Kültéri és beltéri dugulások kialakulásának okai

Kritikus állapotú vízvezetékek Budapest-szerte A fővárosban számtalan helyen vannak elöregedett, kritikus állapotú vízvezetékek. Ezek sérülése akár katasztrófával is járhat, felújításukon viszont nem lehet gyorsítani, ugyanis ez teljesen megbénítaná a főváros közlekedését. Lakásvásárlásnál mindenképp érdemes tájékozódnunk az ingatlant ellátó vízvezetékek állapotáról, ha nem akarunk utólag nagy összegeket kifizetni.

Egy 2012-es adat szerint 70 kilométernyi vízvezeték van rossz, illetve kritikus állapotban a fővárosban; ez az összes cső 9 százaléka. Főként az öntöttvas csövek állapota nem kielégítő (az esetek 89–96 százalékában). A Fővárosi Vízművek Zrt. által üzemeltetett vízvezeték-hálózat összesen 433,5 kilométernyi csöve érte el műszakilag várható élettartamát a tavalyi év végére, főként az azbesztcement, az öntöttvas és az acélcsövek. Az említett 70 kilométernyi főnyomó- és gerincvezetékek mellett az elosztóvezeték-hálózat 260 kilométernyi csöve is rossz, illetve kritikus állapotban van, ami az egész hálózat 7 százaléka.

A csövek elöregedésük mellett a legtöbb esetben a nagy szárazság miatt törnek:

Az aszályos időjárás következményeként a mélyre visszahúzódó talajvíz miatt a vezetékeket körülölelő agyagos talaj kiszárad, így nem védi tovább a vezetéket. Jellemzően a műszakilag várható élettartamukat megközelítő vagy elérő, azbesztcementból készült vezetékszakaszokkal akadnak ilyen problémák. A talaj a száraz időjárás miatt tapasztalható tulajdonságainak eredményeképp gyakran előfordul, hogy a javítási munkálatok után néhány méterrel arrébb az utcában újabb csőtörés keletkezik.

Nemcsak a földben futó, hanem a lakóépületeket behálózó elöregedett vízvezetékek is meghibásodhatnak, így lakásvásárlás előtt feltétlenül tájékozódnunk kell azok állapotáról. Ha át szeretnénk alakítani a fürdőszobát, előzőleg ellenőrizzük a csöveket, nehogy az új csempét kelljen megbontani egy csőtörés vagy dugulás miatt. Ha a régi, elöregedett csövek cserére szorulnak, ennek költségeit figyelembe véve nyugodtan alkudhatunk a vételárból.