a vízkövesedést így sem nagyon lehet kivédeni, tehát a baj előbb vagy utóbb, de szinte biztosan beüt majd.

A dugulást a legtöbb esetben nem a vízvezetékrendszer mélyén kell keresnünk – bár ez is előfordul –, sokkal inkább a felsőbb szakaszokon, hiszen az esetek jelentős hányadában általában a szifon tömődik el, és akadályozza a lefolyót a működésben. A szifon több szerepet is betölt, elsődlegesen bűzelzáró feladatai vannak, de felfogja a leeresztett nagyobb szennyeződéseket is, amelyek így nem kerülnek mélyebbre a csőrendszerben. Szerelése nagyon egyszerű, azonban kellő körültekintést igényel, így már a szétszerelés előtt, de főként közben jegyezzük meg, de akár jegyezzük fel vagy fényképezzük is le telefonunkkal, hogy melyik alkatrész hová való.

Szerencsére egy szifon nem áll túl sok elemből, így nem okoz majd túl sok problémát a szerelése, kivéve ha a szifon már évtizedek óta be van építve, ilyenkor ugyanis érdemes gondoskodni a cserealkatrészekről is, mert a tömítések biztosan elkoptak, csereéretté váltak.

A lefolyó szifont szereld össze jól:

Lefolyó szifon szerelés és tisztítása dugulás ellen
A dugulások nagy része azért következik be, mert a szifon valamivel eltömődött, tehát az egész szerkezetet le kell szednünk a helyéről, amihez előbb tegyünk egy vödröt vagy egy lavórt a mosdó alá, mert biztosan találunk benne vizet – más egyéb gusztustalanságok mellett. Első lépésként ki kell csavarnunk az anyacsavart, vagy ami a lefolyóhoz rögzíti a szifont, és amennyiben ez megtörtént, a szerkezet könnyedén eltávolíthatóvá válik, egyszerűen széthúzható. Vannak szifonok, amelyeknél a falba vagy a mosdóhoz csatlakozó csövet nem is kell elmozdítani, mert ennek hiányában is engedik a szifon eltávolítását. Ha a szerkezetet már el tudjuk mozdítani, készüljünk fel a kellemetlen látványra és szagokra, amennyiben ugyanis ott van a dugulás oka, akkor rengeteg koszt és szennyeződést kell kimosnunk belőle. Használjunk ehhez tiszta vizet, ha makacsabb szennyeződés van, nyugodtan nyúljunk bele csavarhúzóval, a szifonban ugyanis nagy kárt nem tehetünk.

Alaposan tisztítsuk meg, és ha esetleg vízkövet találunk benne, 20-30 percre töltsük fel ecettel, esetleg egy kis szódabikarbónás-ecetes oldattal, és garantáltan minden szennyeződést eltávolíthatunk vele ilyen formában. Ha valóban itt volt a probléma, akkor a dugulást ezzel el is hárítottuk, nem maradt más dolgunk, mint a szifont visszatenni a helyére, alaposan összenyomni a csöveket, ellenőrizni a tömítéseket és meghúzni a csavart vagy csavarokat.