Kültéri és beltéri dugulások kialakulásának okai

A kültéri dugulás még a jobbik eset, mert ilyenkor általában nem kell megbirkóznunk a kellemetlen szagokkal. Ezt a jelenséget általában a természetben jelenlévő biológiai anyagok okozzák, illetve a szélsőséges időjárás. Csatornáinkba, kerti lefolyóinkba, aknáinkba nem csak tiszta víz folyik bele, hanem néha bizony faágak, föld, sár, levelek is, a kellemetlen gyökérbenövésekről nem is beszélve. Nagyon fontos ezért, hogy kinti vízelvezetőinket szereljük fel rácsokkal, fedelekkel, hogy megóvjuk azokat a dugulástól és a kinti szélsőséges időjárástól. A kinti dugulások talán egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb fajtája az emésztőgödrök, szennyvíztárolók szinten felüli megtelése és az ebből következő dugulás.

Ilyen gödrök, szennyvíztartályok azoknál az ingatlanoknál vannak, amelyek nincsenek ellátva közmű csatorna bekötéssel. Ezeket a helyeket nagyon gyakran ellenőrizni kell, mivel ha túlságosan megtelik, dugulást okoz, és ezt már csak szakember tudja megoldani. A szennyvíztárolók gyakran olyannyira eldugulhatnak, hogy már a hagyományos spirálos technikával való duguláselhárítás sem jár sikerrel, pedig ezt egy igen hatásos módszerként tartják számon. Az ilyen súlyos dugulás esetében általában magasnyomású mosást szoktak alkalmazni, amin azt kell érteni, hogy nagynyomású szivattyúval átmossák az egész rendszert, 120-160 bar nyomással, és így megszűnik a dugulás (womázás).

Nagyon kell vigyázni, hogy emésztőgödreink sose teljenek fel egészen. Amikor a különböző biológiai és vegyi anyagok elérik benne a maximális szintet azonnal hívjunk szakembert.

Beltéri dugulás okai:

A dugulások másik kategóriája a beltéri dugulás. Eldugulhatnak mosogatóink, kézmosóink, WC-csészéink, padlóösszefolyóink. Ezek szerencsére még az „enyhébb“ dugulás kategóriájába tartoznak, amit szakemberek nélkül is könnyedén kiküszöbölhetünk, ha például forró vizet, szódát és ecetet öntünk a lefolyókba. A beltéri dugulások talán egyik legsúlyosabb változata a WC eldugulása. Tudnunk kell, hogy a WC szinte soha nem dugul el magától, széles vízlevezető csatornájának és a nagynyomású víznek köszönhetően, ami minden használat után belezúdul. A WC eldugulását nagyon sokszor az oda nem való, idegen tárgyak véletlen beleesése okozza, mint a tisztálkodó szerek, kozmetikumok, pelenkák,

WC-papír, WC-illatosító stb. Ilyen esetben forró vizes leöntéssel vagy WC-pumpával könnyen orvosolhatjuk a kialakult bajt. A másik beltéri dugulási góc a konyhában van, ez nem más, mint a mosogatókagyló. Itt a dugulást legtöbb esetben az indokolatlanul sok mosogatószer használata okozza, amihez ha még az is hozzájárul, hogy spórolunk a meleg vízzel, pillanatok alatt kialakulhat a baj. A mosogatókagyló is könnyedén tisztítható meleg ecetes vizes leöblítéssel, amihez hozzáadhatunk egy kis szódabikarbónát is, majd jöhet a pumpa.

Ha ezzel a megoldással nem sikerül kidugni, akkor vásárolhatunk erre a problémára gyártott vegyszereket is, amivel azonban nagyon vigyázzunk, mert annyira erősek, hogy műanyag vízvezetékeinket ki is rághatják. Használatuk előtt alaposan olvassuk el a csomagolásukon feltüntetett használati feltételeket, és a megfelelő arányban hígítsuk, ha szükséges. A fenti javaslatok a fürdőkádak és fürdőszobai kézmosók esetében is alkalmazhatóak.

Mikor hívjon duguláselhárítót?

