torlokendok
Női higéniai dolgok
Női higéniai dolgok

Ha a duguláselhárítókat megkérdeznénk, hogy mi okozza a legtöbb esetben a wc-dugulást, nagyon meglepő dolgokra derülne fény. Sok esetben a különböző törlőkendők okoznak nagy galibát, lehet az popsi törlő, intim kendő, egyik sem való a wc lefolyójába. Ezek a kendők textíliából készülnek, így nagyon gyorsan dugulást okoznak, hisz nem oldódnak föl a vízben, mint a sima toalettpapír. Fontos, hogy mindig odafigyelnünk arra, hogy a különböző higiéniai kendők ne kerüljenek a wc-be.

Sokak számára természetes, hogy a nedvesített wc papírt automatikusan a wc-be dobják, de az is textilből készül, így az is okozhat problémát. Sok esetben nagyon nagy galibát tud okozni, hisz az amúgy is megrakódott vezetékek falán levő vízkő és egyéb szennyeződés nagyon könnyen okozhatja, hogy a textilből készült kendők megakadjanak a vezetékben. Abban az esetben, ha még szűk is a lefolyó, vagy sok benne a törés, még jobban megnő a kockázata annak, hogy valahol elakadjon a kendő.

A nedves higiéniai kendők eltávolítása sok esetben nagyon nehéz:

nedves higiéniai kendők
nedves higiéniai kendő

Hisz nem lehet tudni, hol akadt meg, és az esetek nagy részében falbontás nélkül nem lehet megoldani a problémát. Bár a képzett szakemberek esetenként el tudják távolítani a kendőt, de sokkal nehezebben, mintha egy „átlagos” dugulással kellene megküzdeniük.

Természetesen az ilyen problémákat meg lehet előzni. Fontos, hogy a wc-be csak olyasmi kerüljön, ami oda való. A nedves higiéniai kendő nem sorolható ezek közé, sőt az ételmaradékok sem. Nem tanácsos sem a leves maradékot, sem a főzeléket beleönteni a wc-be, mivel a zsír a hideg vízben sokkal könnyebben megtapad a vezetékek falán. A lerakódott zsírréteget pedig nagyon nehéz eltávolítani. Amennyiben nincs más megoldás az ételmaradékok kidobására, tanácsos minden héten egyszer lobogó vizet önteni a wc-be, így az esetleges megtapadt zsírréteg is könnyebben oldódik fel. A wc-kefével nem lehet elérni a kisebb zugokat, ahol nagyon könnyen megtapad a piszok.

Mit kell tenni, hogy ne legyeb baj?:

Érdemes a wc-tisztító folyadékot is alaposan megválogatni, hisz a legtöbb fertőtlenítő szer nem tartalmaz olyan anyagokat, amely a zsírokat is oldja. Azért, hogy ne kelljen újfajta wc-tisztítót vennie, elég ha minden héten kevés mosogatószert önt a wc-be, hagyja hatni, majd leönti lobogó vízzel. Ezzel a módszerrel a nem látható részeken is feloldható a zsír, ezáltal tisztább lesz a vezeték, tehát kevesebb az esély a dugulásra.

A nedves higiéniai kendők nagy veszélyt jelentenek, így inkább olyan helyen tároljuk, ahol a kisgyerekek nem férhetnek hozzá. Ha már belekerült a wc-be a kendő, akkor meg lehet próbálni gumikesztyűs kézzel eltávolítani azt. Ne higgye azt, hogy ha lehúzza a wc-t, akkor meg is oldódik a probléma. Ezzel csak azt éri el, hogy a wc-csészéből a vezetékbe kerül a kendő, ahonnan pedig sokkal nehezebb eltávolítani.

Ha a dugulás higiéniai kendő miatt következett be, legtöbbször szakembert kell hívni. Fontos, hogy szóljon a szerelőnek, hogy valószínűleg beleesett a kendő, hisz akkor sokkal könnyebben végezheti a munkáját. Ezáltal rövidebb idő alatt, ráadásul falbontás nélkül szüntetheti meg a dugulást. Természetesen nem csak a higiénia kendők okozhatnak dugulást, hanem a nem megfelelő nagyságú víztartály vagy a túlzott wc-papír használata is. Ha ezekre az apró dolgokra odafigyel, akkor könnyedén elkerülheti a makacs dugulást, valamint az ezzel járó orrfacsaró bűzt is. Ezzel nem csak pénzt takaríthat meg, hanem azt a kellemetlenséget is, amivel egy dugulás elhárítás jár.