Hogyan óvjuk télen a vezetékeket?

Azokban a lakásokban, ahol állandóan van valaki, kevesebb az esélye a fagyás miatti károknak. Ezért inkább azok a házak vannak kitéve ennek a veszélynek, ahol csak ideiglenesen tartózkodnak a lakók. Ilyen lehet egy hétvégi ház vagy egy nyaraló. Sok esetben ősszel bezárják az ajtókat, és tavaszig ki sem nyitják azokat. Ilyenkor szembesülhetnek azzal a problémával, hogy elfagytak a vezetékek. Ezek elkerülése végett érdemes néhány megelőző lépést megtenni.

A szennyvíz vezetékekben, ha minden jól működik, akkor nem szabad víz legyen, így ez nem is tud elfagyni. A leginkább az automata locsolórendszerek valamint a vízvezetékek vannak kitéve, de a lefolyórendszerek is sérülhetnek egy erőteljesebb fagy esetén. A legelső, amit érdemes vízteleníteni, az a szifon, hisz erre a legkevésbé gondolnak az emberek. Itt megáll a víz, majd egy fagy szét tudja feszíteni a szifont, amit a tavasz érkeztével ki kell cserélni. Ezt senki nem szeretné, ezért mindenképpen engedjük ki belőle a vizet. A wc esetében is gondoskodni kell, hogy a wc csészéből eltávolítsuk a felesleges vizet. Ezt egy nagyobb szivaccsal viszonylag könnyedén és gyorsan megoldhatjuk. Miután kiszárítottuk a lefolyórendszereket, ne csodálkozzunk, hogy kellemetlen szag fog terjengeni a lakásban. A száraz lefolyókban ugyanis bűzzáró hiányában sokkal könnyebben visszaáramlik a szag. Ezzel nagyjából el is végeztük azokat a megelőző lépéseket, amiknek köszönhetően nem tud elfagyni a lefolyórendszerünk

A vízvezetékek esetében azonban már sokkal körültekintőbben és alaposabban kell eljárnunk:

A vízvezetékek esetében azonban már sokkal körültekintőbben és alaposabban kell eljárnunk. Az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy a fővezetékek el kell zárnunk. Amennyiben ez megtörtént, akkor megelőztük azt, hogy innen víz kerüljön a rendszerbe. Azután a kerti vízvezetékeket kell vízmentesítenünk, ezt könnyedén megoldhatjuk, ha megnyitjuk a csapot, és hagyjuk, hogy kifolyjon belőle az összes víz. Fontos, hogy mikor kifolyt minden, a vezetékbe magállt víz, akkor se zárjuk el a csapokat. Amennyiben így teszünk, akkor az esetlegesen még a vezetékben maradt kevés vízmennyiség fagy esetén nem a vezetéket teszi tönkre, hanem itt tágul ki. A locsolórendszereket is teles mértékben víztelenítsük. Itt legjobb, ha levegő segítségével teljes munkát tudunk végezni.

Bent a házban is fontos, hogy egy vezetékben se maradjon semmi víz. Ezért nyissuk meg az összes csapot, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni a vezetékekből. Akárcsak kint, itt is tanácsos a vízzárókat nyitva hagyni, hisz erősebb fagy esetén, bent a lakásban is lehet olyan fagypont alatti hőmérséklet, amely elősegíti, hogy a megrekedt víz megfagyjon a vezetékekben, sok bosszúságot és anyagi költséget okozva.

Fontos, hogy mindig alaposan végezzük el ezeket a munkálatokat. Minél hatékonyabban dolgozunk, tehát a legkevesebb víz marad a vezetékekben, annál kevesebb az esély arra, hogy télen a mínuszokban elfagynak a vezetékek. Amennyiben elfagynak a vezetékek télen, akkor tavasszal mikor legelőször látogatunk a hétvégi házba azzal kell kezdjük a munkálatokat, hogy vízvezeték szerelőket hívunk, hogy megjavítsák a dolgokat. Ez sok esetben bizony elég nagy anyagi terhekkel is jár. Épp ezért, ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk megcsinálni a víztelenítést, vagy épp nincs rá időnk, akkor tanácsos hívni egy szakembert, hisz ez így még mindig olcsóbb, mintha tavasszal teljes javítást kellene végezni. A szakember általában 30 perc alatt elvégzi a munkálatokat, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy télen biztonságban vannak a vezetékek, és tavasszal nem ér minket meglepetés.