Ha kültéri, vagy ha beltéri dugulásról van szó, mindkét esetben előfordulhatnak olyan súlyos problémák, amelyekkel Önök már nem tudnak megküzdeni, és ilyenkor jövünk mi. Cégünk az ilyen bajok elhárítását hivatott megoldani. Duguláselhárítás, fertőtlenítés, szagtalanítás, csatorna és szennyvíztisztítás mind beletartozik szolgáltatási körünkbe. Hatékony eszközeinkkel, természetbarát módszereinkkel gyors, hatékony és hosszú távú megoldást nyújtunk problémáira. Mind kültéri, mind beltéri dugulási problémák felmerülése esetén bátran hívhat minket.

Gyökerekkel benőtt csatorna

Eternit csöves rendszereknél gyakori probléma a főcső elgyökeresedése, de ez akkor is előfordul ha új rendszer van csak éppen nem megfelelően van illesztve. Ilyen esetekben szoktuk használni a gépi spirálhoz való gyökértelenítő fejet ugyanakkor ez csak a vékony gyökerekkel tud megküzdeni. WOMAhoz is van ilyen fej ez valamellyest nagyobb esély a gyökerek ellen de a legbiztosabb megoldás az adott csőszakasz cseréje.

Történhet spirálos csatorna tisztító géppel és magas nyomású csatornatisztító géppel is (Pl WOMA). A lényege, hogy a benőtt csőszakaszt gyökérvágó fej szétroncsolja, darabolja, a gyökereket nagyon nagy benövés esetén nagyon sok munkaórát vesz igénybe és hosszabb benövés esetén beszorulást is eredményezhet ahogyan a gyökerek rátekerednek a vágó fejekre ,a spirálokra és a tömlőre. Összegezve a végleges megoldás az lenne még ,ha a gyökértelenítés sikerrel is járt volna, újból ki fogy nőni a gyökér és állandó problémát okoz. A végleges megoldás a cső illetve akna cseréje.

  • Idővel a szennyvíz és esővíz csatornák elöregszenek gyakran a fák és bokrok gyökerei belenőnek és ezzel nagy kárt okoznak a szennyvízvezetékben.
  • A hajszálgyökerek belenőnek a szennyvízvezetékbe, annak hajszálrepedésein, ott a jó táptalaj miatt elburjánzik. Ezzel folyamatosan dugulást és bosszúságot okoz. A műanyag csövekbe akár egy rossz illesztésnél vagy egy befordúlt gumigyűrű mentén és belenőhet a fagyökér a szennyvízvezetékbe, ezzel a gyökérvágást végző szakembernek sok munkát ad.
  • Először két-három évente látjuk a gyökérvágó szakembert, majd egyre sűrűbben kell hívnunk a csatorna gyökértelenítése miatt. A gyökérvágás szaktudást igénylő feladat, megfelelő szerszám és védőfelszerelés nélkül, ne végezzük!
  • Ügyeljünk arra, hogy gyökérvágás közben nehogy nagyobb kárt okozzunk, mint amilyen a gyökérrel benott csatornában már eredetileg is fennállt.
Eternit lefolyó főcső vezeték elavultságából fakadó problémák:

Egy másik ilyen hasonló eset egy társasház pincéjében történt annyi különbséggel, hogy a spirál szerencsére nem szorult be. Jelen esetben egy eternitcső hálózati rendszerről beszélünk, ami azért rosszabb, mert könnyebben átlyukadhat. Ebben az esetben is ez történt és a pincét és a benne lévő értékeket áztatta ami nem kellemes. Javasoltam a cserét amit részben elfogadtak, így a megrendelő pincéjében lévő szakaszt az összes rákötéssel együtt kicseréltük új azonos méretű KG csőre. Azóta panaszmentesen működik, de azt nem lehet tudni, hogy a lefolyórendszer többi része milyen állapotban van. Érdemes a bajt megelőzni és cserélni az elavult rendszereket! Eternit csövek cementes habarcs kötő anyaggal vannak egymáshoz össze illesztve az idők során a kötőanyag szét mállik föld gyökér kerülhet a lefolyó rendszerbe melyet érdemes kicserélni mert állandó problémát okozhat