Kültéri és beltéri dugulások kialakulásának okai

Kültéri és beltéri dugulások kialakulásának okai

A kültéri dugulás még a jobbik eset, mert ilyenkor általában nem kell megbirkóznunk a kellemetlen szagokkal. Ezt a jelenséget általában a természetben jelenlévő biológiai anyagok okozzák, illetve a szélsőséges időjárás. Csatornáinkba, kerti lefolyóinkba, aknáinkba nem csak tiszta víz folyik bele, hanem néha bizony faágak, föld, sár, levelek is, a kellemetlen gyökérbenövésekről nem is beszélve. Nagyon fontos ezért, hogy kinti vízelvezetőinket szereljük fel rácsokkal, fedelekkel, hogy megóvjuk azokat a dugulástól és a kinti szélsőséges időjárástól. A kinti dugulások talán egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb fajtája az emésztőgödrök, szennyvíztárolók szinten felüli megtelése és az ebből következő dugulás.

Ilyen gödrök, szennyvíztartályok azoknál az ingatlanoknál vannak, amelyek nincsenek ellátva közmű csatorna bekötéssel. Ezeket a helyeket nagyon gyakran ellenőrizni kell, mivel ha túlságosan megtelik, dugulást okoz, és ezt már csak szakember tudja megoldani. A szennyvíztárolók gyakran olyannyira eldugulhatnak, hogy már a hagyományos spirálos technikával való duguláselhárítás sem jár sikerrel, pedig ezt egy igen hatásos módszerként tartják számon. Az ilyen súlyos dugulás esetében általában magasnyomású mosást szoktak alkalmazni, amin azt kell érteni, hogy nagynyomású szivattyúval átmossák az egész rendszert, 120-160 bar nyomással, és így megszűnik a dugulás (womázás). Nagyon kell vigyázni, hogy emésztőgödreink sose teljenek fel egészen. Amikor a különböző biológiai és vegyi anyagok elérik benne a maximális szintet azonnal hívjunk szakembert.

Beltéri dugulás okai:

A dugulások másik kategóriája a beltéri dugulás. Eldugulhatnak mosogatóink, kézmosóink, WC-csészéink, padlóösszefolyóink. Ezek szerencsére még az „enyhébb“ dugulás kategóriájába tartoznak, amit szakemberek nélkül is könnyedén kiküszöbölhetünk, ha például forró vizet, szódát és ecetet öntünk a lefolyókba. A beltéri dugulások talán egyik legsúlyosabb változata a WC eldugulása. Tudnunk kell, hogy a WC szinte soha nem dugul el magától, széles vízlevezető csatornájának és a nagynyomású víznek köszönhetően, ami minden használat után belezúdul. A WC eldugulását nagyon sokszor az oda nem való, idegen tárgyak véletlen beleesése okozza, mint a tisztálkodó szerek, kozmetikumok, pelenkák,

WC-papír, WC-illatosító stb. Ilyen esetben forró vizes leöntéssel vagy WC-pumpával könnyen orvosolhatjuk a kialakult bajt. A másik beltéri dugulási góc a konyhában van, ez nem más, mint a mosogatókagyló. Itt a dugulást legtöbb esetben az indokolatlanul sok mosogatószer használata okozza, amihez ha még az is hozzájárul, hogy spórolunk a meleg vízzel, pillanatok alatt kialakulhat a baj. A mosogatókagyló is könnyedén tisztítható meleg ecetes vizes leöblítéssel, amihez hozzáadhatunk egy kis szódabikarbónát is, majd jöhet a pumpa.

Ha ezzel a megoldással nem sikerül kidugni, akkor vásárolhatunk erre a problémára gyártott vegyszereket is, amivel azonban nagyon vigyázzunk, mert annyira erősek, hogy műanyag vízvezetékeinket ki is rághatják. Használatuk előtt alaposan olvassuk el a csomagolásukon feltüntetett használati feltételeket, és a megfelelő arányban hígítsuk, ha szükséges. A fenti javaslatok a fürdőkádak és fürdőszobai kézmosók esetében is alkalmazhatóak.

Mikor hívjon duguláselhárítót?

Ha kültéri, vagy ha beltéri dugulásról van szó, mindkét esetben előfordulhatnak olyan súlyos problémák, amelyekkel Önök már nem tudnak megküzdeni, és ilyenkor jövünk mi. Cégünk az ilyen bajok elhárítását hivatott megoldani. Duguláselhárítás, fertőtlenítés, szagtalanítás, csatorna és szennyvíztisztítás mind beletartozik szolgáltatási körünkbe. Hatékony eszközeinkkel, természetbarát módszereinkkel gyors, hatékony és hosszú távú megoldást nyújtunk problémáira. Mind kültéri, mind beltéri dugulási problémák felmerülése esetén bátran hívhat minket.