A higiéniai törlőkendő is okozhat dugulást

Hogy mi okozza a dugulások jelentős részét, arra nagyon nehéz lenne egyértelműen válaszolni, azt viszont határozottan ki lehet jelenteni, hogy az utóbbi időben elterjedt higiéniai törlőkendők egyre nagyobb problémát okoznak ebben a tekintetben. Legyen szó intim kendőről vagy szimpla nedves popsi törlőről, amennyiben azok a WC lefolyójába kerülnek, és ott ideális a környezet a dugulás képződéséhez – például rossz a lejtés, vízköves a lefolyó –, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy előbb vagy utóbb, de dugulást okoznak.

A problémát elsődlegesen az okozza, hogy az ilyen törlőkendők nem hagyományos papírból készülnek, hanem textil alapú papírból, ami azt jelenti, hogy a közönséges toalett papírokkal ellentétben víz hatására nem bomlanak szét, sőt mi több, még vegyszerekkel is nagyon nehéz kikezdeni őket. Éppen ezért nagyon fontos kellő körültekintéssel alkalmaznunk az ilyen kiegészítőket, amelyek általános egészségünk és higiéniánk, valamint bizonyos betegségek, illetve állapotok esetében hasznosak, de a dugulást is könnyedén elősegítik.

Higiéniai törlőkendőt a kukába!

Az emberek számára természetes, hogy a WC papírt bedobják a WC csészébe, és annak tartalmával együtt lehúzzák az a lefolyón. Ez azonban a higiénia törlőkendő esetében nem járható út, mert az erősebb, textil alapanyag nagyon súlyos problémát és dugulást idézhet elő a lefolyóban, különösen olyan esetekben, ha a vezeték falán már van lerakódott vízkő és egyéb szennyeződés. Amennyiben ugyanis ezeken a hagyományos papír megakad, azt a folyamatos víz feláztatja, és így egy későbbi öblítéssel távozik a belső rendszerből, a törlőkendőt azonban a víz nem oldja, így a megragadt darabok folyamatosan újabbakat tapasztanak magukhoz, majd végül egy olyan súlyos dugulás jön létre, amit házi módszerekkel már nem is tudunk elhárítani, hiszen a gondot nem vízkő vagy más gyenge szerkezetű szerves anyag okozta. A problémát ráadásul előidézheti az is, ha túl szűk a lefolyó, esetleg sok benne a törés vagy a kanyar.

A nedves higiéniai törlőkendők eltávolítása dugulás esetén még szakemberek számára komoly problémát okozhat, hiszen a vegyszerek általában hatástalanok, és mivel gyakran azt sem tudni, hogy hol történt a megakadás, ezért gyakran falbontásra is szükség lehet. A képzett szakembereknek azért természetesen van megfelelő felszerelésük ahhoz, hogy az ilyen problémát bontás nélkül is kivitelezzék, de lényegesen nehezebb dolguk lesz, mint az átlagos, vízkő, haj vagy például zsír és ételmaradékok által okozott dugulás esetében.

Fontos a megelőzés

Mint a legtöbb dugulást, úgy természetesen azt is meg lehet akadályozni, hogy a higiéniai törlőkendőtől elzáródjon a toalett lefolyója. Az egyik legfontosabb teljesen értelemszerűen az, hogy ne dobjuk bele a törlőkendőt a WC-be csak akkor, ha nincs más megoldás. Ha valamilyen okból kifolyólag mégis rendszeresen bele kell dobnunk, érdemes hetente alapos karbantartást és tisztítást végezni a lefolyórendszeren, ebből kifolyólag rendszeresen alkalmazzunk lefolyótisztítókat, legfőképpen olyanokat, amelyek megelőzik a vízkövesedést. Ha ugyanis egy csőrendszerben nincs vízkő, vagy más nagyobb lerakódás, amelyen megtapadhatna a törlőkendő, akkor nagyobb dugulás nem alakulhat ki – legfeljebb a töréseknél –, ezt azonban egyetlen lefolyó esetében sem lehet maradéktalanul garantálni hosszú távon. Tartsuk be tehát mindig a legfontosabb szabályt: a higiéniai törlőkendőt soha ne dobjuk be a WC lefolyójába, hanem csak és kizárólag a kukába!