Házi mosogatószer készítése

Mosogatószer házilag is készíthető, csupán néhány egyszerű és környezetbarát alapanyagra van szükség. Hatása ugyanolyan jó, mint bolti társainak, de árban jóval kevesebb. A házi mosogatószer egyik legfontosabb alapja a glicerin.

A glicerin nemcsak kitűnő hidratáló, de samponokba, fogkrémekbe, szappanokba is használják összetevőként.

A mosogatószer elkészítéséhez vízre, folyékony glicerinre, 100%-os illóolajra, szappanra (lehetőleg házi készítésűre), valamint ecetre vagy cimtromlére lesz szükség.

Mosogatószer készítésének lépései:

Egy lábasba tegyen egy deci reszelt szappant és 4 deci vizet. Inkább alacsony lángon, mintsem magasan kezdjük el összeolvasztani az elegyet. Nem szabad hagyni felforrni a szappanos vizet. Mikor elolvadt a szappan, vegye le a tűzről, majd hagyja hűlni. Mikor langyosra hűlt, hozzá lehet tenni az 5-10 csepp illóolajat. Illóolajból a citrusos a legjobb választás, de használható bármilyen más, ízlésünk szerint.

Utána kerül bele a két evőkanál ecet vagy citromlé, majd végezetül az egy evőkanál glicerin. Ha kihűlt, botmixerrel tegye teljesen simává, majd egy régi pillepalackba töltve már használható is. Ha nincs ideje lereszelni a szappant, akkor sincs semmi probléma. Kisebb darabokra vágva a szappant is készítheti a mosogatószert, hisz úgy is elolvad, csak egy kicsit több idő alatt.

Ha nem találunk glicerint, anélkül is elkészíthető mosogatószer:

Ugyanazok az arányok kellenek hozzá, és ugyanúgy készül. Ha langyosra hűlt, akkor kerüljön bele az ecet. Ha a massza túl hígnak tűnik, akkor szódabikarbónát adjon hozzá.

Jó tudni, hogy egyik változat sem habzik úgy, mint a bolti és nem is olyan sűrűek, de ugyanolyan jó a tisztítóerejük. Házilag készítve jóval kevesebbe kerül a mosogatószer, mintha készen vásarolnánk. Amennyiben szeretnénk, kevés színezőanyagot is tehetünk hozzá.