A házimunkát nyilvánvalóan senki sem szereti, mindennek az egyik legkellemetlenebb része pedig alighanem az, amikor WC-t kell tisztítani. Az ugyanis kevés, hogy az ülőkét rendben tartjuk, a toalettel legalább hetente kétszer kívül és belül is le kell fertőtlenítenünk, és a lefolyóra rakódott vízkő eltávolításáról is gondoskodnunk kell. Ez utóbbi azért különösen fontos, mert amennyiben már a látható felületeken is van vízkő, akkor biztos lehetsz abban, hogy lejjebb még rosszabb a helyzet, és a vízkő általánosságban az egyik legnagyobb probléma, ha a toalettek dugulásáról van szó.

A cső belsejében lerakódott vízkő ugyanis elősegíti a szennyeződések, különösen a papír, a haj és egyebek megakadását, amelyek egyre nagyobb csomókban és kötegekben akadnak meg ugyanazon a helyen, ezáltal rövidtávon a WC eldugulását eredményezi. Ezért fontos, hogy a WC ne csak mindig illatos és külsőleg tiszta legyen, hanem gondoskodjunk arról is, hogy megelőzzük eldugulását. Hogy miként? Hatásos módszerekkel és elővigyázatossággal!

Ha példának okáért valami bekerül a WC torkának nevezett kanyarulatba, az okozhatja a legnagyobb galibát, de jó hír, hogy azt a legkönnyebb eltávolítani onnan. Általában egyszerű WC pumpával, vagy gumikesztyűt húzva saját kézzel szabadulhatunk meg a problémától, kivéve, ha az mélyebben van, esetleg már régebbi toalettről van szó. Az ilyenek ugyanis általában már annyira vízkövesek, hogy sokszor még az sem jut keresztül a lefolyón, aminek kellene. Ha ezt szeretnénk elkerülni, esetleg már meglévő problémáról van szó, akkor sem kell kétségbe esni, mindössze ecettel és szódabikarbónával megtisztítani a lefolyót. Egyszerűen csak öntsük a szódabikarbónát a toalettbe, majd azonnal zúdítsunk rá legalább egy liter ecetet.

Mi történik ha habzik?

Ez habzani kezd a reakció és a kölcsönhatás miatt, de ne ijedjünk meg, ez természetes dolog. Miután a habzás alábbhagyott, öntsünk forrásban lévő vizet a lefolyóba, és a vízkő okozta dugulás eltűnik a vízkővel együtt. Ha legközelebb el szeretnénk kerülni ezt, akkor havonta legalább egy alkalommal ismételjük meg a műveletet, de ha többször van időnk rá, azzal sem teszünk majd kárt a toalettben, ezzel a kombinációval ugyanis garantáltan csak használhatunk neki.

A WC dugulása ellen nagyon sokat tehetünk továbbá azzal is, ha nem spórolunk a vízzel. Általánosságban kijelenthető, hogy a víztakarékos toalettek többsége egy-két év használat után már komoly dugulásos problémákat produkál. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy a leöblítéshez túl kevés vizet használnak, és bár látszólag a salakanyag és a vizelet eltűnnek a lefolyóban, a gyakorlatban azonban mégsem tűnnek el olyan messzire, mint kellene. A gyakorlatban tehát amennyiben túl kevés vízzel öblítjük le a WC-t, akkor az legfeljebb csak a fürdőszobából viszi ki a szennyvizet, de nem juttatja el az első olyan pontig a vezetékrendszerben, ami már elegendő lenne a káros anyagok és szagok visszaáramlásához. Ezáltal az ürülék lerakódik, és olyan problémás dugulássá áll össze, amit ezt követően már a nagyobb vízadagok sem tudnak továbbtaszítani.

Ekkor jelentkezik az a probléma, amikor a WC lefolyójából kellemetlen szagok áradnak, vagy a lehúzáskor a víz visszaáramlik a csészébe. Ha ilyet tapasztalunk, általánosságban már bekövetkezett a dugulás, és ha sikerül is elhárítanunk, legközelebb csak úgy tudjuk megelőzni, ha elegendő vízzel öblítjük le a WC-t. Takarékos vagy tartályos toalettek esetében ajánlott legalább a nagydolog után emiatt kétszer is leöblíteni a toalettet!