Fürdőszobai összefolyók dugulásának legfőbb okai

A fürdőszobai padlóösszefolyók nagyon gyakran hajlamosak eldugulni, aminek tisztítása az esetek jelentős részében házi módszerekkel, otthon is elvégezhető. Az összefolyók dugulásának számtalan oka lehet, de a legtöbb esetben az okozza a problémát, ha a vízgyűjtő tartályba valamilyen idegen tárgy került bele – például gyerekjáték darabkái, nagyobb szappandarabok –, vagy valamilyen lerakódás keletkezett, ami könnyedén kialakulhat a hideg szappanos víztől, a hajszálaktól, de természetesen már magától a vízkőtől is.

A padlóösszefolyó duguláselhárítást mindenképpen érdemes nekünk magunknak megpróbálnunk elvégezni, mert ha még nem túl komoly a dugulás, akkor könnyedén ki tudjuk mi is tisztítani. Találhatunk itt sok hajszálat és egyéb szöszöket jól összeállva, valamint igen erőteljes csatornaszag is jelezheti, hogy valami nem stimmel. Ez esetben minél előbb kezdjünk neki a padlóösszefolyó duguláselhárításnak, hogy megelőzzük a teljes elzáródás kialakulását.

Fürdőszobai összefolyók fogyatékossága:

A fürdőszobai összefolyók egyik úgynevezett fogyatékossága, hogy tetejük nyílt, rácsos szerkezetű, ami azt jelenti, hogy a külvilágból is rengeteg szemetet és koszt képesek felszívni, nem kell ahhoz közvetlenül a csőrendszerben problémának lennie. Példának okáért mindig belehullik a lefolyóba a por, öltözéskor az összes szösz, haj, a padlón lerakódott egyéb kosz, amelyeket főleg felmosás során masszaként sodrunk bele, de festéskor vagy felújításkor is bekerülhetnek olyan törmelékek vagy egyéb anyagok, amelyek problémát okozhatnak. Ezek általában nagyon sűrű, iszapszerű lerakódást produkálnak, amelyek teljesen el tudják zárni a lefolyó víz útját, és egy idő után nem csak visszafolyatják a vizet a fürdőszoba padlójára, hanem nagyon kellemetlen szagokat is áraszthatnak. Ha a zuhanytálca és a fürdőkád lefolyója is bele van kötve a fürdőszobai összefolyóba, a dugulást nagyon gyakran hajszálak és szőrszálak idézik elő, amelyek elakadnak a szifonban, és a szappanmaradékokkal, valamint az egyéb kosszal érintkezve szürkés, büdös masszává állnak össze.

Fürdőszobai összefolyó
Fürdőszobai összefolyó
Ha konkrétan a dugulás nem a lefolyó csöveiben, hanem a szifonban alakul ki, azt a padlóösszefolyó rácsának eltávolításával könnyedén elháríthatjuk. Ilyenkor nincs más dolgunk, csak a rács elforgatása és kiemelése után egy gumikesztyű húzásával kipiszkálni a szifon alján összegyűlt, gyakran már a csővezetékbe is belenyúló iszapos, darabos lerakódást. Ha ez okozta a problémát, akkor általában már ennyitől a dugulás, a kellemetlen szagok vagy a nehéz lefolyás elhárítódik. Ha ilyenkor biztosra akarunk menni, még a rács visszaszerelése előtt öntsünk forró ecetet a lefolyóba, majd néhány perc után forrásban lévő vizet utána. Ezzel nem csak fertőtleníthetjük, hanem a vízkőtől is megszabadítjuk az összefolyót.

Fürdőszobai összefolyók dugulásának nem jó a szaga:

Amennyiben a legzavaróbb tényező a kellemetlen szag, akkor azt általában több dolog is okozhatja. A leggyakoribb általában az, hogy a szifonra nincs rákötve fogyasztó vezeték, mindössze arra szolgál, hogy elvezesse a padlóra kifolyt vizet. A szifonon tehát nincsen rendszeresen átfolyó víz, amitől az kiszáradhat, a bűzzár pedig ezzel megszűnik, így a csatornahálózat irányából vissza tud áramlani a kellemetlen szag. Ennek a legjobb ellenszere, ha mindig ügyelünk arra, hogy a lefolyóban legyen minimális mennyiségű víz. Kellemetlen csatornaszag alakulhat ki továbbá akkor is, ha a padlószifon tisztító dugója elreped vagy kivételre kerül, ez ugyanis eredetileg a bűzelzáró szerepét töltötte be. Ezt könnyedén pótolhatjuk egy egyszerű parafa dugóval is, amivel könnyen és egyszerűen gátolhatjuk meg a szagok visszaáramlását.

Amennyiben a dugulás nem a padlóösszefolyóban, hanem az ahhoz közvetlenül csatlakozó csővezetékben található, abban az esetben a házi módszerek és praktikák többsége már nem alkalmazható sikerrel. Ilyenkor érdemes haladéktalanul szakembernek szólni, mielőtt még nagyobb lenne a baj, és elárasztaná az egész lakást a szennyvíz.

Padlóösszefolyó duguláselhárítás:

Tehát ha nem a csövek mélyén, hanem a szifonban alakult ki a dugulás, akkor saját kezűleg is könnyen tudjuk kivitelezni a padlóösszefolyó duguláselhárítást. Legelőször szedjük le a rácsot róla, majd pedig ezután vizsgáljuk meg a szifont, s tisztítsuk meg a különféle lerakódásoktól. Ha csak ez okozta a problémát, akkor ennyi is elegendő ahhoz, hogy újból szabadon járjon rajta keresztül a víz. Ha komolyabb a gond, akkor viszont szükséges lehet eltávolítanunk a bűzelzáró könyököt is, hogy jobban hozzáférjünk a becsatlakozásokhoz. Ezeket is jó alaposan tisztítsuk meg minden oda nem illő dologtól, akár egy kézi csőgörény segítségével. Ha viszont mindez nem hozná meg a kellő eredményt a padlóösszefolyó duguláselhárításban, akkor minél előbb kérjük szakemberek segítségét, mert mi már semmit sem tudunk tenni a probléma megoldása érdekében.

Padlóösszefolyó duguláselhárítás:

Magasan képzett és sokat látott kollégáink a helyszínre érkezve azonnal nekilátnak a padlóösszefolyó duguláselhárításnak. Ennek érdekében bevetik a legkorszerűbb eszközöket is, hogy minden esetlegesen rejtett problémára is rögtön fény derülhessen. Ezek után pedig a legalkalmasabb eszközzel és módszerrel gyorsan és alaposan tisztítják meg a rendszert a dugulástól és minden ott lévő lerakódástól is. így Ön egy a korábbinál fényévekkel jobban működő csőrendszert kap vissza tőlünk