Hogyan előzhetjük meg a dugulásokat?

Azért, hogy megelőzzük a kellemetlen munkával járó lefolyó dugulását, mi magunk is tehetünk. Nagyon praktikus módszer, ha legalább havonta felforralunk egy nagy fazék vizet és beleöntjük a kagylóba, így a felgyülemlett zsiradék és a szennyeződések is feloldódnak, ezzel pedig megelőzzük a dugulást.

Nagyon figyeljünk oda a lefolyótisztító kiválasztására a dugulás megelőzése érdekében. Általában a jó minőségű valamennyivel drágább, viszont hatékonyabb. és havonta csak egyszer-kétszer kell használni. A gél állagú lefolyótisztító használata mindig sokkal eredményesebb, főként, ha enzimtartalmút vásárolunk. Ez jóval hatékonyabb és azonkívül, hogy környezetbarát, szagmegsemmisítő hatással is bír.

A dugulások okai:

A dugulások gyakoriságáért sok esetben a műanyagszűrő is felelős. Az apró lyukú szűrő csökkenti a vízáramlást, és így a szennyeződések nem jutnak le a lefolyón. A szűrőt csak abban az esetben használjuk, ha feltétlenül szükséges. A háziállatok fürdetése előtt érdemes kikefélni a szőrüket, hogy az ne a lefolyóban landoljon, ezen kívül a padlóösszefolyót is érdemes legalább két-háromhavonta kicserélni, akárcsak a mosogató szifonját. Fontos, hogy ne dobjunk a WC-be olyan hulladékokat, mint a betét, pelenka, tampon, törlőkendő, fültisztító pálcika, arcpamacs stb., mivel ezek komoly dugulást okozhatnak. Nagyon veszélyesek ezen kívül a WC-illatosítók. Sok esetben ezek a tárgyak tehetők felelőssé a WC hibás működéséért, mivel könnyen beleeshetnek a WC-be és dugulást okozhatnak. A lebomló tapadókorongos WC-illatosítók sokkal praktikusabbak, és nem kell tartanunk attól, hogy eldugul a WC.Ajánlott ilyet választani, hisz sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat általuk. Legalább havonta egyszer teszteljük a lefolyók állapotát. A kádat például engedjük félig vízzel, majd kezdjünk fel-le pumpálni. Ezzel a módszerrel ellenőrizhetjük a kagylókat és a zuhanytárcsákat is. Ezt mindenképp érdemes elvégezni, mert a leghigiénikusabb háztartásban is felgyülemlenek a lefolyóban a szennyeződések.